Hoe maak je zelf een serre bij je huis?

Een serre is een uitbouw van glas bij een huis, waar je heerlijk ontspannen kunt zitten. Veel mensen willen graag een serre. Hoe kun je zelf een serre bouwen bij je huis? Waar moet je zoal op letten? Hoe zit het bijvoorbeeld met de vergunning? En kun je zelf een serre bouwen, of het beter laten doen?

Wat is een serre?

Een serre is een aanbouw bij een huis op de begaande grond. Doorgaans is een serre gemaakt van glas. Door de zon kan de temperatuur in een serre hoog oplopen en dit maakt het een ideale plek voor ontspanning bijvoorbeeld in de winter. Een serre kan ook goed worden gebruikt als opslagruimte voor verschillende winterplanten. Ook kun je er gemakkelijk je eigen moestuin maken. Je kunt de plantjes laten groeien onder het glas en dan later naar buiten verplaatsen. Een serre kent vele voordelen en daarom zijn er ook zo veel mensen die er graag gebruik van maken. Steeds meer mensen willen graag zelf een serre bouwen bij hun huis, maar hoe doe je dit?

Begin met een ontwerp

Het is van groot belang dat je een goed plan hebt voor je serre. Maak een ontwerp en bekijk de verschillende opties. Wat past er bij de serre, hoeveel ruimte van je tuin moet je inleveren? Wat is haalbaar? Een ontwerp of bouwtekening kun je ook laten maken door een architect met verstand van zaken.

Vraag een bouwvergunning

Een serre kun je helaas niet zomaar maken. Je hebt er een vergunning voor nodig bij de gemeente. Wanneer je goed uitgewerkte tekening hebt van een architect, is de kans op goedkeuring groter. Belangrijk is echter ook om goed uit te zoeken wat de gemeente wil en welke regels zij hanteren. Dan is de kans op slagen groter. Let er goed op dat het wel even kan duren tot de gemeente je een bouwvergunning verleent.

Een serre laten bouwen

Wanneer je zelf niet heel handig bent, kun je overwegen om de serre te laten bouwen. Er zijn verschillende bouwbedrijven die dit voor je kunnen doen. Het is hierbij belangrijk dat je een betrouwbaar bouwbedrijf vindt. Vraag altijd eerst een offerte aan. Dan weet je hoeveel geld je kwijt bent en kun je ook meteen zien welke voorwaarden het bedrijf hanteert. Op deze manier kun je gemakkelijk verschillende bedrijven met elkaar vergelijken. Een offerte is altijd vrijblijvend, je zit dan nog nergens meteen aan vast.

Zelf je serre bouwen

Ben je juist wel heel handig? Dan kun je ook overwegen zelf je serre te bouwen. Bedenk dan goed wat je allemaal nodig hebt. Moet er iets gemetseld worden? Hoe zit het met het glaswerk? Kun je alles zelf of zul je toch bij bepaalde zaken hulp nodig hebben? Ook moet je belangrijke keuzes maken. Welk materiaal zal je serre hebben en sloop je de tussenmuur er volledig uit, of creëer je enkel een deur, zodat de serre een eigen ruimte is?

Houten serre

Je kunt ervoor kiezen om een houten serre te bouwen. Dit is vooral voor oudere huizen een goede keuze. Doorgaans wordt er gebruik gemaakt van mahoniehout en marantihout. Een houten serre heeft als voordeel dat het er authentiek en sfeervol uit ziet. Ook is hout erg isolerend en het kan geverfd worden om passend te maken voor veel woningen. Nadelen kent het echter ook. Zo past hout niet bij alle type huizen. Een moderne woning doet het bijvoorbeeld niet heel goed met een serre van hout. Ook is jaarlijks onderhoud belangrijk wanneer je een houten serre hebt.

Aluminium serre

Behalve een houten serre, kun je ook kiezen voor een serre van aluminium. Dit ziet er erg strak uit en past vooral goed bij een modern huis. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je de serre nog extra moet isoleren, omdat het aluminium niet voor voldoende isolatie zorgt. Hier kunnen extra kosten bij komen kijken. Een voordeel is dan wel weer dat onderhoud niet veel nodig is en dat je het aluminium ook niet hoeft te verven. Het is beschikbaar in verschillende kleuren. Wil je het toch oververven? Dan kun je dit het beste door iemand laten doen, omdat het verven van aluminium niet gemakkelijk is.

De overkapping

De overkapping van een serre kan van glas zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een overkapping van hout of aluminium. Je kunt eventueel ook kiezen voor een uitschuifbaar dak. Je kunt dan met één druk op de knop het dak uitschuiven. In de wintermaanden houd je het dak natuurlijk dicht, maar als het erg mooi weer is, kun je lekker buiten zitten.

Isolatie

De isolatie van een serre is erg belangrijk. Je wilt niet in de serre zitten en bijvoorbeeld last hebben van tocht. Isolatie is niet nodig, maar bedenk dat je wel flink wat energiekosten kunt besparen als je het wel toevoegt. Eventueel kun je een rekensom maken waarin je bekijkt wat het meest voordelige is.

Verwarming

Een verwarming in de serre wordt vaak vergeten, omdat we bij de serre denken aan een warme plaats. Maar is dat ook zo in de winter? Wanneer je ook in de winter in de serre wilt zitten, is een verwarming echt noodzakelijk. Bedenk wat voor een soort verwarming je wilt. Een vloerverwarming? Een wandverwarming of gewoon een centrale verwarming?

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mogelijkheden van een serreDe mogelijkheden van een serreDe serre is enorm populair en ze zijn er dan ook in alle soorten en maten. Wat zijn de afwegingen om een serre te nemen.
Serre laten aanbouwen, wat zijn de voordelen?Serre laten aanbouwen, wat zijn de voordelen?Een serre aan uw huis laten aanbouwen heeft een aantal opmerkelijke voordelen waar uw huis door in waarde stijgt maar oo…
Serrebouw: bouwen van een serreSerrebouw: bouwen van een serreHet bouwen van een serre hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn kant-en-klare bouwpakketten te koop waardoor het relatief…
Wat kost een serre?Wat kost een serre?Uw huis uitbouwen met een serre kan van toegevoegde waarde zijn voor uw huis. U maakt niet alleen uw woonkamer groter, m…

Het bouwen van een gipsblokkenwandHet bouwen van een gipsblokkenwandVele mensen willen tegenwoordig een hoop klussen zelf uitvoeren. Het bouwen van een scheidingswand is daar een van. Hier…
Het verwijderen van verfHet verwijderen van verfHet verwijderen van verf vinden de meeste mensen maar een irritante klus, het kost veel tijd en de middelen om het te do…
Bronnen en referenties
  • http://www.hetmooistehuis.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Serre_%28bouwwerk%29
  • http://www.serreinformatie.nl/serre-bouwen-de-aanbouw-van-een-serre/
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.