Vochtschade in muren herstellen

Vochtschade in muren herstellen Vocht in muren, of het nou door lekkage, damp of slechte isolatie komt, kan flinke schade aanrichten aan zowel de structurele functie van een muur als het uiterlijk van de muur. Vaak wordt vochtschade pas opgemerkt als er stukken muur of stucwerk beginnen los te laten, of als er een schimmellucht ontstaat. In deze fase is er vaak al schade opgetreden aan de structurele functie van de muur. Hoe kan vochtschade in muren zowel structureel als qua uiterlijk hersteld worden?

Het opsporen van vochtschade

Het opsporen van vochtschade aan muren gebeurt vaak pas als er een duffe of schimmelachtige lucht wordt waargenomen, of als er om onverklaarbare reden vochtige plekken zichtbaar zijn en blijven op de muur. Als er daadwerkelijk al stukken muur af beginnen te brokkelen heeft de vochtschade al weer een verdere fase bereikt. Toch zijn er ook manieren om vochtschade actief op te sporen, zodat deze aangepakt kan worden voordat het vocht schade aanricht aan muren. De eerste stap bij het opsporen van vochtschade is de kruipruimte van het huis; is deze droog of zijn hier onverklaarbare vochtige of zelfs beschadigde plekken te zien? Mocht dit het geval zijn is het belangrijk om te constateren waar het vocht vandaan komt. Komt het vocht bijvoorbeeld van een lekkende leiding? Dit kan eventueel getest worden door de kranen in het huis aan te zetten en te kijken of de vochtplek groter wordt. Het kan ook van buiten komen; heeft het bijvoorbeeld geregend? Controleer dan een aantal dagen hoe groot de vochtplek is en of het buiten droog is of nat (let op; als het niet regent kan de grond nog steeds vol water zitten, let daar goed mee op!).

Als de kruipruimte gecontroleerd is, is de volgende stap om muren aan de buitenzijde van het huis te controleren. Zitten hier onverklaarbare vochtplekken op of zijn er grote plekken met vochtige mos op de buitenmuren? Dit kan wijzen op vochtschade. Vaak ontstaat schade aan deze kant door dakgoten die verstopt zitten of verstopte afvoerbuizen.

De volgende stap is het controleren van de muren in het huis; begin hierbij bij de muren die dichtbij of in natte ruimtes zitten, zoals de badkamer. Ook muren nabij de keuken zijn belangrijk. Het controleren van de muren betekent ook dat spullen van de muur afgetrokken dienen te worden; achter een meubelstuk kan zich juist makkelijker een vochtplek ontwikkelen aangezien het vocht daar moeilijker weg kan. Ook achter de keukenkastjes moet er gecontroleerd worden; soms is zelfs al in de keukenkastjes vochtschade of schimmel te zien als gevolg van vocht achter de keukenkastjes.

De oorzaak van de vochtschade

Als er vochtschade is gevonden, is het herleiden van de vochtschade de volgende belangrijke stap. Vochtschade kan door verschillende situaties ontstaan; zo kan het vocht van buiten zijn dat een weg naar binnen vindt, vocht door een lekkage in een buis of in de badkamer, vocht door continue blootstelling aan water (denk bijvoorbeeld aan een slechte kitrand in de keuken, waardoor er dagelijks water achter de muur valt en deze muur daardoor continue nat is), of andere oorzaken. Bij het zoeken van de oorzaak is het belangrijk om de verschillende mogelijkheden te testen. Kan het bijvoorbeeld een lekkende leiding zijn? Test dit door de kranen open te zetten en te kijken of er nu meer vocht verschijnt, of door een kleurstof toe te voegen aan het water dat in de afvoer verdwijnt. Dan is te zien of de kleurstof bij het vocht verschijnt. Het kan ook een aanvoerleiding voor water zijn; test dit als laatste, door de hoofdkraan een dag dicht te draaien en te kijken of het vocht wegtrekt.

Let op dat een vochtplek niet perse hoeft te verschijnen waar de oorzaak is; vocht kan een lange weg afleggen dwars door een muur om vervolgens op de zwakste plek naar voren te komen. Het kan dus best dat de leiding die de vochtplek in de muur veroorzaakt een meter verderop lekt, maar daar niks te zien is. Mocht het zo zijn dat de oorzaak niet zelf vast te stellen is, aarzel dan niet om hiervoor een bedrijf in te schakelen. Er zijn diverse manieren om de oorzaak van vochtschade vast te stellen door middel van hightech apparatuur en methodes. Zo kan er gebruik gemaakt worden van druktesten, infrarood thermografie, rookgas detectie, enz. Zodra de oorzaak gevonden is, is het zaak deze permanent weg te nemen voordat de vochtschade hersteld wordt.

De voorbereidingen bij het herstellen van vochtschade

Indien de vochtschade in dragende muren zit, maar de muur niet dusdanig is aangetast dat de gehele structuur beschadigd is, kan de vochtschade zelf hersteld worden. Hetzelfde geldt voor niet-dragende muren. Bij twijfel is het verstandig altijd een expert in te schakelen om advies in te winnen. Bij het herstellen van vochtschade zijn de voorbereidingen essentieel. Zorg ervoor dat alles volledig droog is en kap dan alle loszittende delen los. Haal liever iets teveel weg dan te weinig. Zorg daarna dat het geheel stofvrij is, maar nog steeds droog is. Stofvrij maken kan bijvoorbeeld door middel van een stevige kwast.

Het herstellen van vochtschade

Voor het herstellen van grotere gaten kan gebruik gemaakt worden van goudband, voor kleinere beschadigingen (minder dan 10mm diep) kan gebruik gemaakt worden van roodband. Indien het zeer diepe of grote gaten betreft, kan het gat gedeeltelijk opgevuld worden door schoon en stevig puin; dat wil zeggen delen die niet brokkelig zijn en stofvrij zijn. Breng daarna een laag goudband/roodband aan als grove eerste laag. Laat deze goed indrogen (afhankelijk van de dikte, kan dit zelfs enkele dagen duren!) en breng vervolgens de tweede, afwerkende laag aan. Deze afwerkende laag kan gelijk getrokken worden met de muur door middel van een troffel of een spaan. Laat deze laag vervolgens ook goed drogen en schuur eventuele oneffenheden weg. Bij het verfwerk blijft vochtschade altijd zichtbaar, tenzij deze behandeld wordt met een isolerende laag. Haal hiervoor het verfwerk bij de vochtschade weg en behandel de plek met Brander Isofix, Brander Isotex of een andere isolerende laag. Hierover kan vervolgens weer geschilderd worden, zonder dat de oude vochtschade weer zichtbaar wordt.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van vochtschade aan buitenmurenOorzaken van vochtschade aan buitenmurenVochtschade aan de buitenmuren van oude huizen. Ofwel brokkelig, verkleurd en bladderend stucwerk. Het kan aan het bouwm…
Schade door optrekkend vochtSchade door optrekkend vochtSchade door grondwater of opstijgend vocht is te zien bij natte wanden en vloeren in de kelder, en verder bij aanslag op…
Optrekkend vocht bestrijden zonder chemicaliënOptrekkend vocht bestrijden zonder chemicaliënDertig procent van de woningen kent een vochtprobleem, te zien in slecht geventileerde kruipruimtes of badkamers. Ook op…
Vochtproblemen snel ontdekken en verhelpenVochtproblemen snel ontdekken en verhelpenOké, bij een lekkende dakpan of voortdurende slagregen op de windkant is een vochtprobleem snel verholpen. Maar niet alt…
Het repareren van stucwerkHet repareren van stucwerkEen scheurtje of beschadiging in een gestucte muur valt direct op; een dergelijke beschadiging kan duur zijn om te laten…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.