Een vergelijking van isolatiematerialen

Er zijn diverse isolatiematerialen op de markt, met allemaal hun eigen eigenschappen en prijzen. Van ecologisch schapenwol tot standaard glaswol.

Milieuvriendelijkheid

Isolatie is grofweg onder te verdelen in drie categorieën als het gaat om milieuvriendelijkheid. Men onderscheidt de nagroeibare grondstoffen, de minerale grondstoffen en petrochemische grondstoffen. Nagroeibare grondstoffen worden op aarde gekweekt en zijn dus afkomstig van land- of bosbouw. Indien er geen synthetische ingrediënten worden toegevoegd zijn deze materialen composteerbaar of herbruikbaar. Dit is de meest milieuvriendelijke groep isolatiematerialen, in de tabel aangegeven met een +. Minerale grondstoffen zijn aanwezig op aarde en zijn onder te verdelen in beperkt voorradig en ruim voorradig. Isolatiemateriaal gemaakt van minerale grondstoffen is nog natuurlijk te noemen en is ecologisch aanvaardbaar. In de tabel aangegeven met +/-. Petrochemische grondstoffen zijn afgeleide aardolieproducten, waarvan het productieproces niet milieuvriendelijk is. Recycling van dit type isolatiemateriaal is nauwelijks mogelijk. In de tabel zijn deze isolatiematerialen aangegeven met een -.

Isolatie van nagroeibare grondstoffen

Vlaswolisolatie

Vlawolisolatie wordt gemaakt van korte vlasvezels die aan elkaar gebonden worden. Er zijn toevoegingen nodig om de isolatie brandvertragend en schimmelbestendig te maken. Deze isolatie wordt gemaakt van een restproduct van de vlasplant en kan na gebruik gerecycled worden. Vlaswolisolatie is verkrijgbaar in platen en dekens.

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een natuurlijk materiaal dat wordt gemaakt van resten naaldhout. Doordat naaldhout harsen bevat is er geen bindmiddel nodig om van de vezels isolatieplaten te maken. Er kunnen echter chemische middelen toegevoegd zijn om bijvoorbeeld de brandveiligheid te verhogen. Houtvezelisolatie is te krijgen in flexibele en drukvaste platen.

Schapenwolisolatie

Schapenwolisolatie bestaat bijna volledig uit schapenwol, met soms een kleine hoeveelheid toegevoegde smeltvezels. Schapenwol heeft goede isolerende eigenschappen, zelfs in vochtige omstandigheden.

Isolatie van minerale grondstoffen

Glaswol

Het meest bekende en meest gebruikte isolatiemateriaal is glaswolisolatie. Deze isolatie wordt gemaakt van grotendeels gerecycled glas, zand en lucht en is een van de goedkoopste isolatie-opties. Glaswolisolatie is leverbaar in flexibele platen of op rol.

Steenwol

Een andere veel gebruikte isolatie is steenwol. Deze isolatie wordt gemaakt van het vulkanisch stollingsgesteente basalt. De isolatiewaarde van steenwol is minder goed dan die van glaswol, maar als geluidsisolatie is steenwol een betere keus. Steenwol is alleen verkrijgbaar als flexibele platen.

EPS
EPS, ook bekend als piepschuim, is geëxpandeerd polystyreen hardschuim. Dit materiaal kan ook uitstekend gebruikt worden als isolatie. In tegenstelling tot glas- en steenwol zijn dit harde platen die vast geklemd moeten worden tussen bijvoorbeeld de kepers van een schuin dak. Het op maat snijden komt dus wat nauwkeuriger dan bij het flexibele glas- en steenwol. De isolatiewaarde is echter beter.

XPS

XPS is geëxtrudeerd polystyreen hardschuim en vertoont veel overeenkomsten met EPS. XPS heeft echter een glad oppervlakte en is bijvoorbeeld schuurbaar. De prijs van XPS ligt een stuk hoger dan van EPS.
© 2014 - 2024 Ilsemarietje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Isolatie: isoleren van de bodem en vloerIsolatie: isoleren van de bodem en vloerEr kan flink geld bespaard worden door de vloer en bodem in een huis te isoleren. Door deze isolatie verlaat veel minder…
Schuin dak isolerenWanneer het dak van uw woning niet voorzien is van isolatie, zal er veel warmte verloren gaan, waardoor u onnodig veel m…
Energie besparen met glaswolEnergie besparen met glaswolBij bouw van nieuwe huizen en renovatie van oudere huizen is goede isolatie niet meer weg te denken. Als goedkoop, unive…
Hoe isoleer je een hellend of schuin dak?Een hellend dak isoleren doe je in een vaste volgorde. Als je de binnenzijde van het dak wilt isoleren volg je de volgen…

Stukadoren - Stucplatenplafond op houten regelwerkStukadoren - Stucplatenplafond op houten regelwerkEen stucplatenplafond op houten regelwerk is een makkelijke manier om een strak en afgewerkt plafond te realiseren. Dit…
Houtsoorten voor zelf meubels makenHoutsoorten voor zelf meubels makenHet zelf maken van meubels is makkelijker dan u denkt. Het is belangrijk dat u weet waar u rekening mee dient te houden,…
Bronnen en referenties
 • http://www.isobouw.nl/nl/6/product/eps.aspx
 • Gamma.nl
 • Haldobouwmaterialen.nl
 • http://www.dakconcurrent.nl/bruto-prijslijst/isolatie/xps-isolatie
 • http://www.aabo.nl/bestanden/produktblad/Aabofoam%20_XPS.pdf
 • http://www.wisent.nl/diversen/epsxps/
 • http://www.ecomagazine.be/nl/focus-producten/261-verwarming-en-isolatie.html
 • http://www.oldenboom.nl/content/8/58/79/MVO/Duurzaam-Bouwen/Houtvezelisolatie.html
 • http://www.deskundig-isoleren.be/vlaswol.html
 • http://www.bouwcenter.nl/pdf/Hoofdstuk_05_36.pdf
 • http://www.eco-logisch.nl/Isovlas-Vlas-vezel-isolatie--4592
Ilsemarietje (40 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.