Hoe leg ik een bad aan en waar moet ik op letten?

Hoe leg ik een bad aan en waar moet ik op letten? Een bad plaatsen is over het algemeen vrij eenvoudig. Je dient echter op een aantal zaken te letten die te maken hebben met veiligheid. Voordat je een badombouw kan creëren zijn er een aantal zaken waaraan gedacht dient te worden. Om je bad comfortabeler te maken kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan isolatie. Dit zorgt ervoor dat het water langer warm blijft waardoor het bad niet opnieuw gevuld hoeft te worden. Waarmee kan ik mijn bad uiteindelijk isoleren? Hoe ga ik te werk als ik een bad wil aanleggen en hoe maak ik een keuze voor het type materiaal waarvan het bad gemaakt is?

Een bad aanleggen


Voorbereidingen

Voor de eigen veiligheid is het van belang om te weten of er asbest in de muren aanwezig is. Meestal is dit niet het geval. Wanneer het wel zo is kunnen de onkosten flink oplopen. Hierdoor moet er namelijk professioneel hulp ingeschakeld worden om het asbest te verwijderen. Er zijn echter manieren om dit zelf te doen, maar hier komt veel zorgvuldigheid bij kijken.

Ruimte

Veel mensen leggen hun bad aan op de plek waar hun oude douche zich bevond. Voordat men een bad aan kan leggen is er echter voldoende ruimte nodig. Naast de minimale ruimte die er nodig is, kan er gekeken worden of een badkuip in de huidige situatie comfortabel is. Een badkuip heeft standaard een rechthoekige vorm. Hiernaast bestaan er varianten die meer vierkant van vorm zijn. Soms kan er een muur doorbroken worden wanneer dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld van een naastgelegen toilet.

Waterleidingen

Afvoer

Er is altijd een afvoer nodig om het water weg te laten spoelen. Wanneer er al een afvoer bestaat die nog afkomstig is van een douche, kan hier handig gebruik van gemaakt worden. De afvoerpijp van een bad wordt een 'sifon' genoemd.

Badkranen
Badkranen worden slechts in specifieke lengtes verkocht. Een badkraan heeft namelijk een 'hart-op-hart' afstand van 15 centimeter. Hierbij wordt het middelpunt gebruikt van een bepaalde kolom om een afstand weer te geven. Dit voorkomt fouten bij verschillende diameters. De afstand tussen de koud- en warmwaterleiding is hierdoor 30 centimeter (vanaf het midden van de leiding gerekend). Een badkraan wordt door middel van een zogenaamde 'S-koppeling' op de muurplaat gemonteerd, op zo'n 10 centimeter boven de rand van de bad. Hierdoor is er genoeg ruimte voor de aansluiting van de handdouche. Het is bij het plaatsen tevens belangrijk om van tevoren de hoofdkraan dicht te draaien. Door middel van een pakkingring en teflon tape kan er voorkomen worden dat de kraan gaat lekken.

Welke materiaalsoorten bestaan er?

Er bestaan twee soorten materialen waarvan een bad gemaakt kan zijn. Het kan namelijk van acryl of plaatstaal gemaakt zijn. Plaatstaal dient voor de veiligheid geaard te worden. Hier wordt aardedraad voor gebruikt.

Voordelen van plaatstaal

 • Het is voordeliger.
 • De kans op het ontstaan van krassen is minimaal.

Voordelen van acryl

 • Het is veiliger, het hoeft namelijk niet geaard te worden.
 • Het water blijft langer warm.
 • Het is gemakkelijker schoon te maken.
 • Het materiaal kan niet roesten.

Overige benodigdheden

Er bestaan nog een aantal andere zaken die je nodig hebt om een badkuip te kunnen plaatsen. Het bad heeft namelijk een onderstel nodig, namelijk de badpoten. Hiernaast zijn er celbetonblokken (of groene waterbestendige gipsplaten) en balken nodig. Een tegelluik kan gebruikt worden zodat je bij de afvoer kan wanneer dit noodzakelijk zou zijn.

Hoe begin ik?

Het onderstel moet voldoende aan het bad vastgezet worden. Met behulp van de stelpoten kun je het bad waterpas maken. Wanneer het bad eenmaal waterpas is kunnen er balken geplaatst worden op de plekken waar het bad op komt te rusten. Deze balken dienen aan de muur gevestigd te worden. Het is belangrijk dat dit waterpas blijft zodat het badkuip niet scheef komt te staan. Dit kan namelijk oncomfortabel zijn. Vervolgens is het aangeraden om de badsifon aan te sluiten en te testen of het bad waterdicht is.

Het maken van de ombouw

Met behulp van balken kan er een geraamte gemaakt worden. De bovenste balken dienen op dezelfde hoogte te zijn als de balken die al aan de muur zijn gevestigd. Dit zorgt ervoor dat het bad uiteindelijk geheel recht komt te liggen. Vervolgens kunnen de platen (multiplex of groene waterbestendige gipsplaten) bevestigd worden aan het raamwerk. Het tegelluik dient op een plek geplaatst te worden zodat de sifon binnen handbereik is.

Bron: Radomil, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Radomil, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het plaatsen van het bad

Wanneer de ombouw klaar is kan het bad in de ombouw geplaatst worden. Het bad dient vervolgens aangesloten te worden aan de waterafvoer. Wanneer je een badkuip van plaatstaal wilt plaatsen is het belangrijk om niet de aardedraad te vergeten aan te sluiten. Het is aanbevolen om het bad te isoleren.

Er bestaan diverse soorten isolatiemateriaal om je badkuip te isoleren

Door middel van het isolatiemateriaal kan ervoor gezorgd worden dat het water veel langer warm blijft. Als isolatie wordt er soms 'TonZon' gebruikt. Dit is dun isolatiemateriaal dat eenvoudig om het bad te plaatsen is. Tevens bestaat het uit milieuvriendelijk materiaal. Hiernaast kan er glaswol of steenwol gebruikt worden om je bad te isoleren.
© 2016 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf sanitair repareren of herstellenZelf sanitair repareren of herstellenEen ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in de badkamer kan er iets gebeuren waardoor er schade ontstaat aan het sanitai…
Nagelstyling: acrylnagels verwijderenNagelstyling: acrylnagels verwijderenAcrylnagels geven een mooi verzorgde uitstraling aan je handen en vingers. Ook kan acryl goed gebruikt worden om nagels…
Leidingen in huisLeidingen in huisStappen we s morgens de deur uit na een warme douche en een dampende kopje koffie, dan hebben we al heel wat leidingen…

Stukadoren - Stappenplan voor stucwerk binnenshuisStukadoren - Stappenplan voor stucwerk binnenshuisSteeds meer klussen in en rond het huis worden uitgevoerd door bewoners zelf. Ook het stukadoorswerk wordt steeds minder…
Plafond witten Stap-voor-stap instructiesPlafond witten Stap-voor-stap instructiesEen plafond witten wordt door velen als een tijdrovende klus beschouwd. Het gaat soms om een grote oppervlakte die gewit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Quinntheislander, Pixabay
 • https://www.mijnkluswijzer.nl/bad-plaatsen/
 • https://www.mijnkluswijzer.nl/kraan-monteren/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hart_op_hart
 • http://tonzon.nl/badisolatie/
 • http://www.verbouwingen.nu/keuken-badkamer-sanitair/badkamer-douche/plaatsing-badkuip/
 • Afbeelding bron 1: Radomil, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.