Radiator verven: tips en trucs

Een radiator verven kan een lastige klus zijn. Voor je er erg in hebt, heb je verf op de muur of de vloer zitten. Zo lang je maar weet hoe je de radiator het beste kunt verven, is het prima te voor elkaar te krijgen. Wat zijn de stappen die je kunt nemen bij het verven van een radiator? Waar moet je zoal op letten?

Een radiator verven

Hoe kun je het beste een radiator verven? Gebruik je hiervoor gewone verf of kun je beter kiezen voor lak? En wat moet je doen met roestplekken? Het verven van een radiator wordt door veel mensen als een vervelende klus gezien. Wanneer je echter weet welke stappen je dient te nemen, blijkt dat het allemaal wel meevalt. Het is vooral belangrijk om de juiste spullen te hebben.

Zorg voor bescherming

Als je de radiator wilt gaan verven, is goede bescherming erg handig. Plak daarom de vloer en de wand af met afdekfolie. Je kunt ook de cv-leiding afplakken. Op deze manier voorkom je dat er overal verfspetters komen. Eventueel kun je ook de radiator afkoppelen en bijvoorbeeld in de schuur schilderen. Dit is echter niet altijd even praktisch.

Radiator schoonmaken

De radiator kan het beste schoongemaakt worden met ammonia of een soortgelijk middel. Zitten er roestplekken op de radiator? Dan kun je deze het beste direct verwijderen. Dit doe je door bijvoorbeeld een staalborstel of een stuk schuurpapier te gebruiken. Controleer echt goed op roest, want als dit niet goed wordt weggehaald, kun je de roestplekken na het verven weer zien. Als er veel roest is, kun je antiroestprimer over de plekken smeren. Dit voorkomt dat de plekken terugkomen.

Schuren en ontvetten

Nadat je de radiator hebt schoongemaakt, ga je deze schuren. Je kunt de radiator licht schuren en daarna ontvetten. Ontvetten kan met wasbenzine, maar sommige mensen kiezen ook voor water.

Radiator verven

De radiator kan op twee manieren worden geverfd. Namelijk:
  • Spuiten met een spuitbus
  • Verven met een kwast

Het spuiten van de verf is nog niet zo gemakkelijk. Er moet voldoende afstand worden genomen en de kans op druipers is aanwezig. Deze methode is dan ook meer geschikt voor mensen die al enige kennis in huis hebben. Wel kan een spuitbus voor een mooier resultaat zorgen dan wanneer je met een kwast verft. Het verven zelf kan soms ook lastig zijn. Om deze klus gemakkelijker te maken kun je gebruik maken van een speciale radiatorkwast. Met deze kwast kun je bij al die vervelende randjes komen.

Waarom voor radiatorlak gaan?

Radiatorlak is speciaal bedoeld voor de verwarming en is dan ook hittebestendig. Gewone lak is dit vaak niet, wat de kans op brandgevaar kan vergroten. Ook dekt de radiatorlak erg goed, waardoor het geheel erg ook meteen lekker strak uit komt te zien.

Lakken

Na het verven kun je het beste radiatorlak op de verwarming aanbrengen. Kies voor één of twee lagen. Wacht wel lang genoeg met het aanbrengen van de radiatorlak. Bij voorkeur minimaal 24 uur, maar in sommige gevallen kan langer wachten noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld omdat de verf of lak nog niet droog is.
© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Designradiatoren of je eigen radiator opknappen?Designradiatoren of je eigen radiator opknappen?Wie in zijn huis aan de slag gaat voor een grote opknapbeurt, denkt vaak niet aan de radiatoren. In een bestaande woning…
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
Verwarming: De radiatorVerwarming: De radiatorDe radiator is een verwarmingssysteem. Het ontstond aan het begin van de 19e eeuw in Frankrijk en vond van daar zijn weg…
Schilderen - Professionele verf of verf van een A-merkSchilderen - Professionele verf of verf van een A-merkProfessionele verf of verf van een A-merk bij het schilderen van de woning? Er zijn veel fabrikanten van verf, lak of be…
Zelf goedkoop een verhoogde groentetuin aanleggenZelf goedkoop een verhoogde groentetuin aanleggenAltijd al graag je eigen groente willen verbouwen of je eigen groentebed aan willen leggen? Het is eenvoudiger en goedko…
Bronnen en referenties
  • Klusopedia.nl
  • Woonsite.nl
  • Mijnkluswijzer.nl
  • Wikipedia
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.