Repareren van een gat in een gestucte muur

Repareren van een gat in een gestucte muur Een inrichting blijft niet altijd hetzelfde; trends en interieurs veranderen en daardoor kan het voorkomen dat ook een schilderij of foto verhangen moet worden. Het elders ophangen van een schilderij of foto is vaak het probleem niet, wel het lege ophangpunt dat overblijft. Vaak betreft dit een schroef of haak die met een plug in de muur geboord is, waarbij het herstellen of repareren van het gat niet altijd even mooi lukt. Er zijn echter een aantal tips om een gat in de muur zo goed mogelijk te herstellen, waardoor het gat bijna niet opvalt. Het herstellen van een muur na het verwijderen van een schroef of plug is niet al te moeilijk, maar de verkeerde handelingen kunnen het erger maken.

Het verwijderen van een plug in de muur

Als een ophangpunt in de vorm van een schroef of haak uit de muur verwijderd moet worden, blijft er na het uitdraaien van de schroef vaak een plug achter in de muur. Het verwijderen van de plug dient voorzichtig te gebeuren omdat er anders een stuk van de muur mee kan komen en het gat dat we willen herstellen per ongeluk groter kan worden. Een plug kan ook blijven zitten, maar dan moet deze wel diep genoeg in de muur zitten.

Een plug uit de muur trekken met een schroef

Het verwijderen van een plug is mogelijk door de schroef die in de plug zit, niet helemaal naar buiten te draaien, maar met het einde nog in de plug te laten zitten. Als er geen schroef meer in de plug zit, kan er ook een andere schroef voor een klein gedeelte in de plug gedraaid worden. Het is belangrijk dat de schroef niet te ver er in wordt gedraaid, anders zet de plug zich te vast in de muur. Wel moet de schroef zich vast kunnen grijpen in het bovenste plastic van de plug. Voel voorzichtig aan de schroef of dit het geval is. Als dat zo is kun je iets meer kracht zetten en zal de plug door de schroef uit de muur getrokken worden. Doe dit wel voorzichtig en stop direct als je ziet dat de muur schade oploopt.

Afsnijden van een plug in plaats van het verwijderen

Mocht het verwijderen van de plug niet mogelijk zijn, is het ook mogelijk om de plug zo diep mogelijk in de muur af te snijden. Er mag in geen geval nog een stuk plug uit de muur steken in dat geval. De voorkeur heeft het geheel verwijderen van de plug. Mocht er toch gekozen worden voor het afsnijden van de plug is het verstandig om dit te doen met een scherp breekmesje. Daarmee kan met de punt vanuit het midden van de plug het plastic doorgesneden worden. Herhaal dit een aantal maal, omdat je de eerste keer meestal niet diep genoeg de plug in komt met het mesje.

Het opvullen van een gat na het verwijderen van een schroef

Als de plug verwijderd of afgesneden is, moet het gat gevuld worden. Er zijn allerlei middelen beschikbaar om het gaatje mee te vullen, maar de makkelijkste middelen zijn kit of schuimplamuur. Welk middel gebruikt kan worden hangt erg van het soort muur af. Als het een witte tegelmuur betreft, is het het makkelijkste om het gaatje dicht te kitten in de hoop dat het niet teveel opvalt. Schuimplamuur heeft de voorkeur bij andere, niet betegelde, muren. Dit is een zeer eenvoudig te gebruiken middel, dat niet eerst gemengd hoeft te worden en ook zeer licht is. Hierdoor loopt het middel ook niet uit het gat. Let wel op dat schuimplamuur alleen gebruikt kan worden bij kleine gaten, voor grotere gaten is het middel niet sterk genoeg. Een andere mogelijkheid is in dit geval het verwijderen van de gehele tegel en het opnieuw zetten van een andere tegel. De meeste woonkamermuren zullen echter niet betegeld zijn, maar zijn bewerkt met stucwerk, verfwerk of behang. Bij deze andere, niet betegelde, muren, heeft schuimplamuur de voorkeur. Dit is een zeer eenvoudig te gebruiken middel, dat niet eerst gemengd hoeft te worden en ook zeer licht is. Hierdoor loopt het middel ook niet uit het gat. Let wel op dat schuimplamuur alleen gebruikt kan worden bij kleine gaten, voor grotere gaten is het middel niet sterk genoeg.

Een gaatje dichtplamuren met schuimplamuur

Als een muur gestuct is, is het herstellen van een gaatje relatief eenvoudig. Door de textuur in de muur valt een gaatje bijna niet op als het goed gevuld wordt met schuimplamuur. Pak een klein puntje schuimplamuur met een plamuurmes en duw dit in het gaatje. Als het een muur met veel textuur betreft is het verstandig om niet teveel schuimplamuur op het plamuurmes te pakken en de plamuur echt in het gaatje te duwen. Als het een vlakke muur betreft kan er wat meer worden opgepakt en kan in een vloeiende beweging de plamuur in het gat aangebracht worden. Doe dit door iets van het gat af te beginnen met een beweging alsof je het afstrijkt. Hierdoor wordt enerzijds het gaatje gevuld door de schuimplamuur, maar anderzijds wordt daarmee meteen het overtollige plamuur weggehaald. Herhaal dit een aantal maal totdat het gaatje goed dicht is en de muur vlak is.

Plamuur overschilderen zonder kleurverschll

Als de muur geverfd is, dient het gevulde gaatje overgeverfd te worden. Doe dit niet door een hele plek rondom het gaatje te verven, maar stippel als het ware met een kwast op het gaatje. Hierdoor valt een klein kleurverschil niet zoveel op.

Een gaatje in het behang herstellen of repareren

Als het een muur met behang betreft dient het gaatje alsnog gevuld te worden met schuimplamuur. Wees hierbij wel voorzichtig dat het plamuur niet over het behang heen komt. Als dit gebeurd is, kan een stuk van het motief van het behang uitgesneden worden en een nieuw stuk behang bevestigd worden. Als dit niet mogelijk is, kan ook een geheel nieuwe baan behang aangebracht worden. Het risico hierbij is wel dat het hangende behang inmiddels wat verkleurd is door bijvoorbeeld zonlicht, en de nieuwe baan opvalt. Een klein stukje passend behang verwijderen in de muur en daar een nieuw stukje behang in plakken heeft daarom de voorkeur en valt het minste op.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik een gat in een tegel reparerenHoe kan ik een gat in een tegel reparerenEen gat in een tegel, bijvoorbeeld een boorgat of een plek waar een plug in zit, kan zeer storend overkomen. Er zijn all…
Repareren van kapot of loszittend behangRepareren van kapot of loszittend behangNet als bij iedere muur kan ook een muur met behang beschadigingen oplopen. Dit kan zijn door objecten die het behang be…
Hoe kun je makkelijk behang verwijderen?Behang verwijderen wordt meestal gezien als een vervelende klus. Soms zit behang stevig op de muur en krijg je het er am…
Repareren van scheuren in murenRepareren van scheuren in murenHet repareren van scheuren in de muur hoeft niet moeilijk te zijn. Het belangrijkste is wel om de achterliggende oorzake…

Het verwijderen van een vlek op een geverfde muurHet verwijderen van een vlek op een geverfde muurHeb je net de hele muur geverfd, valt er een glas wijn tegenaan. Natuurlijk kun je de hele muur dan opnieuw verven, maar…
Twee methodes om behang te verwijderenTwee methodes om behang te verwijderenWie geen gestukadoorde of andere soort stenen of houten muren of wanden wil zal in de meeste gevallen kiezen voor behang…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 28-12-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.