Plafond witten Stap-voor-stap instructies

Plafond witten  Stap-voor-stap instructies Een plafond witten wordt door velen als een tijdrovende klus beschouwd. Het gaat soms om een grote oppervlakte die gewit moet worden en de positie waarin je moet staan om een plafond te witten kan ook lastig zijn. Maar een opfrisbeurt van je plafond zal je huis er zeker mooier en netter laten uitzien. Soms zie je dat het echt nodig is om het plafond te witten, bijvoorbeeld als er in huis wordt gerookt of in ruimtes waar je vaak kookt of eet. Als je weet wat de stappen zijn om een plafond op de correcte manier te witten, kan deze klus heel eenvoudig zijn.

De ruimte leegmaken

Voor je gaat starten is het handig om alles weg te halen uit de ruimte waarin je gaat werken. Je werk wordt daardoor makkelijker. Als het niet lukt om de ruimte compleet leeg te maken, kun je de rest van de spullen (bijvoorbeeld meubelstukken) aan één kant van de ruimte zetten. Vervolgens kan je de vloer en eventuele spullen die zijn achtergebleven goed bedekken met afdekfolie. Als je verwacht om lang bezig te zijn met deze klus is het handig om te kiezen voor afdekfolie die extra dik is, zodat het niet gaat scheuren.

Lampen verwijderen

Deze stap kun je overslaan als het om een plafond gaat waar er nog geen lampen aan hangen. Verwijder alles van het plafond wat in de weg kan zitten. Als er lampen hangen is het het beste om de stroom eraf te halen en de lampen los te draaien. Indien de lampen met een kroonsteentje vastzitten, kun je het aan de draad in het plafond laten zitten. Zet zelf een kroonsteentje op de losse draden als dat niet zo is. Gebruik daarvoor een spanningszoeker. Haal ook de gordijnen weg zodat ze niet vuil worden.

Het plafond schoonmaken

In deze stap wordt eventueel stof verwijderd van het plafond. Daarvoor kun je een doekje gebruiken. Besteed vooral aandacht aan de hoeken, omdat spinnen daar graag hun nestjes bouwen. Neem het plafond daarna af met een sopje met warm water en soda. Controleer voor je gaat schoonmaken of er geen pluisjes van het sponsje of doekje waarmee je schoonmaakt achterblijven. Gebruik dan een doekje dat geen pluisjes achterlaat om te voorkomen dat die straks in je verf terechtkomen.

Randen afplakken

Gebruik afplaktape om alle randen af te plakken. Plak de tape zo recht mogelijk, zodat de verf niet op de muren gaat overlopen. Het gevolg daarvan is dat je de muren ook moet gaan verven. Koop afplaktape van goede kwaliteit en let op dat de tape dik is. Bij goedkope dunne tape is de kans op doorlekken groot.

Scheuren, kieren en gaten vullen

Stop nu de scheuren, kieren en gaten dicht met stopverf en een plamuurmes. Check wat het advies is voor de droogtijd daarvoor. Start niet met schilderwerkzaamheden voordat de droogtijd is verstreken. Maak alles goed strak om te voorkomen dat er na het witten oneffenheden te zien zijn.

Vlekken behandelen

Als er nog vlekken aanwezig zijn op het plafond moet je die eerst behandelen. Vocht of roest kan met speciale isolerende verf worden behandeld. Door deze speciale verf te gebruiken zullen de vlekken niet door de nieuwe laag verf die je gaat aanbrengen heen komen. Voorstrijk aanbrengen is in principe niet nodig. Alleen als het om een sterk zuigende ondergrond gaat, kan dat wel handig zijn.

De randen schilderen

Begin de randen van het plafond eerst te schilderen. Hiervoor kun je een blokkwast gebruiken. Probeer de verf gelijkmatig uit te smeren en werk telkens aan een klein deel van ongeveer een halve meter om te voorkomen dat er lelijke vlekken ontstaan.

Het hele plafond witten

Wanneer je klaar bent met de randen, kun je met een roller het hele plafond witten. Doe dit stuk voor stuk door het plafond in denkbeeldige vlakken te verdelen. Om geen delen te vergeten, moet je daarbij steeds voor overlap zorgen. Zorg ervoor dat de verf goed komt te zitten op de muur door in beiden richtingen te rollen.

De tape verwijderen

Controleer na het witten van het plafond of het inderdaad helemaal wit is. Verwijder daarna meteen de tape die je hebt gebruikt om de randen af te plakken. Het is geen goed idee om de tape te laten zitten totdat de verf is gedroogd. Als de verf droog is zal het moeilijker zijn om de tape te verwijderen en er kunnen dan ook vlekken achterblijven. Als er doorlekplekjes zijn kan je ze nu makkelijk met een doek wegvegen. Als je wacht met het weghalen van de tape tot de verf droog is, zal dat niet meer mogelijk zijn.

Alles opruimen

Als je klaar bent met de klus is het tijd om al de spullen op te ruimen zodat je ze een volgende keer weer kunt gebruiken. Sluit de verfemmer goed af en bewaar het op een vorstvrije plek. De kwasten en roller kun je in een plastic zak bewaren. Als je deze zak goed afsluit zullen ze niet snel uitdrogen. Als je in de komende weken nog een klusje hebt, kun je ze nog een keer gebruiken.

Nog enkele tips

  • Laat de meubels niet in de kamer staan. Ze staan niet alleen in de weg maar kunnen ook beschadigd worden.
  • Werk als het mogelijk is overdag. Bij daglicht kan je meer zien dan bij kunstlicht.
  • Probeer zoveel mogelijk in één keer te doen.
© 2016 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zelf een plafond schilderen?Is je plafond aan een nieuwe verflaag toe? Dan kun je zélf je plafond schilderen of daarvoor een ervaren vakman over lat…
Binnenmuren schilderen: stappenplanBinnenmuren schilderen: stappenplanEen muur schilderen kan iedereen. Voor beginnende doehetzelf-schilders zullen we hier de belangrijkste stappen die nodig…
Verschillende soorten muurverf, wanneer gebruik je welke?Misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt. Heb je het plafond mooi gewit, zie je na enkele uren of dagen de verf er…
Schilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenSchilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenVeel voorkomende problemen en de oplossingen bij het schilderen van een steenachtige ondergrond. Bij het schilderen, sau…

Hoe leg ik een bad aan en waar moet ik op letten?Hoe leg ik een bad aan en waar moet ik op letten?Een bad plaatsen is over het algemeen vrij eenvoudig. Je dient echter op een aantal zaken te letten die te maken hebben…
Buiten schilderen: alleen bij goed weerBuiten schilderen: alleen bij goed weerWie buiten schilderen wil, moet altijd eerst het actuele weerbericht raadplegen. Niet alleen tijdens het schilderen, maa…
Bronnen en referenties
  • https://www.karwei.nl/advies/verf/plafond-schilderen
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.