Hoe moet ik een muur of kamer schilderen
Het is vaak het eerste dat gebeurt bij het verhuizen naar een nieuwe woning; het verven van de muren. Vaak wordt hier geen specialist voor ingeschakeld, omdat het een klusje is dat prima zelf gedaan kan worden. Wel is het dan belangrijk om op de goede wijze te werk te gaan en de juiste materialen te gebruiken. Een verkeerde werkwijze bij het schilderen van een muur of een kamer kan al snel leiden tot zichtbare strepen, kleurverschillen, verfspetters, scheurtjes, reliëfverschillen of ongedekte stukken muur. Ga daarom zorgvuldig te werk en bespaar niet op kwaliteitsmaterialen; het prijsverschil hoeft niet groot te zijn, maar het verschil in verfwerk is dit zeker wel!
Welk soort muur moet geverfd worden?
Voordat begonnen kan worden met het schilderen van een muur of kamer is het belangrijk om de muur op de juiste wijze voor te bereiden. Afhankelijk van de staat waarin de muur zich bevindt kan dit meer of minder tijd in beslag nemen. Als het bijvoorbeeld een vlakke muur is waar reeds een strakke verflaag op zit, kost de voorbereiding veel minder werk dan als het een kale betonnen muur is, of zelfs een muur met behang. Ieder van deze genoemde muren heeft een verschillende voorbereiding, echter bij iedere muur is het zo dat een nauwkeurige voorbereiding tot in het eindresultaat zichtbaar blijft.
Behang en lijmresten van behang verwijderen
Als er behang op de te verven muur zit, is het aan te raden om het behang van de muur af te halen. In het geval van glasvezelbehang kan het zo zijn dat het reliëf in het behang nog steeds voldoet; dan kan er voor gekozen worden om over dit behang heen geschilderd te worden. Als het een ander soort behang, bijvoorbeeld papierbehang, betreft, is het altijd het beste om het behang van de muur te verwijderen. Gebruik voor het verwijderen van het behang een behangafstomer. Hiermee wordt de gebruikte behanglijm weer vloeibaar gemaakt, waardoor het behang van de muur afgetrokken kan worden. Na het verwijderen van het behang kan het zijn dat er alsnog resten lijm zijn achtergebleven, hoewel dit niet altijd zichtbaar hoeft te zijn. Het vinden van eventuele resten behanglijm is goed te doen door het vochtig maken van de muur. Als de oude behanglijm nat wordt, wordt deze kleverig. Door met de handen langs de muur af te gaan is dus snel genoeg geconstateerd of er nog lijmresten aanwezig zijn die verwijderd moeten worden. Het verwijderen van de lijmresten kan door deze nat te maken en met een spons goed weg te vegen, eventueel met extra gebruikmaking van een middel ter verwijdering van de lijm. Controleer achteraf wel of de lijm echt weg is, het kan een aantal malen achter elkaar nodig zijn om de lijm weg te vegen voordat deze echt weg is.
Een kale muur voorbereiden voor het schilderen
Nu het behang en de lijmresten van het behang verwijderd zijn, hebben we in feite dezelfde situatie als bij een kale betonnen muur. De muur is nu wat ruw en heeft waarschijnlijk nog enkele beschadigingen die door het behang niet opvielen. Als er eventuele gaten in de muur zijn, kunnen deze met een vulmiddel of plamuur gedicht worden. Laat dit middel wel goed drogen en controleer na het drogen nogmaals of het middel niet teveel ingedikt is en eventueel een tweede behandeling nodig is. Het afstrijken van het vulmiddel of de plamuur kan door middel van een plamuurmes. Door dit in een gelijke beweging af te strijken vormt het vulmiddel een gelijke laag met de muur en is het gat niet meer zichtbaar. Schuur nadat het vulmiddel of de plamuur droog is wel het stuk nog even goed na met een kleine korrel, om ook kleine oneffenheden te verwijderen. Sowieso is het verstandig om de gehele muur lichtjes op te schuren, omdat het altijd kan dat er kleine oneffenheden op de muur zitten die pas zichtbaar worden na het schilderen.
Voorbereidingen en ontvetten
Als de muur is afgeschuurd kan de voorbehandeling van de muur beginnen. Hiervoor moet de muur ontvet worden. Dit kunnen we doen door een ontvetter te mengen met water en deze over de gehele muur aan te brengen. Maak de muur hiermee niet door en door nat, maar maak de muur slechts een klein beetje vochtig hiermee. Als de muur te nat wordt duurt het te lang om te drogen omdat het vocht dan in de muur trekt. Door het middel voorzichtig met een uitgewrongen doek of spons op de muur aan te brengen, wordt de muur ontvet en wordt voorkomen dat de muur te vochtig wordt tijdens dit proces. Voor iedere muur is het verstandig om de muur te ontvetten voor het verven; vingers die langs de muur zijn gegaan, vet van het koken of andere vettigheden kunnen de muur licht vettig gemaakt hebben waardoor de verf slechter hecht.
Afplakken en afdekken voor het schilderen
Als de muur ontvet is, moet deze opdrogen. Dit moment kan perfect gebruikt worden om de vloer en de vlakken die niet geverfd mogen worden af te plakken. Gebruik voor de vloer bijvoorbeeld oude gordijnen, oude kranten of plastic zeiltjes. Deze laatste zijn bij iedere verfspecialist of bouwmarkt te koop. Ook dienen eventuele plinten die niet mee geverfd mogen worden verwijderd te worden. Als dat niet mogelijk is, omdat de plinten bijvoorbeeld verlijmd zijn en niet geschroefd, kunnen de plinten afgeplakt worden. Gebruik voor het afplakken van de plinten, kozijnen en eventuele andere obstakels die niet verwijderd kunnen worden een goede schilderstape. De goedkoopste is hierbij niet altijd de beste keus; veel schilderstape van een mindere kwaliteit heeft de neiging om te snel los te laten, waardoor het tijdens het schilderen kan gebeuren dat het afgeplakte gedeelte toch per ongeluk geverfd wordt.
Primer op een muur of kamer aanbrengen
Als alles afgeplakt is en de muur is droog, kan de primer aangebracht worden. Gebruik hiervoor de volgende middelen:
- Een verfroller
- Een bokkenpoot
- Een breed steekmes
- Een verftree of bak om de verf uit te rollen
- Een roerstokje
- De primer
- Een emmer met water
- Een sponsje
Zorg dat de primer goed doorgeroerd wordt met het roerstokje en giet deze in de verftree. Breng verf aan op de bokkenpoot en verf hiermee de hoeken en randen. Werk hiermee altijd vanuit een bovenhoek naar beneden toe en breng randen aan van ongeveer 10cm. Met de verfroller kunnen de randen verder ingekleurd worden. Zorg er wel voor dat de primer niet te dik wordt aangebracht, dit kan zorgen voor reliëf- of kleurverschillen. Het brede steekmes kan voor allerlei kleine praktische zaken gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld het terugsteken van te ver overhangende schilderstape. Gebruik de emmer water met de spons voor verfspetters die op onbedoelde plaatsen terechtkomen; als er verf op waterbasis gebruikt wordt kan met het sponsje de spetter nog snel verwijderd worden voordat de verf droogt.
Het verven van een muur of kamer
Laat na het aanbrengen de primer goed drogen. Kijk of er nu eventuele oneffenheden in de muur zichtbaar zijn en schuur deze zo nodig weg. Hierna kan de eerste kleurlaag aangebracht worden. Werk hierbij op dezelfde wijze als bij het aanbrengen van de primer. Als er goede verf gebruikt wordt, is het vaak voldoende om twee lagen verf aan te brengen. Verf van mindere kwaliteit heeft vaak meerdere lagen nodig om dekkend te zijn. Ook kan het zijn dat een onbehandelde muur de verf als het ware opzuigt. Hierdoor zullen er ook meerdere lagen nodig zijn. Goede verf hoeft niet perse duur te zijn, het kost wellicht iets meer per liter maar er zijn wel minder liters van nodig. Het is verstandig om de keuze voor een goede verf met een specialist te overleggen.
Als de laatste laag verf is aangebracht, verwijder dan direct de schilderstape. Als de verf geheel gedroogd is en de tape wordt dan pas verwijderd, kan het zijn dat de verf scheurt. Laat hierna de kamer goed ventileren, verfdampen zijn enerzijds niet goed voor de gezondheid en anderzijds kan de kamer zo sneller drogen.