Hoe kan ik scheuren in een muur of plafond herstellen?

Hoe kan ik scheuren in een muur of plafond herstellen? Muren of plafonds kunnen al snel kleine beschadigingen zoals scheurtjes vertonen. Dit kan het gevolg zijn van het zetten van het huis, maar kan ook door andere oorzaken zoals kleine aardbevingen ontstaan. Zolang de scheuren niet volledig door de muur heen zijn, dat wil zeggen zolang de scheurtjes aan de oppervlakte zitten, zijn scheuren vaak goed zelf te repareren of herstellen. Ook de afwerking van de muur of het plafond na het herstellen van een scheur is goed zelf te doen, hoewel het eindresultaat afhangt van de nauwkeurigheid en de kwaliteit van de materialen waarmee gewerkt wordt.

Het werken en zetten van materialen

Er zijn verschillende oorzaken die een scheur in een muur of plafond kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is het werken van materialen na de bouw of nieuwe inrichting van een huis. Bij de bouw van een huis worden materialen gebruikt die zich onder verschillende weersinvloeden nog moeten zetten; dat wil zeggen dat ze krimpen of uitzetten na het bouwen van het huis. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan op bijvoorbeeld hoeken of vlakken waarop verschillende materialen elkaar raken of verschillende platen van hetzelfde materiaal elkaar raken. Ook zijn er materialen die blijven werken; hout bijvoorbeeld zal continue blijven uitzetten en krimpen onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur.

Funderingsproblemen

Andere oorzaken van scheurvorming kunnen ernstiger van aard zijn; zo kan het zijn dat een huis funderingsproblemen heeft, die zich uiten in scheurvorming. Bij dergelijke scheurvorming is het vaak zo dat de scheur door de gehele muur trekt, dus ook aan de andere zijde van de muur zichtbaar is. Scheuren door funderingsproblemen zijn niet zelf op te lossen; eerst zullen immers de funderingsproblemen opgelost moeten worden. Voor dergelijke problemen kan het beste een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd worden.

Overige oorzaken van scheuren in de muur

Ook aardschokken of aardbevingen kunnen scheurtjes veroorzaken. Vaak hebben de door aardbevingen ontstane scheuren ook constructieve gevolgen die zich bijvoorbeeld uiten in eenzelfde scheur als bij funderingsproblemen. Ook bij dergelijke scheuren is vaak te zien dat ze door de gehele muur trekken. Dergelijke scheuren kunnen ook het beste aangepakt worden door een professioneel bedrijf. Ook vochtschade kan een afgewerkte muur doen scheuren, echter is dit vaak duidelijk te herkennen aan een vochtige muur en een afwerking die als het ware naar buiten wordt gedrukt door het vocht.

Scheurtjes in de muur of het plafond repareren of herstellen

De scheuren die ontstaan in een plafond of een muur door het zetten van materialen zijn goed zelf te repareren. Dergelijke scheurtjes ontstaan vaak doordat materialen als beton of de voegen bij de muren nog vocht bevatten vanuit de bouw van het huis. Dit vocht gaat er niet snel genoeg uit, dat duurt een aantal jaar, waardoor de materialen lichtjes blijven krimpen totdat het vocht weg is. In deze periode is het huis vaak wel al afgewerkt, waardoor de afwerking ook kan scheuren. Ook platen die gebruikt worden voor plafonds kunnen scheurtjes bevatten, dit kan gebeuren door het werken van de plafondplaten. Onder invloed van de (lichte) temperatuurwisselingen in het huis krimpen deze en zetten ze weer uit. Als het materiaal geen plek heeft waar het kan krimpen of uitzetten, zoekt het de zwakste plek om te scheuren. Dit is vaak de plek waar de platen elkaar raken en waar de kier is dicht geplamuurd en afgewerkt.

Een scheur tussen werkende materialen

Voor het herstellen van scheurtjes in het huis is het belangrijk om te weten of de scheur zich bevindt op een plek die nog steeds werkt. Als de scheur zich bevindt op een scheidingsvlak tussen verschillende materialen of op voegen tussen twee dezelfde materialen, is de kans groot dat op deze plek de gebruikte materialen blijven werken. Als de scheur zich dwars over een plaat van hetzelfde materiaal bevindt, of dwars over een muur, is de kans groot dat deze scheurtjes tijdens het initiële zetten van het huis zijn ontstaan. Dergelijke scheurtjes zijn makkelijker te herstellen dan scheuren die zich bevinden op vlakken die nog blijven werken.

Verdiep de scheur en verwijder los materiaal

Als een scheur zich bevindt op een muur of plafond dat nog werkt, zal hier rekening mee gehouden moeten worden. Voor het herstellen van een scheur op een plek die werkt is het belangrijk om de scheur uit te diepen. Gebruik hiervoor een krabber of een schroevendraaier en verwijder al het loszittende materiaal uit de scheur. Werk hier met name ook een stuk van de zijkanten weg, zodat de scheur ook breder wordt. Als het grote losse materiaal verwijderd is, veeg dan ook het stof uit de uitgewerkte scheur weg. Gebruik vervolgens een flexibel vulmiddel om de voeg te vullen.

Flexibel vulmiddel of flexibele plamuur

Flexibel vulmiddel of flexibele plamuur is verkrijgbaar voor verschillende materialen, bekijk dus goed werk materiaal het is zodat de juiste vuller gebruikt kan worden. Smeer de scheur goed vol en strijk het overtollige materiaal weg middels een plamuurmes. Door deze in de lengte van de scheur over het vulmiddel en de muur heen te trekken, kan de plamuur exact gelijk met de muur getrokken worden. Laat het vulmiddel hierna indrogen in de muur en gebruik dan nogmaals een extra laag vulmiddel. Bij sommige soorten flexibel vulmiddel is het zo dat het materiaal na het indrogen ook wat dieper in de voeg komt te liggen, waardoor de scheur niet exact gelijk is met de rest van de muur. Om dit gelijk te trekken kan een tweede laag vulmiddel gebruikt worden.

Het afwerken van de gevulde scheur

Kijk goed op de verpakking van het vulmiddel hoe lang dit moet drogen alvorens het afgewerkt kan worden. De afwerking kan vervolgens middels een verflaag plaatsvinden. Kies hiervoor bij voorkeur elastische of scheuroverbruggende latex verf. Andere verf kan wellicht het werken van het plafond of de muur niet bijhouden waardoor er weer een scheur ontstaat.

Ook bij sierpleister of stucwerk kan gewerkt worden middels dezelfde wijze als omschreven voor overige muren en plafonds. Gebruik hiervoor wel vulmiddelen die hiervoor geschikt zijn, voor bijvoorbeeld sierpleister is een speciaal vulmiddel beschikbaar die de structuur beter kan volgen.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het repareren van stucwerkHet repareren van stucwerkEen scheurtje of beschadiging in een gestucte muur valt direct op; een dergelijke beschadiging kan duur zijn om te laten…
Klussen in huis: doe het zelf, repareer gaten en scheurenKlussen in huis: doe het zelf, repareer gaten en scheurenWanden, muren en plafonds zijn kwetsbare oppervlakten in een huis. Door het stoten of met puntige voorwerpen raken wande…
Repareren van scheuren in murenRepareren van scheuren in murenHet repareren van scheuren in de muur hoeft niet moeilijk te zijn. Het belangrijkste is wel om de achterliggende oorzake…
Schilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenSchilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenVeel voorkomende problemen en de oplossingen bij het schilderen van een steenachtige ondergrond. Bij het schilderen, sau…

Hoe moet ik een muur of kamer schilderenHoe moet ik een muur of kamer schilderenHet is vaak het eerste dat gebeurt bij het verhuizen naar een nieuwe woning; het verven van de muren. Vaak wordt hier ge…
Help! Verstopte wc: oorzaken en oplossingenHelp! Verstopte wc: oorzaken en oplossingenEen verstopte wc is helemaal geen lachertje. Het wordt zelfs heel onaangenaam wanneer je een verstopt toilet hebt als er…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.