Hoe kan ik een gat in een tegel repareren

Hoe kan ik een gat in een tegel repareren Een gat in een tegel, bijvoorbeeld een boorgat of een plek waar een plug in zit, kan zeer storend overkomen. Er zijn allerlei oplossingen om een dergelijk gat te verbergen,door er bijvoorbeeld iets voor te hangen, maar het is ook goed mogelijk om een dergelijk gat te herstellen. Dit kan op een eenvoudige manier, door het gat te vullen, maar ook op een wat uitgebreidere manier waarbij de reparatie bijna niet meer zichtbaar is. Beide manieren zijn goed zelf uit te voeren, waardoor de kosten zeer beperkt blijven.

Het voorbereiden van een gat in een tegel

Door aanpassingen of herinrichting van bijvoorbeeld een keuken, wc of badkamer, kan het zijn dat eerder geboorde gaten niet meer nodig zijn en deze zichtbaar worden. Dit kan zeer hinderlijk zijn, maar is gelukkig goed zelf te herstellen. Om een boorgat of ander gat in een tegel te repareren is het belangrijk om eerst te zorgen dat pluggen of resten van pluggen verwijderd zijn uit het gat. Om het gat voor te bereiden is het daarvoor noodzakelijk dat de plug of geheel verwijderd wordt, of ver genoeg wordt weggesneden waardoor het restant van de plug iets dieper zit dan de voorzijde van de tegel.

Hoe verwijder ik een plug uit een tegel

Een plug uit de tegel trekken met een tang

Er zijn verschillende manieren om een plug uit een tegel te verwijderen. Zo is het mogelijk om de plug middels een tang uit de tegel te trekken, maar het nadeel hiervan kan zijn dat een plug veel weerstand geeft bij het verwijderen. Er kan hierbij gekozen worden om de tang middels een soort van hefboom tegen de tegel te zetten en dan op die wijze extra kracht te verkrijgen bij het verwijderen van de plug, echter is dit niet aan te raden. Hierbij ontstaat namelijk het risico dat de tegel verder beschadigd. Mocht hier toch voor gekozen worden is het dan ook verstandig om wel iets tussen de tang en de tegel te houden, zoals bijvoorbeeld een blokje hout. Hierdoor wordt de kracht op de tegel verdeeld en is de kans op beschadiging kleiner.

Een plug uitboren uit de tegel

Een andere manier om een plug te verwijderen is door deze weg te boren. Hierbij kan met een iets kleinere boor dan de plug begonnen worden. Wees voorzichtig bij de randen van het gat van de tegel en boor langzaam in de plug en trek de boor dan weer langzaam terug. De plug zal hierdoor kapot gaan en mee het gat uit komen. Mocht het niet goed werken, kan een iets groter boortje gepakt worden.

Afsnijden van een plug

Als het uitboren van een plug teveel werk of risico is, kan er ook gekozen worden voor het afsnijden van de plug. Hiervoor is het wel belangrijk dat de plug dieper wordt uitgesneden dan de buitenzijde van de tegel; er moet dus met het mesje in het gat gesneden worden. Dit is vrij lastig, waardoor het toch aan te raden is om een plug te verwijderen middels de manier met de boor.

Als de plug eenmaal verwijderd is, moet het gat schoongemaakt worden. Dit kan door het bijvoorbeeld uit te zuigen, waardoor zoveel mogelijk los materiaal verwijderd wordt. Dit is belangrijk voor de hechting van het vulmiddel van het gat.

Een gat in een tegel repareren met een vulmiddel

Voor het repareren van het gat in de tegel zijn er in feite twee manieren. De eerste manier is het gat te vullen met een middel dat ongeveer dezelfde kleur heeft als de tegel. Als er bijvoorbeeld witte tegels gebruikt zijn, is het mogelijk om het gat te vullen met een witte kit. Ook bij tegels in grijstinten zijn er kitsoorten te vinden die in kleur dicht genoeg bij de kleur in de buurt komen. Een andere manier is om de tegel weg te kappen en er een nieuwe tegel in te zetten. Dit is mogelijk als er nog tegels over zijn of als er nog tegels nieuw verkrijgbaar zijn die geen kleurverschil hebben. Dat laatste is zeer belangrijk, aangezien bij veel tegels verschillende lotcodes verschillende kleurnuances kunnen hebben. Het simpelweg kopen van de tegel die nodig is, is dus niet mogelijk zonder een goed vergelijk van kleurnuance te kunnen maken.

Het dichtkitten van een gat in een tegel is vrij eenvoudig, maar het geeft wel een veel minder goed resultaat dan het vervangen van de tegel. Door het gat in de tegel te repareren met een kitvulling wordt in feite alleen gezorgd dat het gat minder opvalt. Op sommige plekken, of bij bepaalde soorten witte tegels, is dit vaak voldoende om het gat niet meer storend te laten zijn. Gebruik bij het dichtkitten een kit met een kleur die goed overeenkomt met de tegel. Spuit het gat goed vol en zorg dat er wat kit uit het gat komt. Deze kit kunnen we middels een bankpas of een soortgelijk middel wegvegen. Hierdoor wordt de kit mooi glad afgeveegd en valt het gat in textuur ook niet op. Voor het wegvegen van het exces aan kit is het aan te raden om wat water met afwasmiddel te gebruiken (een mix van 1 afwasmiddel op 10 water). Hierbij kan voorkomen worden dat de kit blijft plakken aan het pasje waardoor het gat minder strak afgedicht wordt.

Een gat in een tegel herstellen door de tegel te vervangen

Een andere manier om een gat in een tegel te repareren is door de tegel te vervangen. Om dit te doen is het belangrijk om eerst de voeg rondom de tegel te verwijderen. Dit kan door de voeg weg te krabben met een metalen pin of schroevendraaier. Pas als de voeg rondom verwijderd is, kan de tegel weggekapt worden. Als dit eerder wordt gedaan, bestaat de kans dat de spanning die op de tegels zit ervoor zorgt dat ook naastgelegen tegels scheuren gaan vertonen. Als de tegel verwijderd is, dient de ondergrond weer gelijk en stofvrij gemaakt te worden. Als dit klaar is, kan er een nieuwe tegel ingezet worden middels tegellijm op de achterzijde van de nieuwe tegel. Let op dat je deze tegel niet te hard tegen de muur drukt; dan komt de tegel misschien dieper te liggen dan de rest. Duw de tegel dus ook niet verder tegen de muur dan de rest van de tegels.

Pas als de tegellijm uitgehard is, kan de nieuwe voeg gemaakt worden. Gebruik hiervoor een voegmiddel dat dezelfde kleur heeft als de originele voeg, zodat ook hier het kleurverschil minimaal is. Eventueel kan een voegmiddel getest worden door bij de oude tegel een gedeelte uit te proberen en te laten drogen. Dan is goed te zien of het kleurverschil klein genoeg is. Hoe het voegmiddel gebruikt moet worden staat op de verpakking vermeld. Veeg na een kwartiertje het overbodige voegmiddel van de tegel weg en als de voeg is uitgehard, veeg dan de waas over de tegel weg. Dit kan allebei middels een vochtige spons.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verwijderen van pluggen uit de muurHet verwijderen van pluggen uit de muurHet verwijderen van pluggen uit de muur is vaak een lastige klus; ze zijn niet alleen lastig te verwijderen, maar indien…
Het vervangen of repareren van een beschadigde tegelHet vervangen of repareren van een beschadigde tegelEen hard en zwaar voorwerp dat op een tegel valt is vaak alles wat er nodig is om een tegel te beschadigen. Een barst of…
Kapotte tegel vervangenKapotte tegel vervangenEen wandtegel of een vloertegel kan wel eens kapot gaan. Bijvoorbeeld door een harde slag of stoot, maar ook doordat er…

Het repareren van krassen of schade aan een houten tafelHet repareren van krassen of schade aan een houten tafelEen meubelstuk als een tafel wordt regelmatig gebruikt, waarbij de kans op slijtage of op schade vrij groot is. Een onge…
Zelf sanitair repareren of herstellenZelf sanitair repareren of herstellenEen ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in de badkamer kan er iets gebeuren waardoor er schade ontstaat aan het sanitai…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.