Het verwijderen van verf

Het verwijderen van verf Het verwijderen van verf vinden de meeste mensen maar een irritante klus, het kost veel tijd en de middelen om het te doen zijn vaak erg duur. Verwijder verf dus alleen als hij echt te slecht is om nog over te schilderen, wanneer de verf te slecht is zul je zien dat het over de hele ondergrond gaat afbladderen. Er zijn meerdere opties om verf te verwijderen.

Verf verwijderen

Het verwijderen van verf wordt meestal alleen gedaan als het voorwerp er te slecht aan toe is om hem nog bij te werken. In de meeste gevallen is de schade aan de ondergrond niet zo erg en kun je hem nog bijwerken met een extra laag verf of met plamuur. Je kunt door middel van een stukje plakband testen hoe slecht je voorwerp er aan toe is. Wanneer je het plakbandje van de ondergrond trekt en de verf meekomt is dit een teken dat je verf er erg slecht aan toe is. Het is het verstandigste om de verf dan wel geheel te verwijderen voordat je het voorwerp gaat overschilderen.

Methodes om verf te verwijderen

Er zijn een aantal verschillende methodes hoe je verf kunt verwijderen. Een van deze methodes is de verf van het oppervlak afbranden door middel van een gas- of verfbrander. Een andere methode is de verf van het oppervlak afbijten door middel van een chemische stof. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een verfafkrabber.

Verfafbrander

De snelste methode om verf te verwijderen is het verwijderen door middel van een verfafbrander. De verfafbrander is een apparaat dat zeer warme lucht blaast. Je zult zien dat er bobbels in de verf komen wanneer deze genoeg verwarmd is om eraf te halen. Zorg er altijd voor dat je de beschikking hebt over een moderne gasbrander. Deze zijn veiliger dan de oude en gemakkelijker de bedienen.

Gebruik een verfafbrander alleen wanneer je weet wat voor soort verf er op de muur zit, bij verf met lood erin kunnen er giftige gassen vrijkomen bij het verwijderen. Zet voor de zekerheid altijd een raam open in de ruimte waar je bezig bent dit kan problemen voorkomen! Ook moet je oppassen met een verfafbrander in de buurt van een raam, door de hitte kan het gebeuren dat het raam barst. Zorg ervoor dat je met de heteluchtstroom van het raam afblaast. Zorg er ook voor dat je de verfafbrander niet te lang op dezelfde plek houdt. Hiermee voorkom je dat het hout gaat verkolen of dat je gaten in de muur brandt. Wanneer er plekken in de muur beschadigd zijn geraakt door het afbranden kun je deze weer herstellen met plamuur.

Chemische stoffen

Er zijn verschillende soorten chemische stoffen verkrijgbaar om verf te verwijderen, er zijn gels, pasta’s, waterachtige oplossingen en milieuvriendelijke alternatieven. Deze stoffen zijn verkrijgbaar in vrijwel alle doe-het-zelfwinkels. Let bij het kopen altijd op dat de stof geschikt is voor de betreffende ondergrond. Sommige stoffen zijn enkel geschikt voor hout en andere weer alleen voor beton. Chemische stoffen zullen de verf van de ondergrond afbijten. Een afbijtmiddel heeft een zeer agressieve werking. Je moet goed oppassen dat je het niet op je kleren of huid krijgt.

Draag altijd een veiligheidsbril en beschermende handschoenen wanneer je met deze stoffen bezig bent. Wacht nadat je het afbijtmiddel hebt aangebracht even tot je de verf eraf haalt, de stof moet ongeveer 15-20 minuten intrekken. Na deze 15-20 minuten is de verf geweekt en zal deze er zeer gemakkelijk afgaan in de meeste gevallen. Haal de verf eraf met een sterke krabber zodat je zelf niet te hard hoeft te duwen. Wanneer je dit niet doet is er een kans dat je zelf het hout kapot duwt. Spoel de muur na met koud water. Een groot nadeel van een afbijtmiddel is dat je het hout moet nabewerken zodra je de verf van het hout af hebt. De chemische stof is dan namelijk in het hout getrokken. De afvalresten van de verf moeten altijd bij het chemisch afval!

Afkrabben

Wanneer er maar een aantal kleine plekken op de muur zijn waar de verf is gaan afbladderen is het een optie om deze te verwijderen met een verfkrabber. Verf afkrabben is de meest intensieve optie van de drie aangezien je enkel een krabber gebruikt. Je haalt de verfkrabber een aantal keer krachtig over de plek heen waar de verf slecht is, als het goed is vallen deze stukken er dan af. Nadat je de plekken verwijderd hebt is het nodig om ze grondig te schuren.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwijderen van verfVerwijderen van verfLees hier hoe je verf kunt verwijderen van kleding, glas, vloerbedekking en hout. Dit zijn zeer handige en practische ti…
Verf verwijderen - Verf afkrabben, afbranden, afbijtenVerf verwijderen - Verf afkrabben, afbranden, afbijtenVerf afkrabben of verwijderen door middel van afföhnen, afbranden of afbijten. Het zorgvuldig schuren van oud schilderwe…

Hoe maak je zelf een serre bij je huis?Een serre is een uitbouw van glas bij een huis, waar je heerlijk ontspannen kunt zitten. Veel mensen willen graag een se…
Stukadoren - Buitenpleister met blokkenpatroonStukadoren - Buitenpleister met blokkenpatroonWanneer een buitengevel gepleisterd moet worden, denkt men vaak aan standaard vlak pleisterwerk op cementgebonden basis.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • http://klus-info.nl/klussen/ramen-en-deuren/verwijderen-van-verf
  • https://www.gamma.nl/oude-verf-verwijderen
  • http://www.klusidee.nl/verwijderen-van-verf
  • http://www.alabastine.nl/faq/kan-ik-met-een-afbijtmiddel-verf-van-aluminium-verwijderen/
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.