Het verwijderen van een vlek op een geverfde muur

Het verwijderen van een vlek op een geverfde muur Heb je net de hele muur geverfd, valt er een glas wijn tegenaan. Natuurlijk kun je de hele muur dan opnieuw verven, maar is dat wenselijk? Er zijn ook manieren om vlekken van verfwerk te verwijderen zonder alles opnieuw te hoeven verven. Hiervoor zijn een aantal verschillende mogelijkheden, waarbij het in sommige gevallen niet eens nodig is om lokaal nieuwe verf aan te brengen op de vlek. Soms is het verwijderen van een vlek op een geverfde muur zelfs niet eens lastiger dan het pakken van het juiste doekje.

Verschillende soorten vlekken op de muur

Vlekken komen in alle soorten en maten en de ene vlek is de andere weer niet. Een wijnvlek heeft een andere behandeling nodig dan een vlek die ontstaan is door een vettig voorwerp, een vieze vinger of uitgeveegd stof. Een wijnvlek is meteen ook een van de lastigste vlekken die er zijn. Het verwijderen van een wijnvlek is een langdurig proces en kan zelfs als gevolg hebben dat er toch lokaal opnieuw geverfd moet worden. Het belangrijkste bij vlekken, of het nu wijn of een andere vlek is, is om er op tijd bij te zijn. Hoewel sommige stoffen ook weken of zelfs jaren later nog goed verwijderd kunnen worden, is het vaak lastig te zien uit welke stof de vlek nu daadwerkelijk bestaat. Een snelle reactie is daarom toch altijd nodig.

Vlekken op de muur door vieze vingers

Ontstaan van vlekken door aanraking van de muur

De makkelijkste vlekken zijn vlekken die ontstaan door vieze vingers of veelvuldige aanraking. Vooral witte muren hebben hier nog wel eens last van; als een bepaalde plek op de muur vaak aangeraakt wordt, ontstaat er een grijzige vlek op die plek. Ook al worden handen van tevoren zo goed gewassen, veelvuldige aanraking van de muur geeft toch steeds kleine vieze afzettingen, die uiteindelijk zichtbaar worden in de vorm van een vlek. Natuurlijk is het mogelijk om de muur zo min mogelijk aan te raken, maar soms is het leed al geschied en moet er toch gezocht worden naar een oplossing. Ook kan het voorkomen dat iemand per ongeluk de muur aanraakt met vieze handen, bijvoorbeeld na het klussen aan een auto. In feite kunnen beide vlekken op dezelfde manier opgelost worden.

Schoonmaakdoekjes bij het verwijderen van een vlek op verf

Kies voor het schoonmaken van vlekken door vieze vingers voor vochtige schoonmaakdoekjes. Deze doekjes zijn zeer goed verkrijgbaar en zijn voorzien van een zeepmiddel dat door een ontvettende werking in combinatie met het water dat in het doekje zit de muur goed schoon kan krijgen. Omdat verschillende merken ook verschillende stoffen in de doekjes gebruiken, is het belangrijk om achterop de verpakking te kijken of er bleekmiddel in zit. Gebruik bij voorkeur een doekje waar geen bleekmiddel in zit, omdat dit in sommige gevallen slecht kan werken op de gebruikte verf. Een andere tip is om eerst een stukje onzichtbare muur met het doekje te behandelen en vervolgens pas de zichtbare vlek te reinigen.

Vlekken op een muur wegpoetsen met water

Er wordt ook regelmatig aangeraden om met een vochtige doek de muur schoon te maken, maar het gemis van zeep zorgt hierbij in sommige gevallen slechts voor het uitvegen van de vlek. Hierdoor kan het zijn dat als er gebruik wordt gemaakt van een vochtige doek om een vlek op verfwerk te verwijderen, de vlek niet weg gaat maar alleen maar groter wordt. De zeep uit de vochtige schoonmaakdoekjes kan de vlek in veel gevallen wel volledig verwijderen, waardoor de verf er weer goed uitziet.

Ammoniak voor vetvlekken op een muur

Mocht een vochtig schoonmaakdoekje de vlek uit de verf niet goed verwijderen, kan er gekozen worden voor ammoniak om de vlek weg te halen. Deze ontvetter kan in sommige gevallen een vlek weghalen die bij het gebruik van een vochtig schoonmaakdoekje blijft zitten. Leng de ammoniak wel aan met warm water, zodat het middel niet te sterk is.

Wijnvlekken verwijderen van een muur

Bij hardnekkigere vlekken moet er gekozen worden voor een andere oplossing. Een van deze vlekken is bijvoorbeeld wijn. Rode wijn lijkt wellicht de grootste boosdoener, maar ook witte wijn kan hardnekkig zichtbare vlekken op het verfwerk geven. Het verwijderen van een wijnvlek op muurverf is lastiger dan simpelweg wegvegen met een doek; er moet gebruik gemaakt worden van aanvullende producten.

Zout, Spa rood of bleekmiddel om wijnvlekken van verfwerk te verwijderen

Zout werkt in veel gevallen zeer goed voor het verwijderen van wijnvlekken. Dit geldt in feite niet alleen voor wijnvlekken op verf, maar ook voor wijnvlekken in tapijt of op kleding. Bedek de vlek in het zout, zodat het zout de wijn opzuigt en ervoor zorgt dat het niet verder de muur in trekt. Probeer het zout wel met een plankje of stuk karton tegen de muur te houden om de wijn op te laten zuigen. Een andere oplossing is om een A4tje rondom met schilderstape tegen de muur te plakken met in het midden het zout op de vlek. Als zout onvoldoende resultaat geeft, kan er gebruik gemaakt worden van Spa rood. Giet de spa rood over de muur heen en laat het koolzuur zijn werk doen. Het koolzuur weekt de wijn als het ware los van de muur, waardoor het makkelijker te verwijderen is. Probeer voorzichtig met een natte, schone doek de wijn daarna weg te vegen. Gebruikmaken van een vochtig schoonmaakdoekje is ook mogelijk. Mocht ook dat niet werken, probeer het dan voorzichtig met wat bleekmiddel.

Een verfvlek van een muur verwijderen

Het kan ook voorkomen dat er geknoeid wordt met verven op een gedeelte van de muur waar de nieuwe kleur niet hoort te zitten. Bij verfspetters is het misschien nog wel belangrijker dan bij andere vlekken om er snel bij te zijn. Als het nog nat is, kun je de nieuwe verf met wat deppen weghalen. Mocht de verf al zijn ingedroogd is de beste optie om het voorzichtig met wat thinner te proberen en anders de vlek weer over te verven in de oude kleur.

Hardnekkige vlekken oververven

Als bovenstaande tips niet werken bij een vlek, kan er gekozen worden voor het plaatselijk oververven van de vlek. Als dit niet goed gedaan wordt, kan er een kleurverschil ontstaan. De oude verf is onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht wellicht wat verkleurd, waardoor de verf die vers uit de pot komt niet goed overeenkomt in tint. Om verschil in kleur te vermijden moet daarom gekozen worden voor een verftechniek waarbij de vlek bijgestipt wordt door als het ware met de kwast op en wat rond de vlek heen te deppen. Probeer het eerst op een onzichtbaar stukje muur uit, als het kleurverschil te groot is kun je het beste een kleur op maat laten mengen bij de verfspecialist.
© 2017 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weg met moeilijke vlekken in je huis!Naast het gewone dagelijkse werk in je huis, kun je soms vuil- en vlekproblemen tegenkomen waar je zo één-twee-drie geen…
Rode wijnvlekken verwijderen op diverse manierenRode wijnvlekken verwijderen op diverse manierenRode wijn kan lelijke vlekken achterlaten op meubels, kleding, muren of tapijt. Gelukkig zijn de vlekken in de meeste ge…
Zo verwijder je de hardnekkigste vlekkenZo verwijder je de hardnekkigste vlekkenWie van ons werd er nog nooit geconfronteerd met hardnekkige en ontsierende vlekken? Heb je kinderen in huis of organise…
Schoonmaaktips: vlekken verwijderenJe staat net op het punt om te vertrekken naar een zeer belangrijk afspraakje. Plots merk je dat er een grote, donkere v…

Zelf snel en eenvoudig een nieuwe lamp ophangen en monterenZelf snel en eenvoudig een nieuwe lamp ophangen en monterenOok lampen zijn onderhevig aan mode en slijtage; af en toe moet een lamp vervangen worden. Gelukkig is dit een relatief…
Repareren van een gat in een gestucte muurRepareren van een gat in een gestucte muurEen inrichting blijft niet altijd hetzelfde; trends en interieurs veranderen en daardoor kan het voorkomen dat ook een s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.