Het verven van binnenmuren

Het verven van binnenmuren Verven in huis is een klusje wat in principe iedereen wel zou kunnen. U moet alleen even weten hoe u het verven van muren het beste aan kunt pakken. Wat doet u bijvoorbeeld met schimmelvlekken of scheuren? En hoe kunt u het beste verven zodat het goed dekt? In dit artikel leest u allerlei tips over het verven van de muren in huis.

De muren controleren

Voor het verven kunt u het beste eerst de muren goed controleren op de volgende punten:
  • scheuren en gaten - dicht deze eerst met plamuur. U kunt beter iets teveel aanbrengen zodat er wat uitsteekt schuren dan te weinig aanbrengen. Plamuur krimpt waardoor het gat dan weer zichtbaar kan worden.
  • niet watervaste verf - kunt u controleren door er een natte doek over te halen en te zien of het afgeeft. Als het afgeeft kunt u het beste alle verf eraf boenen.
  • schimmel- en nicotinevlekken - deze komen weer terug als u er direct overheen verft. U kunt schimmel het beste behandelen met een schimmelvreter. De schimmelvreter hoeft niet netjes te worden aangebracht als het maar goed wordt aangebracht, daarna verft u er toch overheen. Er bestaat ook speciale reparatie- en/of isoleerverf waarna het verven als het goed is vlekkeloos moet gaan. Isolerende verf is niet goedkoop, maar anders heeft u wellicht al het verfwerk voor niks gedaan als de vlekken weer door de verf heenkomen.
  • los behang - als er een hoekje los zit kunt u deze met behangplaksel weer vast maken. Zitten er bobbels in hoeken? Soms lukt het om deze netjes open te snijden en zo weer vast te plakken. Mocht het behang echt teveel beschadigt zijn, dan kunt u beter de behanglaag eraf halen en/of opnieuw behangen voor u verder gaat met verven.
  • zuigende muren - dit is een muur die snel vocht opneemt. U kunt dit testen door water op de muur te doen, is het binnen 2 minuten weg dan heeft u een zuigende muur. Deze muur zult u eerst met voorstrijk moeten behandelen zodat de verf goed zal pakken en de kleur egaler wordt.
  • schoonmaken - zorg dat alle spinnenwebben, haren en rommel weg zijn. Dit om te voorkomen dat het vervolgens op uw net geverfde muren terecht kom.

Afdekken en afplakken

Vooral als u al in het huis woont is het afdekken en afplakken een hele klus. Mocht het mogelijk zijn dan kunt u het beste de meubels naar een andere ruimte verplaatsen. Dan voorkomt u niet alleen dat ze vies worden, maar zo staan ze ook niet in de weg tijdens het verven. Stopcontacten en lichtknoppen kunt u beter verwijderen dan afplakken. Het beste is om bijvoorbeeld met tape op elke knop/stopcontact een nummer te schrijven, schrijf ook op een blaadje welke waar hoort te zitten. Daarbij kunt u de tape op alle lichtknoppen op de kantelkant doen op de manier hoe deze uitstaat. Zo voorkomt u de schakelaar aan heeft staan als u de stroom er weer op zet. U kunt nu de stroom eraf halen en daadwerkelijk aan de gang gaan. U kunt de knoppen en stopcontacten er af halen door er simpelweg met een platte schroevendraaier tussen te gaan en deze er op deze wijze af te wippen. Als dit gedaan is kunt u het resterende gedeelte afplakken met schilderstape. Daarna kunt u de vloer met zeilen afdekken en deze ook vast plakken. Vergeet vervolgens niet om de raamkozijnen en deurposten af te plakken.

Het verven

Verf is behoorlijk prijzig, maar er is ook een heel duidelijk kwaliteitsverschil. Een duurdere verf dekt vaak veel beter en egaler. Met een goedkopere verf moet u vaak meerdere keren over de muur heen waardoor u uiteindelijk ook meer geld kwijt bent. Roer de verf goed voordat u gaat beginnen, doe het daarna in een verfbakje. Veeg uw kwast goed af en rol de roller goed gelijkmatig uit om spetters en kleurverschil te voorkomen.
U kunt beginnen met alle hoekjes en randen langs de afgeplakte delen. Dit kunt u het beste doen met een blokkwast. Vervolgens kunt u met een verfroller met de muren gaan beginnen. Doe ongeveer 1 vierkante meter en laat het volgende blok de vorige net overlappen. Ga niet te vaak over een stuk. Als het niet goed pakt kunt u het beter een keer laten drogen en er later nogmaals overheen gaan.
Na het schilderen kunt u het beste direct de tape verwijderen. Als u het lang laat zitten krijgt u het moeilijk los en kunnen er lijmresten blijven zitten. Deze zijn eventueel wel met wasbenzine te verwijderen. Hou er rekening mee dat de verf het beste een dag kan drogen. Probeer altijd op de dag te verven, dan ziet u makkelijker strepen en onregelmatigheden.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Binnenmuren schilderen: stappenplanBinnenmuren schilderen: stappenplanEen muur schilderen kan iedereen. Voor beginnende doehetzelf-schilders zullen we hier de belangrijkste stappen die nodig…
Hoe schilderen: soorten verf, voorbereiding en opruimenIn dit artikel worden allemaal tips gegeven hoe je moet schilderen en welke voorbereidingen je moet treffen voordat je k…
Muren schilderen: doe het zelfMuren schilderen: doe het zelfOf het nu helder wit is of gekleurd, op behang of op stucwerk, vroeg of laat moeten we allemaal wel eens de muren schild…
Schilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenSchilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenVeel voorkomende problemen en de oplossingen bij het schilderen van een steenachtige ondergrond. Bij het schilderen, sau…

Trampoline ingraven, de inground trampolineEen inground trampoline is mooi weggewerkt in de tuin. Doordat het grootste deel is ingegraven valt de trampoline veel m…
Deurkruk vervangenDeurkrukken kun je vervangen vanwege beschadigingen of omdat je gewoon eens iets nieuws wilt. Met wat klein gereedschap…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.