Houten kozijnen herstellen en repareren

Houten kozijnen herstellen en repareren Het vervangen van aangetaste houten kozijnen kan een dure en intensieve klus zijn. Gelukkig hoeven houten kozijnen met houtrot of andere beschadigingen niet altijd vervangen te worden, maar zijn er ook mogelijkheden om de houten kozijnen te repareren of herstellen op een goede en kwalitatieve manier. Om de houten kozijnen op een goede manier te herstellen dient het repareren wel op een nauwkeurige manier te gebeuren

Verschillende manieren van schade reparatie

Afhankelijk van de schade aan een houten kozijn zijn er twee manieren om het houten kozijn te herstellen. De eerste manier is het herstellen van de schade door het wegbikken en opvullen van het beschadigde of aangetaste hout, de tweede manier is voor grotere schade waarbij een nieuw stuk kozijn op maat gemaakt dient te worden. De afwerking na het opvullen van de schade is voor beide manieren gelijk.

Kleine schade aan houten kozijnen herstellen

De meeste schade aan houten kozijnen ontstaat door houtrot. Houtrot op zijn beurt ontstaat meestal door achterstallig onderhoud aan de kozijnen of een minder goede kwaliteit hout. Hardhout heeft veel minder snel last van houtrot dan diverse andere inferieure soorten hout. Achterstallig onderhoud betreft meestal het verfwerk van de houten kozijnen. Ook indien het verfwerk goed is bijgehouden kan een beschadiging in het verfwerk ervoor zorgen dat water in het hout komt en uiteindelijk tot houtrot leidt. Belangrijk hierbij is om de schade zo snel mogelijk te constateren en zo snel mogelijk te herstellen. Houtrot breidt alleen maar uit en zorgt er uiteindelijk zelfs voor dat herstel vrijwel onmogelijk of onwenselijk wordt. Daarnaast zijn kleine plekken sneller te herstellen dan grotere schade.

Het herstellen van kleine plekken houtrot begint met het weghalen van de aangetaste materie. Hak voorzichtig al het door houtrot aangetaste hout weg, maar let hierbij wel op de ruit zelf zodat deze niet stuk gaat. Als alle houtrot verwijderd is, verdient het aanbeveling om ook nog een klein beetje hout te verwijderen rondom de plek waar de houtrot zat; dit om er zeker van te zijn dat al het aangetaste hout weg is. Zodra dit het geval is, maak dan de plek goed schoon en droog. Verwijder dus ook al het stof in het ontstane gat door middel van een harde kwast. Strijk daarna de plek voor met een houtrotstopper. Deze middelen zijn tegenwoordig vrij goed verkrijgbaar, maar kies hierbij wel voor een betrouwbaar merk.

Indien de houtrotstopper goed gedroogd is, kan de plek opgevuld worden met houtrotvuller of houtreparatie middel. Strijk het overtollige middel direct weg voordat het droogt, op deze wijze is het nog netjes en makkelijk te verwijderen. Mocht het gat een lastige hoek bestrijken, is het ook mogelijk om plankjes tegen het kozijn aan te timmeren (lichtjes met kleine spijkertjes) om het vulmiddel in de juiste vorm te dwingen. Deze kunnen later, als het middel bijna droog is, verwijderd worden.

Nadat het vulmiddel is gedroogd kan de reparatie van het houten kozijn voortgezet worden op de details; schuur het gerepareerde hout netjes glad en bewerk het houten kozijn na met primer en houtverf. Om het goed te doen kan het beste het hele kozijn opgeschuurd worden om vervolgens in zijn geheel geverfd te worden.

Grotere schade aan houten kozijnen repareren

Het herstellen van een grotere schade aan een houten kozijn is iets lastiger dan bij kleine schades. Bij grotere schade zullen er nieuwe stukken hout ingezet moeten worden. Dit betekend dat na het verwijderen van de houtrot, een rechthoekige vorm uit het kozijn gezaagd dient te worden. Deze rechthoekige vorm dient vervolgens goed opgemeten te worden om op maat te zagen uit eenzelfde soort hout. Deze kan vervolgens vastgelijmd worden in het gemaakte gat door middel van houtlijm, eventueel aangevuld met spijkers. Epoxyhars is voor deze klus ideaal, omdat dan ook de eventuele spleetjes iets gevuld worden door het middel. Mocht dit niet het geval zijn, bewerk de kiertjes daarna na met houtreparatiemiddel of houtvulmiddel.

De afwerking van het geheel gebeurt op dezelfde wijze als bij kleinere schades aan de houten kozijnen. Wanneer is nu iets een grote schade en wanneer kan er volstaan worden met een vulmiddel? Dat hangt erg af van de situatie, maar als vuistregel kan aangehouden worden dat schades van 10cm nog goed behandeld kunnen worden met vulmiddel en zodra de schades groter worden is een inzetstuk op maat wellicht beter. Een lange kleine scheur echter kan weer beter met een vulmiddel behandeld worden.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kosten kozijnen?De prijzen van kozijnen kunnen erg verschillen. Er zijn veel verschillende aanbieders die andere prijzen hanteren. U kun…
Houten kozijnen vervangenKozijnen hebben helaas niet het eeuwige leven: er zal een moment komen waarop het kozijn aan vervanging toe is. Hoe weet…
Kunststof kozijnen herstellen en reparerenKunststof kozijnen herstellen en reparerenIn veel gevallen is een schade aan een kunststof kozijn van dusdanige orde dat er een professioneel bedrijf ingeschakeld…
Wat kosten nieuwe kunststof kozijnen?Het plaatsen van nieuwe kozijnen is een dure aangelegenheid. De meeste mensen kiezen er voor om er kunststof kozijnen in…

Dakrenovatie: waar op letten bij het renoveren van je dak?Is het dak van je woning aan vernieuwing toe, dan betekent dit niet dat je een nieuw dak moet plaatsen. Zelfs wanneer je…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.