Verschillende soorten muurverf, wanneer gebruik je welke?

Misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt. Heb je het plafond mooi gewit, zie je na enkele uren of dagen de verf er weer afbladderen. De oorzaak hiervan kan zijn dat je een laag witkalk of veegvast overgeschilderd hebt met een latex-muurverf. Er bestaan verschillende soorten muurverf. Het is belangrijk om daar iets over te weten voordat je aan de slag gaat. Het maakt namelijk uit of je een slaapkamer wilt verven of dat het gaat om de badkamer.

Witkalk

Witkalk wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt maar vroeger wel heel veel. Bovengenoemd probleem zul je dus vooral in oudere huizen aantreffen. Witkalk is een poeder -ook mekal genoemd- dat wordt aangemaakt met water. Dat kan met een blokwitter aangebracht worden.

Ook als witkalk gedroogd is blijft het afgeven. Schoonmaken met water is dus niet mogelijk. Ook gaat het als er meerdere lagen zijn aangebracht vaak bladderen. Witkalk is in de gewone bouwmarkt (bijna) niet meer te koop.

Witkalk overschilderen

Een witkalk laag kun je alleen met witkalk en veegvast overschilderen en niet met de latex die je in de bouwmarkt koopt. Voor veegvast geldt hetzelfde. Het is dus belangrijk (zeker in oudere huizen) om vast te stellen wat er op de muren of het plafond zit voor je gaat witten. Dat is heel makkelijk vast te stellen. Je neemt een natte doek, en gaat daarmee over de muur of het plafond. Als de het flink afgeeft dan weet je dat er witkalk of veegvast op zit.

Er zit witkalk op de muur, wat nu?

Als er witkalk op de muur zit en je wilt het overschilderen dan kun je verschillende dingen doen:
  • Je kunt er weer witkalk of eventueel veegvast overheen schilderen. Het nadeel hiervan is dat je de oppervlakken dan niet nat kunt schoonmaken.
  • Je kunt het oppervlak behandelen met een voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat de latex-muurverf wel hecht. Als je hiervoor kiest, let dan wel goed op of de witkalk-laag zelf wel goed is. Als die flink bladdert is de volgende oplossing beter:
  • Verwijder de laag. Dit kan door afsteken en afnemen met water en een spons. Doe dit zeer grondig! Want elk restje witkalk dat overblijft zorgt voor problemen.

Veegvast

Veegvast tref je in doe-het-zelf-zaken nog wel eens aan. Dit is geen poeder, maar een soort aangemaakte witkalk. Bij opdrogen veegvast, maar ook niet water bestendig dus niet nat te reinigen. Net als op witkalk hecht op latex ook niet op veegvast. Wil je een muur met veegvast overschilderen ga dan te werk zoals hierboven bij witkalk beschreven. Veegvast is alleen in wit verkrijgbaar.

Latex

Latex is tegenwoordig de meest gebruikte vorm muurverf. De voordelen zijn dat latex vrijwel reukloos is en snel droogt. Latex is nat te reinigen. Latex is te koop in verschillende kwaliteiten. Naast de gewone latex is er ook vinyllatex. Vinyllatex is nog beter te reinigen dan gewone latex. Verder is vinyllatex vochtbestendig en dus geschikt voor keuken of badkamer. De prijs van vinyllatex ligt wel hoger dan die van gewone latex. Ook is er acryllatex. Acryllatex is wat ademend, waardoor vuil zich minder goed hecht. Sommige soorten acryllatex zijn ook geschikt voor buiten.

Synthetische muurverf

Er bestaat ook muurverf op basis van alkydhars. Deze muurverf wordt synthetisch genoemd. Het grote voordeel van synthetische muurverf is de goede dekkingskracht. Daarom is deze muurverf bijvoorbeeld bijzonder geschikt om over vochtkringen (bijvoorbeeld na lekkage) of nicotine vlekken aan te brengen.
© 2012 - 2024 Bertil, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenSchilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenVeel voorkomende problemen en de oplossingen bij het schilderen van een steenachtige ondergrond. Bij het schilderen, sau…
Latex of muurverf - Soorten, kwaliteiten en toepassingLatex of muurverf - Soorten, kwaliteiten en toepassingEr zijn veel verschillende soorten en kwaliteiten latex of muurverf. Waar pas je welke muurverf toe als je besluit muren…
Voor elke ondergrond de gepaste muurverfVoor elke ondergrond de gepaste muurverfWil u de muren een nieuw kleurtje geven? Dan kunt u maar best nagaan wat voor ondergrond u heeft en welke muurfverf u he…
De voornaamste verfsoortenDe voornaamste verfsoortenIn dit artikel geef ik een korte inleiding van de voornaamste soorten verf en lak die we in de winkel tegenkomen, al was…

Zelf een muur stucen, goedkoper dan een stukadoorWil je een muur laten stucen maar vind je een stukadoor te prijzig? Je kunt ook zelf een muur stucen. Met de juiste gere…
Tips voor verven; kwasten schoonmaken en opbergenVerven is leuk maar kan ook lastig zijn. Hoe plak je af? Hoe maak je kwasten schoon en hoe bewaar je kwasten? Hoe bewaar…
Bertil (1 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.