Centrale Verwarming CV Ketel - Radiator ontluchten-bijvullen

Centrale Verwarming CV Ketel - Radiator ontluchten-bijvullen De CV - Centrale Verwarming. De CV ketel en radiatoren controleren qua druk, water bijvullen, ontluchten (bij geluiden uit warmwater- of stoom-radiatoren) is belangrijk. Zeker in de winter, bij vrieskou of afwezigheid i.v.m. wintersportvakantie. Wat te doen met de CV of radiatoren om bij strenge vorst bevriezing van de CV-leidingen of vorstschade te voorkomen? Lees de aanwijzingen om de CV bij te vullen, ontluchten, stookklaar en winterklaar te maken, de stand van het CV-systeem en radiatoren.

CV Centrale Verwarming - Controle Druk Bijvullen Ontluchten - Stookklaar & Winterklaar

CV - Centrale Verwarming. Het is erg belangrijk om de CV-ketel, radiatoren oftewel de centrale verwarming te controleren qua druk (te laag of te hoog), het bijvullen van water of de noodzaak tot ontluchten. Zeker als in het najaar de verwarming na lange tijd weer aangaat en het stookseizoen aanbreekt. En al helemaal als er sprake is van vrieskou, vorst of afwezigheid tijdens de wintermaanden -zoals bij wintersportvakantie- is het nodig om extra aandacht te schenken aan de CV-ketel, de CV leidingen en de radiatoren om de centrale verwarming goed te laten functioneren en problemen of vorstschade te voorkomen.

Ontluchten CV - Radiatoren

Warmwaterradiatoren. In een warmwaterradiator raakt soms lucht opgesloten. Deze luchtbellen belemmeren de warmwatertoevoer. Het beste is om de radiatoren voor het begin van elk stookseizoen te ontluchten of in ieder geval op het moment dat ze niet meer voldoende warmte afgeven. Tijdens een vorstperiode is dit extra belangrijk. Je kunt de problemen voorblijven door alles te controleren voordat het CV-systeem daadwerkelijk minder goed of niet meer functioneert.

Sommige typen radiatoren worden automatisch ontlucht. Bij andere modellen moet het ontluchtingskraantje geopend en gesloten worden. Dit kan je doen met een speciaal sleuteltje dat hiervoor bestemd is. Mocht je het sleuteltje kwijt zijn, dan is dit in een goede ijzerhandel meestal te koop. Ook lukt het wel met een schroevendraaier als je geen sleuteltje hebt.

Radiatoren Ontluchten Stappen:
  • Zet de thermostaat laag
  • Stel de CV-ketel buiten bedrijf (stekker eruit/gaskraan dicht)
  • Wacht een kwartiertje
  • Eerst de ketel ontluchten
  • Hierna alle radiatoren ontluchten
  • Draai de radiator (knop) geheel open
  • Zet een bakje onder het ontluchtingskraantje
  • Draai het ontluchtingskraantje langzaam open (sleuteltje)
  • Als de lucht ontsnapt is (sissen) en het water naar buiten spuit, sluit het kraantje dan onmiddellijk
  • Let op: het water dat eruit komt kan zeer heet zijn!

Bijvullen CV - Water Vulslang

Warmwaterradiatoren. Wanneer de druk te laag is, zal de CV minder goed functioneren. Indien de druk echt te laag is, kan het CV-systeem zelfs helemaal niet meer werken. (Zo ook bij een te hoge druk, maar dit komt niet zo vaak voor). In principe moet het CV systeem ieder jaar voor de in gebruikneming c.q. stookseizoen even nagekeken worden. Kijk of de wijzer van de drukmeter nog de goede druk aangeeft (de stand is meestal gemarkeerd voor zowel onderdruk als bovendruk). Indien de druk te laag is, moet er water bijgevuld worden.

Bijvullen CV Stappen:
  • Stel de CV-ketel buiten bedrijf (stekker eruit/gaskraan dicht)
  • Laat het systeem afkoelen tot onder 60 graden Celsius
  • Draai alle radiatoren open
  • Koppel de vulslang aan waterkraan (of muurkraantje) en vullen met water
  • Sluit de waterkraan, met volle slang aan de vulkraan
  • Doe de waterkraan open, open de vulkraan een kwartslag en vul bij
  • Sluit de vulkraan bij de gewenste druk; sluit vervolgens de waterkraan
  • Koppel de vulslang af, doe de gaskraan weer aan
  • Doe de stekker er weer in; zet de CV ketel weer aan

Radiatoren - Lekkende Kranen

Lekkende Radiatorkranen. Kranen van warmwaterradiatoren willen nog wel eens lekken. Het euvel kan meestal worden verholpen door de pakkingsmoer wat vaster aan te draaien. Indien dit niet helpt, dan is de pakkingsring waarschijnlijk aan vervanging toe. Sluit dan de kraan en laat deze afkoelen. Schroef vervolgens de moer los en vervang de pakkingring door een nieuwe.

Vorstschade Voorkomen bij Afwezigheid

CV-systeem bij afwezigheid. Veel mensen gaan in de wintermaanden op wintersportvakantie. Vaak zet men tijdens deze afwezigheid de verwarming laag en draait de radiatoren in slaapkamers dicht. Als er dan een strenge vorstperiode komt, bestaat het gevaar dat radiatoren of CV leidingen kapot vriezen. Om dit te voorkomen:
  • Zorg ervoor dat de thermostaat op 15 graden Celsius staat
  • Laat de radiatoren gewoon openstaan

Buitenkraan Aftappen. Als je een buitenkraan hebt (bij vorst erg kwetsbaar), sluit dan de toevoer van water naar de kraan af. Tap het nog aanwezige water uit de leiding en laat de kraan aan de buitenkant open. Hiermee voorkom je dat de boel stuk vriest.

Stoomradiatoren - Geluiden

Stoomradiator Geluiden. Stoomradiatoren zijn meestal voorzien van een automatische kraan die opgesloten lucht laat ontsnappen, maar de stoom vasthoudt. Om de warmte in de verschillende vertrekken te kunnen regelen, kunnen instelbare kranen worden geïnstalleerd. Hiermee is het mogelijk om de snelheid te regelen waarmee de lucht uit de radiatoren ontsnapt en de stoom binnenkomt. Op deze wijze kan de temperatuur in de verschillende vertrekken geregeld worden.

Als een stoomradiator harde geluiden maakt, contoleer dan de stand met een waterpas:
  • Een eenpijpradiator moet licht overhellen in de richting van de leiding, om het uit stoom gecondenseerde water naar de ketel terug te laten stromen
  • In een dubbelpijpssysteem moet de radiator hellen in de richting van de uitgaande leiding

Radiatoren die aan de wand zijn bevestigd, kunnen worden versteld met behulp van de schroefgleuven in de bevestigingsbeugels.

Een oorzaak van storende geluiden kan ook een geopende inlaskraan zijn. Deze geluiden verdwijnen meestal als de kraan geheel geopend of gesloten is.
© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cv-ketel bijvullen en ontluchtenAls de waterdruk te laag is dan moet de cv-ketel worden bijgevuld. De juiste waterdruk is tussen één en twee bar. Een cv…
Zelf de radiatoren in huis ontluchtenZelf de radiatoren in huis ontluchtenEens in de zoveel tijd is het nodig om de radiatoren (vooral bekend als verwarmingen) te ontluchten. Lucht in radiatoren…
Tips om CV-installatie bij te vullen tot de juiste waterdrukTips om CV-installatie bij te vullen tot de juiste waterdrukMet het tijdig bijvullen van water in uw CV-installatie voorkomt u storingen. Door af en toe de waterdruk van de CV-inst…
Hoe moet ik een radiator ontluchten?Het is erg belangrijk om jaarlijks uw radiatoren te ontluchten. Niets is namelijk zo vervelend als een radiator die vree…

Houtsoorten & HoutverwerkingHoutsoorten & HoutverwerkingEr bestaan veel verschillende hout-soorten die variëren qua structuur, eigenschap of toepasbaarheid. Zo heeft Populieren…
Brandblusser & Rookmelder (Brandbestrijding)Brandblusser & Rookmelder (Brandbestrijding)Brand komt helaas vaak voor en heeft een vernietigend effect. Jaarlijks eisen branden talloze slachtoffers. Veel mensen…
Bronnen en referenties
Reacties

A. Zijlstra, 08-07-2016
Hey hey,

Hoe vaak moet ik een centrale verwarming bij vullen per jaar.
Nu moet ik het wel 8 keer per jaar doen, dat vind ik niet normaal. Reactie infoteur, 11-07-2016
Beste An,

Acht keer per jaar is te veel. Één á twee keer per jaar moet voldoende zijn. Mogelijk verliest het systeem water (lekkage)?

Mvg

Bertien Ringers, 16-02-2012
Beste,
Ik heb een boiler/geiser combinatie van het merk Junkers. In de zomer heb ik altijd warm water, tenminste zolang de zon schijnt, maar in de winter wordt het water niet warmer dan lauw. Er zit onder de geiser wel een witte knop waar 30 tot 70 graden op staat met pijlen dat je kunt draaien. Is het de bedoeling dat ik die gebruik. Heb vorig jaar een loodgieter laten komen en die zei dat alles in orde was, maar ja ik ben er niet mee geholpen. Ik hoop dat iemand hier iets meer vanaf weet. Reactie infoteur, 23-02-2012
Beste Bertien,

Ik zou direct het antwoord niet weten. Wat je wellicht zou kunnen doen is het controleren van het (rode) drukvat. Hier zit een membraam in (balon - regelt druk) en deze dient eens in de x jaar vervangen te worden. Klop met een metalen voorwerp op het drukvat. Klinkt het vat dof, dan is deze nog goed, klinkt het helder dan is de membraam (balon lek) versleten.
Kijk ook even op deze site:
http://www.junkers.be/SearchManual.aspx

Mvg

Sven, 02-02-2012
Hello,

Hier komt ie:
- Chauffage element staat alleen, niet in serie
- Druk op ketel OK
- Element warmt goed op, bovenaan, vanaf midden naar beneden ijskoud
- Bij ontluchten wordt de 'afvoerpijp' even warm, na ontluchten koelt deze weer snel af.

Iemand een tip? :) Bedankt! Reactie infoteur, 03-02-2012
Leidingen (koud - warm) niet verwisseld?
Element juist (in - uit het lood) gemonteerd?

Lieke, 01-02-2012
Ik heb een Vailliantketel, zodra de termostaat aanslaat hoor ik een flinke knal door heel mijn huis, ook als ik de warme kraan aanzet volgd er een geweldige knal. Wat zou dit kunnen zijn? vriendelijke groet Annelieke. Reactie infoteur, 02-02-2012
Beste Lieke,

Dit kan komen door lucht in de leidingen of, wat waarschijnlijker is, onvoldoende bevestiging van de leidingen. Als de leidingen in muren of in koven zijn weggewerkt is het lastig hier wat aan te doen. Zo niet, dan kan je de leidingen met extra beugels in de muur vastzetten.
Misschien een terugslagklep in de ketel, maar dan kan je beter de CV-monteur om advies vragen (onderhoudscontract?)

Mvg

Edo Oosterveld, 06-11-2011
Hoe kan het zijn dat niet al mijn radiatoren soms werken? Soms doet die het wel maar soms ook helemaal niet. Ontluchten is al gedaan (meerdere malen), en de druk is ook goed in de cv ketel. Net in Augustus een nieuwe cv ketel laten plaatsen. het kan zo zijn dat als ik de volgende dag weer de verwarming aan doet hij het wel ineens doet? Wie weet wat ik het beste kan doen? Reactie infoteur, 07-11-2011
Beste Edo,

Even contact opnemen met CV monteur die de installatie heeft verzorgd (garantie)
Het kan zijn dat bepaalde elementen niet goed zijn afgehangen of dat er met de aan- of afvoerleidingen een probleem is.

Mvg

Frank Tiersen, 22-01-2008
Voordat je het dopje van je vulkraan van de cv erop draai, controleer even of er geen water drubbeltjes uitkomen. Want dan heb je ook een lek, in dit geval een lekkende vulkraan, als je cv brand dan verdampen die drubbels en zie je niets. Alleen je waterdruk zakt steeds. Dus even een papiertje eronder legen en even afwachten. Kleine moeite maar bij ouder toestellen komt het voor. Met nare zoekaktie als gevolg. Reactie infoteur, 23-01-2008
@ Frank bedankt voor de aanvulling, een goede tip!
Groeten van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 13-10-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.