Trap verven: hoe doe je dat?

Een trap verven is geen hele lastige klus en het schilderen van een trap kan derhalve heel goed zelf gedaan worden. Desalniettemin is het verven van een trap een complexe klus die van te voren goed voorbereid moet worden. Het is dus van belang dat je je eerst goed inleest en weloverwogen keuzes maakt met betrekking tot de te kiezen verf en de verfmethode.

Artikelindeling


Verf kiezen

Het kiezen van de juiste verf is een van de belangrijkste onderdelen van het verven van een trap, omdat de verf uiteindelijk bepaalt of de klus slaagt of niet. er zijn veel verschillende soorten verf die ieder geschikt zijn voor een bepaalde situatie. Derhalve is het dus belangrijk dat je eerst de goede verf kiest alvorens je een trap gaat verven. Een trap is net zoals een vloer een onderdeel van het huis waar vaak op gelopen wordt. Dit maakt de trap zeer gevoelig voor allerlei vormen van slijtage. Het is derhalve verstandig om een soort verf te kiezen die bestand is tegen de hoge mate van gebruik en de slijtage die daar bij hoort. In eerste instantie is een 2 componenten vloercoating uitermate geschikt voor het verven van een trap, omdat de twee componenten vloercoating zorgt voor goede hechting aan de ondergrond van de verf door middel van het eerste component, namelijk de basiscoating. Vervolgens zorgt het tweede component, de verharder, voor een harde laag die de geverfde trap beschermt tegen slijtage. Er zijn echter ook nog enkele alternatieve manieren om een trap te verven. Zo kan je er ook voor kiezen om je trap gewoon met acrylverf te behandelen. in dat geval is het echter wel noodzakelijk dat je een laag grondverf aanbrengt alvorens de acrylverf wordt gebruikt. Verder is het bij deze methode ook aan te raden om de acrylverf te combineren met een transparante parketlaag. Bij het gebruik van acrylverf is het wel van belang dat je de juiste rollers of kwasten gebruikt anders is het resultaat verre van optimaal. Een kwast met nylonharen is in het geval van acrylverf het beter geschikt dan een kwast met varkenshaar. Dit geldt niet per definitie voor alle soorten verf overigens.

Het voorbereiden

Het treffen van goede voorbereidingen alvorens de trap geverfd kan worden is een noodzaak. Er zijn verschillende zaken die belangrijk zijn in de voorbereiding. Ten eerste moet de oude verflaag verwijderd worden. Een oude verflaag verwijderen kan op een drietal manieren:
  • Een verflaag kan verwijderd worden door de verf weg te föhnen of te branden. Door middel van een föhn maak je de verf erg warm en dat zorgt er voor dat de verflaag in snel tempo veroudert en derhalve los zal gaan laten. Deze methode is goed geschikt voor oude verflagen. Bij nieuwe goed gehechte verflagen is een andere methode waarschijnlijk beter te gebruiken.
  • Een verflaag kan ook verwijderd worden door de verf weg te krabben. Het is verstandig om bij het wegkrabben van verf een mondkapje te gebruiken voor de stofdeeltjes die vrij komen. Zorg er voor dat de krabber die je gebruikt scherp genoeg is.
  • Een verflaag kan ook verwijderd worden door het gebruik van afbijtmiddelen. Afbijtmiddelen zijn chemische substanties die de verf in rap tempo afbreken. Deze middelen zijn behoorlijk agressief en pas derhalve goed op dat het niet op de handen, in de ogen of elders op het lichaam komt. Zorg dat de afbijtmiddelen gelijkmatig verdeelt worden over de treden en zorg er tevens voor dat de losgeweekte verf na gebruik van de afbijtmiddelen zorgvuldig wordt weggeschuurd. Het gebruiken van afbijtmiddelen is af te raden als de bovenstaande methodes werken.

Het is eveneens verstandig om de trap te schuren alvorens deze wordt geverfd. Het is afhankelijk van de situatie of er geschuurd moet worden om het oppervlak gladder te maken voor bijvoorbeeld het aanbrengen van een laklaag of om het oppervlak juist wat ruwer te maken voor eventuele verlijming of om oude verfresten te verwijderen. Naast het schuren is ontvetten ook uiterst belangrijk bij de voorbereiding van een te verven trap, omdat verf beter hecht op een vetvrije ondergrond.

Het verven

De omstandigheden voor het verven van een trap kunnen uiteenlopen, maar het is van belang dat de temperatuur van de omgeving rond de 20 graden Celsius blijft om er voor te zorgen dat de verf niet gaat klonteren. Verder is het verstandig om de grotere oppervlakten van de trap te verven met een roller, terwijl de hoekjes en dergelijke het best met een ronde kwast geverfd kunnen worden. Het is zeker aan te raden om de trap, na het aanbrengen van de verschillende verflagen, licht op te schuren en te ontvetten met als gevolg dat de volgende laag beter zal hechten. Gebruik voor het schuren korrel 100 of korrel 150 schuurpapier. Het is verstandig om bij het verven van de trap met de naden mee te verven voor een mooi resultaat. Als je merkt dat een laag verf de trap niet dekt breng dan nog een laag aan. Het gebruik van meerdere lagen maakt de trap tegelijkertijd ook slijtvaster.

Laten doen

Niet iedereen heeft tijd of zin om zelf een trap te verven. In dat geval zijn er veel professionals die klaarstaan om jouw trap te verven. Als je van plan bent om je trap te laten verven is het van belang dat je je goed laat informeren over de tarieven die worden gehanteerd. Op deze manier kom je niet voor verassingen te staan. Vraag dus altijd een offerte aan. Daarnaast is het verstandig om te letten op de eventuele garanties die het, door jou gekozen, bedrijf geeft en welke eventuele keurmerken dit bedrijf voert. Een andere belangrijke methode voor het verkrijgen van een goede en betrouwbare schilder is het vragen van referenties. Misschien heeft iemand in jouw omgeving onlangs zijn of haar trap of iets dergelijks laten verven. Vraag hen hoe het ingehuurde bedrijf bevallen is. Ook dan kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.
© 2014 - 2024 Mitchxl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verftips, verven en verf bewarenZo nu en dan heeft een huis, garage of een schuurtje wel weer eens een likje verf nodig. Maar niet iedereen is even goed…
Trappen van vergelijking EngelsTrappen van vergelijking zijn bijvoeglijk naamwoorden, dit zijn woorden die wat zeggen over het zelfstandig werkwoord.
Zolder verbouwen tot slaapkamerEen zolder wordt vaak gebruikt als extra opslagruimte voor spullen, terwijl er behoefte bestaat aan een extra slaapkamer…
Houten trap vakkundig schilderen, beitsen of lakkenHouten trap vakkundig schilderen, beitsen of lakkenHet zelf schilderen van een houten trap, trapleuning of trapopgang in huis! Een geschilderde, gebeitste of gelakte trap…

Hoeveel groepen nodig voor een nieuwe keuken?In een moderne keuken vind je allerlei apparatuur om ons leven zo gemakkelijk en praktisch mogelijk te maken. Elektrisch…
Het verwijderen van pluggen uit de muurHet verwijderen van pluggen uit de muurHet verwijderen van pluggen uit de muur is vaak een lastige klus; ze zijn niet alleen lastig te verwijderen, maar indien…
Mitchxl (47 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.