Parket schuren en lakken

Parket schuren en lakken Parket is een naam die ook wel wordt gebruikt als verzamelnaam voor houten vloeren in huis. Het schuren en lakken van parket is erg belangrijk voor het onderhoud van de houten vloer. Het parket ziet er dan een stuk beter uit. Waar moet je op letten wanneer je besluit je parket te schuren en te lakken?

Wat is parket?

Parket is een verzamelnaam die doorgaans wordt gebruikt voor houten vloeren. Parket is erg populair en in vrijwel iedere ruimte te gebruiken. De enige ruimte waar parket niet geschikt voor is, is de badkamer, omdat hier teveel vocht is. Daarnaast kun je veel verschillende houtsoorten kiezen voor het parket, zodat je allerlei sferen kunt maken. Aan te raden is om de vloer af te stemmen op de deuren, zodat je een eenheid krijgt in huis. Er bestaan twee soorten parket: massief parket en lamel parket. Massief parket is de traditionele soort en lamel parket is kant en klaar. Als lamel parket kennen we bijvoorbeeld mozaïek, tapis, massief strokenparket en massief plankenparket. Helaas heeft parket niet het eeuwige leven. Er kunnen krassen in komen door bijvoorbeeld schuiven met meubels of de nagels van huisdieren. Ook kunnen er beschadigingen ontstaan als je iets laat vallen. Het is niet nodig om dan meteen een hele nieuwe houten vloer aan te schaffen. Je kunt er ook voor kiezen je parket te onderhouden.

Parket schuren

Je begint met het schuren van het parket. Je kunt het beste de hele vloer leegmaken en alles in één keer doen. Als er vertrekken zijn die aangesloten zijn met de ruimte waar je gaat schuren, dan kun je het beste folie over de spullen leggen, omdat het stof al snel overal komt. Het schuren kun je het beste doen met een schuurmachine speciaal voor parket met korrel 40 en eventueel omhoogwerken naar een fijnere korrel. Een schuurmachine speciaal voor parket kun je huren bij de meeste doe-het-zelf zaken. Er zit dan ook altijd een handleiding waarin precies staat hoe de schuurmachine werkt.

Het beste kun je beginnen met het diagonaal schuren, als je dit gedaan hebt kun je opnieuw schuren en daarna in rechte banen. De stukken waar je niet bij kunt met de parketschuurmachine, kun je het beste doen met een kantoorschuurmachine, omdat deze een draaiende beweging maakt. Als je klaar bent met schuren zuig je al het stof op.

Onderhoud aan het parket

Het onderhoud aan het parket is erg belangrijk. Als je toch bezig bent met het schuren en lakken van je vloer, dan kun je het beste kleine dingen ook meteen aanpassen.

Naden in de vloer

Naden in de vloer zijn niet altijd even mooi. Je kunt deze goed aanpakken met schuurmengsel of vloeibare poriënvuller. Dat laatste is een houtkit in dezelfde kleur als het hout. Je kunt hiermee een mooie egale houten vloer maken. Dit kun je het beste doen met een plamuurmes en diagonaal over de strepen te gaan.

Grote beschadigingen

Kleine beschadigingen kun je makkelijk wegschuren, maar bij grotere beschadigingen is dit niet altijd mogelijk. Het beste kun je dan het betreffende stuk vloer vervangen. Zorg er dan wel voor dat het parket gelijk is.

Lakken van de houten vloer

Als je het parket gaat lakken, moet je eerst goed controleren of er geen stof meer is van het schuren. Maak alles nog een keer goed schoon met een natte doek, zodat je er zeker van bent dat het stof weg is. Zorg er ook voor dat de vloer vetvrij wordt. Voor parket kun je het beste acryl lak gebruiken. Deze laksoort kan lang mee en beschermt goed tegen slijtage. Ook heeft de lak geen geur en droogt hij snel. De eerste laklaag kun je het beste aanbrengen terwijl de lak voor ongeveer tien procent is verdund. Deze eerste laag brengt u dwars aan bij de nerfrichtingen. Als de laag erop zit schuur je hem heel licht. Dit moet echt heel licht zijn, anders is al het lakwerk voor niets. Daarna haal je al het stof weer weg. Nu kun je een tweede laklaag aanbrengen, in de lengterichting. Indien nodig kun je nog een extra laklaag aanbrengen, dit is afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken.

Je kunt in plaats van lak ook kiezen voor een bescherming zoals t vloerolie, wax of boenwas.

Aankleuren van parket

Wil je de kleur veranderen van je vloer, dan kun je hem ook aankleuren. Hierdoor verander je meteen de sfeer in huis. Als je dit wilt kun je het beste de vloer eerst behandelen met Color Wash. Dit is beschikbaar in verschillende kleuren. Na de behandeling doe je een laklaag over de vloer. Color Wash kun je bij bijna alle doe-het-zelf zaken kopen.

Voorkom beschadiging aan de vloer

Als je de vloer eenmaal opnieuw hebt geschuurd en gelakt is het wellicht raadzaam om te voorkomen dat de vloer beschadigd raakt.

Enkele tips:
  • Doe viltjes onder de stoelpoten
  • Plaats een goede schoonloopmat bij de deur of doe in huis geen schoenen aan
  • Knip de nagels van je huisdieren goed
  • Zet geen voorwerpen op plekken waar ze gemakkelijk omvallen

Houd sowieso ook de vloer altijd goed schoon. Vuil kan voor beschadigingen zorgen op het parket en ongemerkt beschadig je de vloer al snel. Door een beetje op te letten kun je al veel krassen voorkomen op de houten vloer.

Lees verder

© 2008 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen parket en laminaatIn dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer li…
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Een houten vloer recupererenEen van de voordelen van houten vloeren is dat men ze makkelijk kan renoveren zodat deze er terug als nieuw gaan uitzien…
Het repareren van een parketvloerHet repareren van een parketvloerEen houten vloer kan zeer mooi zijn, maar kan ook snel beschadigen of kromtrekken. Een beschadiging kan bijvoorbeeld ont…

Doe het zelf: deuren in huis plaatsenDeuren zijn onmisbaar in onze samenleving. Overal waar je kijkt zie je deuren, in allerlei verschillende maten en soorte…
Alles over je open haardSteeds meer mensen willen een open haard in huis. Dat komt omdat een open haar een echte sfeermaker is. Een open haard i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jactod, Pixabay
  • http://www.doehetzelven.nl/timmeren/ron/parket.html
  • http://www.vloervergelijk.nl/parket/parket.htm
  • http://www.fixet.nl/includes/pdfdownloadcounter.asp?id=41
  • http://www.bosch-pt.com/help/nl/bandschleifer/praxis-beispiele/fussboden.htm
Reactie

Vloer Als Nieuw, 08-01-2010
Ik zou iest fijner schuren dan korrel 40 :)
korrel 40 word alleen gebruikt om de vloer kaal (oude laklaag verwijderen) en vlak te maken
daarna fijn schuren met korrel 80 en dan 120 en daarna goed polijsten met korrel 120
anders gaat het echt niet goed komen Reactie infoteur, 08-01-2010
Beste,

Dat staat ook in de tekst, maar ik zie dat ik het wat onduidelijk opgeschreven heb. Ik zal dit aanpassen.

Bedankt!

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 09-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.