Het repareren van stucwerk
Een scheurtje of beschadiging in een gestucte muur valt direct op; een dergelijke beschadiging kan duur zijn om te laten herstellen, maar het is ook mogelijk om kleine beschadigingen zelf te repareren. Het repareren of herstellen van stucwerk hoeft niet duur of lastig te zijn, maar het is wel handig om te weten hoe dit het beste kan gebeuren. Een goede reparatie zorgt ervoor dat de gestucte muur er weer als vanouds uit ziet
Scheurtjes kleiner dan 10mm diep
Stucwerk waarin kleine scheurtjes zitten, tot een diepte van 10mm, zijn goed te herstellen met roodband. Dit middel kan gebruikt worden om de scheur op te vullen en is ook specifiek bedoeld voor kleinere scheurtjes. Belangrijk bij het aanbrengen van roodband is wel dat het stucwerk schoon en stofvrij is. Het stofvrij maken van de scheur kan met een kwastje, maar moet wel grondig gebeuren. Sommigen adviseren om de scheur nat te maken, maar dit zorgt juist voor een mindere hechting. Een droge en stofvrije scheur is het perfecte uitgangspunt voor het aanbrengen van roodband. Begin met een eerste ruwe laag, breng deze aan met een spaan of een troffel. Laat deze laag vervolgens drogen en schuur het teveel aangebrachte roodband weg met een schuurblok of een platte ondergrond met schuurpapier. Mocht het roodband niet uitsteken, maar juist iets dieper de muur ingetrokken zijn (roodband krimpt een klein beetje bij het drogen), breng dan een nieuwe, afwerkingslaag aan op de muur. Het teveel kan vervolgens weggeschuurd worden.
Scheuren groter dan 10mm diep
Bij het herstellen van een scheur van dieper dan 10mm in het stucwerk zijn er twee verschillende manieren om het te herstellen. Enerzijds kan er wederom gebruik gemaakt worden van roodband, maar dan moet de scheur niet al te veel dieper zijn dan 10mm. Mocht er gebruik gemaakt worden van roodband in deze situatie, is het belangrijk om het in verschillende lagen aan te brengen. Een risico is anders dat het niet goed pakt en uitzakt. Beter is het om goudband te gebruiken, een middel dat specifiek bedoeld is voor scheuren of gaten in het stucwerk dieper dan 10mm.
Bij het herstellen van dergelijke grote scheuren of gaten is het niet voldoende om de scheur alleen maar stofvrij te maken; vaak zitten er loszittende deeltjes in het gat of de scheur die eerst verwijderd dienen te worden. Dit gaat prima met een schroevendraaier. Haal in deze fase liever iets teveel weg dan te weinig; als er teveel loszittend materiaal in het herstelde gat of scheur zit, kan de aangebrachte goudband gaan loslaten en ontstaat er weer opnieuw een beschadiging in het stucwerk. Het herstellen van de beschadiging begint dus met het verwijderen van loszittend materiaal en het stofvrij maken. Wederom geldt hier dat de ondergrond niet nat gemaakt moet worden. Het aanbrengen van goudband dient ook in verschillende lagen te gebeuren; eerst dient er een grove laag aangebracht te worden, die bijna gelijk uitkomt met de rest van het stucwerk. Daarna kan er een afwerkingslaag aangebracht worden die vervolgens afgestreken kan worden. Door het afstrijken wordt de goudband laag gelijk met de rest van het stucwerk. Mochten er na het opdrogen nog wat kleine oneffenheden zijn, kunnen deze worden weggewerkt met wat schuurpapier. Let hierbij wel op dat het vulmiddel ook echt opgedroogd is.
Gaten in het stucwerk herstellen
Het herstellen van gaten dient op dezelfde wijze te gebeuren als het herstellen van grote scheuren. Kijk bij een gat wel altijd goed naar de oorzaak van het gat. Is het een beschadiging omdat er iets tegenaan gestoten heeft, of is het gat als vanzelf ontstaan in de muur? Bij het laatste is het verstandig om goed aan de muur te voelen of er geen vocht in zit; een vochtige muur wordt dusdanig korrelig dat het stucwerk kan gaan loslaten en er gaten in kunnen ontstaan. Voordat het gat hersteld wordt is het dus verstandig om eerst ervoor te zorgen dat de oorzaak van het gat wordt weggenomen. Mocht het gat ontstaan zijn door vocht, dient de eventuele lekkage verholpen te worden en het stucwerk goed te drogen. Vooral in dit geval is het belangrijk om al het loszittend materiaal goed te verwijderen en het stucwerk pas te herstellen als het volledig droog is.
Terugkerende scheuren in het stucwerk repareren of voorkomen
Een huis werkt en dit is met name merkbaar in de hoeken of de overgang naar het plafond. Stucwerk kan hier wel eens gaan scheuren, wat er uiteraard minder mooi uitziet. Het herstellen van deze scheuren kan op de eerder beschreven wijze plaatsvinden, maar er is een kans dat de scheur dan terugkomt. Door de minuscule bewegingen van het huis, veroorzaakt door warmte- en koudeverschillen, scheurt het stugge stucwerk uit. Om dit te voorkomen zijn er twee oplossingen mogelijk. De eerste oplossing het laten insnijden van het stucwerk bij het aanbrengen hiervan. Door het in te snijden heeft het huis de ruimte om te bewegen in de insnijding en zullen er geen scheuren ontstaan. Als het huis al is voorzien van stucwerk en de scheuren juist permanent gerepareerd dienen te worden, is het verstandig om bij het herstellen van het stucwerk gebruik te maken van gaasband (fiba tape, stucgaas). Dit materiaal kan een gedeelte mee uitzetten, waardoor het als het ware de bewegingen van het huis kan opvangen.