Houten vloer: zwevend of verlijmen

Houten vloer: zwevend of verlijmen Een houten vloer kan zwevend of verlijmd gelegd worden. Beiden opties heeft zijn voor-en nadelen. Bedenk daarom goed van te voren of de houten vloer zwevend gelegd gaat worden, of dat u toch kiest voor het verlijmd leggen. Vloerverwarming of een verhuizing spelen hier ook een rol in.

Houten vloer

Een houten vloer kan bestaan uit laminaat of parket, maar ook andere plankdelen. Laminaat is er vaak in het zogenaamde kliklaminaat, dat ontzettend goed zelf te leggen is. Hiervoor hebt u geen lijm nodig. Tegenwoordig worden steeds meer houten vloeren zwevend gelegd. Toch kiest men in sommige gevallen liever voor het verlijmen van een houten vloer.

Verlijmen houten vloer

Een houten vloer die verlijmd wordt gelegd, wordt op de ondervloer geplakt met lijm. De ondervloer is wel iets anders dan bij een zwevende vloer. Bij een verlijmde houten vloer wordt er eerst spaanplaat op de vloer verlijmd of vast genageld. Hierboven op komt vervolgens de houten vloer. Deze wordt ook vast gelijmd of genageld. Soms wordt de houten vloer ook rechtstreeks of beton verlijmd. Sommige houten vloeren worden bij voorkeur verlijmd, zoals een mozaïek-vloer.

Het verlijmen van een houten vloer heeft zijn voorkeur wanneer er sprake is van vloerverwarming; de warmte kan zo beter doorgelaten worden. Een verlijmde vloer werkt ook veel minder. Hierdoor ontstaan er minder oneffenheden in de houten vloer, maar ook de plinten zullen minder snel omhoog geduwd worden of laten minder snel los. Bij een verlijmde vloer is er ook minder zwelruimte aan de zijkanten nodig. Een ander voordeel is dat een verlijmde vloer geen geluiden zelf maakt, zoals gekraak van planken.

Een nadeel van het verlijmen van een houten vloer is, dat deze niet meer zo makkelijk los te halen is zonder schade. Wanneer men dus besluit om de houten vloer er tijdelijk in te leggen en bij een verhuizing mee te nemen, dan is verlijmen geen goede keus. Bij het uithalen van een verlijmde houten vloer, zal er altijd schade optreden aan de vloerdelen.

Zwevende houten vloer

Het klinkt natuurlijk heel 'zweverig', maar een zwevende houten vloer is in feite een losgelegde vloer. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van lijm of nagels om de vloer mee vast te leggen. De zwevende vloer wordt los op de ondergrond gelegd. Kliklaminaat is een voorbeeld van een zwevende houten vloer. Deze is door veel mensen makkelijk zelf te leggen.

Een zwevende houten vloer geeft een betere geluidsisolatie. De buren of onderburen zullen minder snel geluiden horen omdat deze door de ruimte tussen houten vloer en ondervloer opgevangen wordt. Het lopen over de vloer zelf geeft vaak wel wat meer geluid dan bij een verlijmde vloer. Dit komt omdat bij een zwevende vloer de vloerdelen meer werken en dus ook losser liggen. Er ontstaat dan een krakend geluid in sommige gevallen.

Een zwevende houten vloer kan makkelijk mee bij een verhuizing, of kapotte delen kunnen makkelijker vervangen worden. Toch kan het in geval van bijvoorbeeld kliklaminaat soms enige moeite kosten om de delen los te krijgen van elkaar. Dit komt omdat de vloerdelen de ruimte hebben om te werken en som erg vast in elkaar 'groeien'. Een zwevende houten vloer kan met de tijd ook gaan veren. Dit is te zien wanneer erop gelopen wordt. Op zich is dit niet erg, maar het kan wel storend zijn om te zien. Let er wel op dat bij het leggen van een zwevende vloer, voldoende zwelruimte aanwezig is aan de zijkanten. Deze zwelruimte zorgt ervoor dat de vloer nog kan gaan werken. Hout zal altijd blijven werken en heeft hier de ruimte voor nodig, zeker wanneer deze niet verlijmd is.

Een zwevende houten vloer kan beter niet gelegd worden in grotere ruimtes. Dit komt omdat er dan teveel oneffenheden gaan ontstaan. De vloerdelen kunnen in grote ruimtes niet meer goed werken omdat er te weinig ruimte is. Houdt er bij een zwevende vloer ook rekening mee dat er naden tussen de vloerdelen kunnen ontstaan. Dit is bij een verlijmde vloer veel minder het geval.

Laat een houten vloer voor het leggen eerst zeven tot tien dagen acclimatiseren in de te leggen ruimte. Zo kan de houten vloer het vochtgehalte van de ruimte aannemen. Dat geeft later minder werking van de vloer.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Verschil tussen parket en laminaatIn dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer li…
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Hoe leg je parket?Als medewerkster in een doe het zelf centrum, wordt mij regelmatig uitleg gevraagd hoe mensen dingen het beste kunnen do…

Kapotte tegel vervangenKapotte tegel vervangenEen wandtegel of een vloertegel kan wel eens kapot gaan. Bijvoorbeeld door een harde slag of stoot, maar ook doordat er…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.