Houtrot repareren en voorkomen

Hout dat door de jaren heen rot is gaan vertonen is nog lang niet afgeschreven. Je kunt zelf op een redelijk eenvoudige manier dergelijke verrotte houtconstructies repareren. Met de juiste voorbereiding en middelen is deze klus voor iedereen prima te klaren. Zo kan de houtconstructie weer meerdere jaren mee en bespaar je een boel kosten die een vervanging met zich mee brengen. Om houtrot goed te herstellen heb je een aantal zaken nodig:
 • Liefst een droge dag
 • Een ''botte'' priem of een ander gereedschap met een niet scherpe punt
 • Eventueel een houtvochtigheidsmeter
 • Hamer
 • Scherpe beitel
 • Kwast
 • Föhn of een compressor
 • Smal plamuurmes
 • Breed plamuurmes
 • Bekistingsplankjes
 • Bekistingsfolie of olie
 • Houtrotstopper
 • Houtrotvuller
 • Schuurpapier
 • Schuurspons
 • Grondverf
 • Topverf

Houtrot traceren

Meestal is de positie waar houtrot aanwezig is wel bekend doordat het duidelijk zichtbaar is. Om de zichtbare plek heen kunnen zich echter ook rotte delen onder de nog intacte verflaag bevinden. Het hout rondom de zichtbaar rotte oppervlakte heen kun je eenvoudig traceren met een stompe priem. Hiermee duw je tegen de oppervlakte van het hout. De priem zal op plaatsen waar het hout rot is gemakkelijker in het hout te duwen zijn. De oppervlakte voelt enigszins sponzig aan. Ook kun je het percentage aan vocht in het hout meten. De plaatsen die rot zijn zullen een hoger vochtgehalte laten zien. Teken de belijning van de overgang van vochtig naar droog hout af op het oppervlak zodat je exact weet welk deel je straks moet gaan repareren. Bij hout kun je als vuistregel aanhouden dat een vochtpercentage beneden 20% geen kwaad kan.

Houtrot verwijderen

Pak een hamer en een scherpe beitel en start met het verwijderen van het rotte hout. Doe dit voorzichtig en liefst stukje voor stukje om schade aan het goede hout te voorkomen. Verwijder het rotte hout ruim. Stop niet direct bij de overgang van rot naar niet rot maar neem zeker een centimeter marge in acht. Zorg ook dat de oude verf volledig verwijderd is.

Drogen en meten

Als al het rotte hout eenmaal verwijderd is, is het tijd om de vrij gemaakte plek droog en schoon te maken. Doe dit met een normale haarföhn. Je kunt dit op een mooie en warmere dag ook met een compressor doen. Pak hiervoor zeker geen verfföhn. Deze is veel te warm. Blaas de vrij gemaakte oppervlakte schoon (stofvrij) en droog. Meet met de houtvochtigheidsmeter eventueel het vochtgehalte na. een vochtgehalte beneden 20% is prima. Bij een hoger gehalte is het zaak om verdere droging te realiseren.

Aanbrengen van houtrotstopper

Houtrotstopper is een impregneermiddel dat diep in het hout dringt en ervoor zorgt dat er de oppervlaktevocht niet verder aangetast kan worden. Breng de houtrotstopper met een kwast aan op het vrijgemaakte oppervlak. De droogtijd van de meeste producten bedraagt circa 6 uur. Het is dus van belang dat de reparatiepositie droog blijft gedurende een langere periode. Een mooie droge dag is het meest geschikt voor een houtrot reparatie.

Vullen met houtrotvuller

Wanneer de houtrotstopper volledig droog is kan er worden gestart met het vullen van het gat. Dit doe je met een plamuurmes. Liefst een niet te groot mes zodat je zorgvuldig te werk kunt gaan. Het is bij grotere reparaties vaak handig om met behulp van plankjes een bekisting te maken waar je vervolgens de vuller in kunt aanbrengen. Zorg er wel voor dat de vuller niet te zeer aan de bekisting gaat hechten. Je kunt de plankjes voorzien van een folie, of de oppervlakte van de plankjes voorzien van een laagje bekistingsolie. Vul het gat zo vol mogelijk. Door het vullen in laagjes te doen is het risico op niet gevulde plekken het kleinst.

Esthetisch afwerken

Laat de houtrotvuller drogen. De noodzakelijke tijd is afhankelijk van de fabrikant. Over het algemeen is 6 uur drogen wel noodzakelijk. Wanneer de vuller volledig gedroogd is kunnen de eventueel aangebrachte bekistingen verwijderd worden. Om een mooi glad oppervlak te krijgen is het vaak noodzakelijk om de reparatie te schuren. Het grovere schuurwerk kan worden gedaan met normaal schuurpapier. Het afwerken kan het beste met een fijner schuursponsje worden gedaan. Wanneer het oppervlak naar jouw mening voldoende glad en vlak is, kan het afgewerkt worden met grond- en topverf.

Lees verder

© 2015 - 2024 Gregor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houten kozijnen herstellen en reparerenHouten kozijnen herstellen en reparerenHet vervangen van aangetaste houten kozijnen kan een dure en intensieve klus zijn. Gelukkig hoeven houten kozijnen met h…
Houtworm en houtrot oplossenHoutworm en houtrot zijn vaak een pest. Houtworm is in bijna elk huis te vinden, maar is gelukkig makkelijk te behandele…
Plamuren: tips bij het vullen en egaliseren van gatenPlamuren: tips bij het vullen en egaliseren van gatenGaten, ongelijkheden of houtrot kunnen handig met plamuur worden geëgaliseerd. Het doel is om de schade te herstellen, w…
Houtworm Houtrot & HoutzwamHoutworm Houtrot & HoutzwamVan houtschade, aantasting van hout door houtworm, houtboktor, houtrot of houtzwam, kan bij bomen sprake zijn (bv. Anne…

Zelf asbest verwijderenZelf asbest verwijderenHet verwijderen van asbest is in Nederland aan strenge regels gebonden. In de meeste gevallen zal het asbesthoudende mat…
Betaalbare cadeau'sBetaalbare cadeau'sHet hele jaar door zijn er redenen voor cadeau's. Er zijn verjaardagen, kerst, sinterklaas, verjaardagen, moederdag, vad…
Bronnen en referenties
 • http://www.alabastine.nl/product/houtrotvuller/
Gregor (13 artikelen)
Laatste update: 07-03-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.