Centrale Verwarming CV Ketel - Radiator ontluchten-bijvullen

CV Centrale Verwarming - Controle Druk Bijvullen Ontluchten - Stookklaar & Winterklaar
CV - Centrale Verwarming. Het is erg belangrijk om de CV-ketel, radiatoren oftewel de centrale verwarming te controleren qua druk (te laag of te hoog), het bijvullen van water of de noodzaak tot ontluchten. Zeker als in het najaar de verwarming na lange tijd weer aangaat en het stookseizoen aanbreekt. En al helemaal als er sprake is van vrieskou, vorst of afwezigheid tijdens de wintermaanden -zoals bij wintersportvakantie- is het nodig om extra aandacht te schenken aan de CV-ketel, de CV leidingen en de radiatoren om de centrale verwarming goed te laten functioneren en problemen of vorstschade te voorkomen.Ontluchten CV - Radiatoren
Warmwaterradiatoren. In een warmwaterradiator raakt soms lucht opgesloten. Deze luchtbellen belemmeren de warmwatertoevoer. Het beste is om de radiatoren voor het begin van elk stookseizoen te ontluchten of in ieder geval op het moment dat ze niet meer voldoende warmte afgeven. Tijdens een vorstperiode is dit extra belangrijk. Je kunt de problemen voorblijven door alles te controleren voordat het CV-systeem daadwerkelijk minder goed of niet meer functioneert.Sommige typen radiatoren worden automatisch ontlucht. Bij andere modellen moet het ontluchtingskraantje geopend en gesloten worden. Dit kan je doen met een speciaal sleuteltje dat hiervoor bestemd is. Mocht je het sleuteltje kwijt zijn, dan is dit in een goede ijzerhandel meestal te koop. Ook lukt het wel met een schroevendraaier als je geen sleuteltje hebt.
Radiatoren Ontluchten Stappen:
- Zet de thermostaat laag
- Stel de CV-ketel buiten bedrijf (stekker eruit/gaskraan dicht)
- Wacht een kwartiertje
- Eerst de ketel ontluchten
- Hierna alle radiatoren ontluchten
- Draai de radiator (knop) geheel open
- Zet een bakje onder het ontluchtingskraantje
- Draai het ontluchtingskraantje langzaam open (sleuteltje)
- Als de lucht ontsnapt is (sissen) en het water naar buiten spuit, sluit het kraantje dan onmiddellijk
- Let op: het water dat eruit komt kan zeer heet zijn!
Bijvullen CV - Water Vulslang
Warmwaterradiatoren. Wanneer de druk te laag is, zal de CV minder goed functioneren. Indien de druk echt te laag is, kan het CV-systeem zelfs helemaal niet meer werken. (Zo ook bij een te hoge druk, maar dit komt niet zo vaak voor). In principe moet het CV systeem ieder jaar voor de in gebruikneming c.q. stookseizoen even nagekeken worden. Kijk of de wijzer van de drukmeter nog de goede druk aangeeft (de stand is meestal gemarkeerd voor zowel onderdruk als bovendruk). Indien de druk te laag is, moet er water bijgevuld worden.Bijvullen CV Stappen:
- Stel de CV-ketel buiten bedrijf (stekker eruit/gaskraan dicht)
- Laat het systeem afkoelen tot onder 60 graden Celsius
- Draai alle radiatoren open
- Koppel de vulslang aan waterkraan (of muurkraantje) en vullen met water
- Sluit de waterkraan, met volle slang aan de vulkraan
- Doe de waterkraan open, open de vulkraan een kwartslag en vul bij
- Sluit de vulkraan bij de gewenste druk; sluit vervolgens de waterkraan
- Koppel de vulslang af, doe de gaskraan weer aan
- Doe de stekker er weer in; zet de CV ketel weer aan
Radiatoren - Lekkende Kranen
Lekkende Radiatorkranen. Kranen van warmwaterradiatoren willen nog wel eens lekken. Het euvel kan meestal worden verholpen door de pakkingsmoer wat vaster aan te draaien. Indien dit niet helpt, dan is de pakkingsring waarschijnlijk aan vervanging toe. Sluit dan de kraan en laat deze afkoelen. Schroef vervolgens de moer los en vervang de pakkingring door een nieuwe.Vorstschade Voorkomen bij Afwezigheid
CV-systeem bij afwezigheid. Veel mensen gaan in de wintermaanden op wintersportvakantie. Vaak zet men tijdens deze afwezigheid de verwarming laag en draait de radiatoren in slaapkamers dicht. Als er dan een strenge vorstperiode komt, bestaat het gevaar dat radiatoren of CV leidingen kapot vriezen. Om dit te voorkomen:- Zorg ervoor dat de thermostaat op 15 graden Celsius staat
- Laat de radiatoren gewoon openstaan
Buitenkraan Aftappen. Als je een buitenkraan hebt (bij vorst erg kwetsbaar), sluit dan de toevoer van water naar de kraan af. Tap het nog aanwezige water uit de leiding en laat de kraan aan de buitenkant open. Hiermee voorkom je dat de boel stuk vriest.
Stoomradiatoren - Geluiden
Stoomradiator Geluiden. Stoomradiatoren zijn meestal voorzien van een automatische kraan die opgesloten lucht laat ontsnappen, maar de stoom vasthoudt. Om de warmte in de verschillende vertrekken te kunnen regelen, kunnen instelbare kranen worden geïnstalleerd. Hiermee is het mogelijk om de snelheid te regelen waarmee de lucht uit de radiatoren ontsnapt en de stoom binnenkomt. Op deze wijze kan de temperatuur in de verschillende vertrekken geregeld worden.Als een stoomradiator harde geluiden maakt, contoleer dan de stand met een waterpas:
- Een eenpijpradiator moet licht overhellen in de richting van de leiding, om het uit stoom gecondenseerde water naar de ketel terug te laten stromen
- In een dubbelpijpssysteem moet de radiator hellen in de richting van de uitgaande leiding
Radiatoren die aan de wand zijn bevestigd, kunnen worden versteld met behulp van de schroefgleuven in de bevestigingsbeugels.
Een oorzaak van storende geluiden kan ook een geopende inlaskraan zijn. Deze geluiden verdwijnen meestal als de kraan geheel geopend of gesloten is.