Repareren van kapot of loszittend behang

Repareren van kapot of loszittend behang Net als bij iedere muur kan ook een muur met behang beschadigingen oplopen. Dit kan zijn door objecten die het behang beschadigen, of door het loslaten van het behang zelf. Gelukkig hoeft bij het repareren van dergelijke schades niet direct de gehele muur of kamer opnieuw behangen te worden; kleine schades of loszittend behang zijn vaak goed zelf te repareren

Loszittend behang repareren

Als bij het behangen zelf niet voldoende lijm is gebruikt, of als de muur de lijm te erg heeft opgezogen, kan het zijn dat er hoekjes of stukken van het belang loslaten. Mocht dit zo zijn, is dat geen probleem maar het is wel belangrijk dat er zorgvuldig en netjes gewerkt wordt om het op te lossen. Verzamel hiervoor allereerst de juiste materialen. Zo is er een plamuurmes nodig, behanglijm, een roller en een klein kwastje. Pak als eerste het plamuurmes en steek voorzichtig het losse stukje behang iets verder los. De bedoeling hiervan is dat het gehele stuk dat niet goed vastzit opnieuw gelijmd kan worden, en dat er wat werkruimte is om de nieuwe lijm te bevestigen. Als het losse behang voorzichtig iets verder los is gemaakt, kan de nieuwe lijm met het kleine kwastje aan de achterzijde van het behang gesmeerd worden. Het kan zijn dat het bijvoorbeeld loszittend behang bij een naad betreft, waarbij het kwastje wat onhandig is. Een oplossing daarvoor is om de lijm bijvoorbeeld op een ander plamuurmes te smeren en die achter het behang te steken. Met een plamuurmes is het immers makkelijker om achter de naden te komen dan met een klein kwastje.

Als de lijm aan de achterzijde van het behang zit, kan het behang tegen de muur bevestigd worden. Druk het behang goed aan en gebruik hiervoor eventueel de roller. Hiermee kan een evenredige druk worden uitgeoefend op het behang. Vaak komt er bij dit proces nog wat lijm onder het behang vandaan. Dat is niet erg, echter is het wel verstandig om de lijm direct weg te vegen en met wat water het geheel goed van lijm te ontdoen. Als de lijm eenmaal opdroogt wordt dit lastiger.

Blaasjes in het behang repareren of wegwerken

Het is natuurlijk niet altijd zo dat het gedeelte van het behang dat los zit ook daadwerkelijk in een naad of een hoek zit. Soms zitten er ook kleine bubbels of blaasjes in het behang. Ook deze zijn gelukkig goed weg te krijgen, hoewel de methode een klein verschil kent met de methode bij loszittende hoekjes of naden. Bij blaasjes in het behang is het belangrijk om een zeer scherp hobbymesje te pakken, een tweetal plamuurmessen en een roller.

Pak het hobbymesje en snij voorzichtig een rechte lijn in het blaasje. Let hierbij op dat het patroon van het behang zo min mogelijk onderbroken wordt. Voor het snijden is het dus niet altijd handig om exact het midden van het blaasje in het behang te pakken, of om verticaal te snijden. Als er een sneetje in het behang zit, kan de behanglijm aan de achterzijde van het behang gesmeerd worden. Gebruik eerst het eerste plamuurmes om het blaasje wat losser te maken en doe dan op het tweede plamuurmes wat behanglijm om achter het behang te smeren. Zodra dit gedaan is aan beide zijden van de snee, kan het behang weer tegen de muur gedrukt worden. Ook hierbij geldt dat de roller gebruikt kan worden om het behang evenredig aan te drukken en dat de restanten lijm snel verwijderd dienen te worden met een (schone!) vochtige spons of doek.

Schade als een gat of een scheur in het behang herstellen of repareren

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de beschadiging aan het behang geen loszittend gedeelte betreft, maar een andere schade. Een andere schade kan zijn dat het profiel van het behang beschadigd is, of dat er een scheur of gat in het behang zit. Bij het boren van een gat voor het ophangen van het een of ander, ontstaat bijvoorbeeld een gat dat niet zichtbaar is zolang er iets voor hangt. Mocht echter besloten worden dat de inrichting verandert moet worden en het gat komt vrij, dan valt dit al snel op. Gelukkig is hier ook iets aan te doen.

Er zijn verschillende manieren om het behang te repareren bij een schade zoals bijvoorbeeld een gat. Een van de manieren, de meest eenvoudige, is om simpelweg de gehele baan los te halen en een nieuwe baan behang op te hangen. Daarvoor moet er echter wel voldoende behang aanwezig zijn en moet er voorzichtig te werk gegaan worden bij het verwijderen van de beschadigde baan.

Een andere manier is om een een stukje restant behang los te scheuren. Hierbij worden de diverse lagen van het behang zichtbaar en kan de bovenste laag er van af gekrabt worden. Deze bovenste laag kan dan over het gat in de muur geplakt worden. Let wel, dit werkt alleen bij behang met textuur. Bij glad behang gaat dit niet op. Ook is het mogelijk om een stukje restant behang over het gat of de beschadiging heen te houden en dan met een scherp mesje een vierkantje uit te snijden door beide behanglagen heen. Het oude behang wordt dan uit de muur gehaald en daar kan het nieuwe vierkantje netjes ingeplakt worden. Een andere, en nettere, mogelijkheid is om een gedeelte van de baan los te snijden en hier een nieuw gedeelte op te plakken.
© 2015 - 2025 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klussen in huis & doe het zelf: los zittend behangKlussen in huis & doe het zelf: los zittend behangUw kamer opnieuw behangen is iets wat regelmatig moet gebeuren. Vaak is het zo dat als er pas behangen is, delen van het…
Behangen; Hoeveel rollen, welke lijm en hoe verwijderenBehang. Het is er in alle soorten en maten. Zoveel keus maakt het moeilijk om te onthouden welke regels nu voor welk soo…
Zelf behangen: voorbereidingZelf behangen: voorbereidingZelf behangen: behang en behangplaksel uitzoeken, muur klaar maken, voorbereiding. Zelf behangen is leuk en bespaart een…
Zelf Behangen - Gereedschap en hulpmiddelenZelf Behangen - Gereedschap en hulpmiddelenBehanggereedschap en middelen die je tot hulp kunnen zijn bij het behangen. Als je besluit zelf te gaan behangen, heb je…

Een vloer leggen: Het leggen van een tegelvloerEen vloer leggen: Het leggen van een tegelvloerZelf een tegelvloer leggen klinkt ingewikkelder dan het is. Wel is het van belang om goed te weten wat de juiste werkzaa…
Maken van een garderobe-, linnen-, boekenkast à la RietveldMaken van een garderobe-, linnen-, boekenkast à la RietveldMaak zelf een boekenkast, garderobekast, vitrinekast of linnenkast, gebaseerd op de technieken van Gerrit Rietveld. Gerr…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.