Hoe isoleer je een hellend of schuin dak?
Een hellend dak isoleren doe je in een vaste volgorde. Als je de binnenzijde van het dak wilt isoleren volg je de volgende stappen: verhogen keperdiepte, isolatiemateriaal aanbrengen, dampscherm aanbrengen en een afwerkingslaag aanbrengen. Je zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal goed aansluit tegen het onderdak en de afwerkingslaag. Pas dan heb je maximaal rendement van het isolatiemateriaal. Je kunt verschillende soorten isolatiemateriaal kopen. Spijkerflensdekens werken het handigst.
Binnenzijde dak isoleren
Voordat je begint moet je controleren of het onderdak dampdoorlatend is. Als het onderdak bestaat uit vezelcementplaten of gemicroperforeerde folie dan is het onderdak dampdoorlatend. Je moet dit controleren omdat het vocht dat op de isolatie kan slaan naar buiten toe moet kunnen ontsnappen.
Volgorde hellend dak isoleren
De isolatie verloopt volgens een aantal vaste stappen. Je begint met het verhogen van de keperdiepte. De keperdiepte is de afstand van het onderdak naar binnen toe, zeg maar de diepte, tussen de balken in. Als er voldoende ruimte is ontstaan kun je het isolatiemateriaal aanbrengen tussen de kepers. De binnenzijde van het schuine dak werk je af met een dampscherm en een afwerkingslaag op de latten.
- verhogen keperdiepte
- isolatiemateriaal aanbrengen
- dampscherm aanbrengen
- afwerkingslaag aanbrengen
Keperdiepte verhogen bij dakisolatie
Afhankelijk van de dikte van de isolatiewol is het in sommige gevallen nodig om de keperdiepte aan te passen. Dit is noodzakelijk om de isolatiewol goed aan te kunnen brengen. Je kunt op twee manieren de keperdiepte aanpassen.
Keperdiepte aanpassen manier 1
Je kunt op de bestaande keper nog extra latten (kepers) schroeven om meer diepte te creëren. Het voordeel van deze manier is dat de bestaande dakstructuur wordt versterkt
Keperdiepte aanpassen manier 2
Als er alleen maar gordingbalken op het onderdak zitten dan kun je zelf bepalen op welke breedte en hoogte de latten moeten komen waartussen het isolatiemateriaal aangebracht wordt. Als je met balken werkt, breng je die aan met gegalvaniseerde hoekbeugels (tegen roesten).
Isolatiewol bevestigen
Als de kepers voldoende diepte hebben kun je beginnen met het vastmaken van het isolatiemateriaal. De isolatiewol komt tussen de kepers in. Er zijn twee manieren om de isolatiewol vast te maken, tussen kepers met regelmatige afstanden en tussen kepers met onregelmatige afstanden.
Isolatiemateriaal aanbrengen tussen kepers met regelmatige afstanden
Werken met regelmatige afstanden tussen de kepers is het gemakkelijkst. Je kunt in de bouwmarkt isolatiemateriaal kopen met een standaardbreedte van 35cm, 45 cm en 60cm. Het meest eenvoudige zijn spijkerflensdekens. Je kunt deze makkelijk snijden met een scherp mes langs een metalen lat.
Breng het isolatiemateriaal aan tegen het onderdak tussen de gordingbalken en de kepers. Je begint aan de zijkant bij de muur, links of rechts maakt niet uit. Zorg ervoor dat het materiaal goed aansluit tegen het onderdak. Ook mogen er geen kieren ontstaan tussen de balken en het isolatiemateriaal, vul dit op met kleine repen. Het isolatiemateriaal moet voldoende dikte hebben om goed aan te sluiten tegen het onderdak en de afwerkingslaag.
Alle naden plak je af met aluminiumtape of dampdichte plastic tape. Dit is belangrijk om condensatie te voorkomen. Bovendien heb je met afgedichte naden een maximaal rendement van de aangebrachte isolatie.
Isolatiemateriaal aanbrengen tussen kepers met onregelmatige afstanden
In principe gaat dit op dezelfde manier als hierboven beschreven. Er is echter één verschil: je kunt ander materiaal gebruiken. Omdat je te maken hebt met onregelmatige afstanden kunnen er geen spijkerflensdekens met standaard afmetingen worden aangebracht. Het meest eenvoudige is om isolatieplaten te kopen die schuin zijn doorgesneden. Je hebt dan twee driehoekige platen die je beter kunt inpassen tussen kepers met onregelmatige afstanden. Meet bij iedere aan te brengen plaat eerst goed de afstanden.
Dampscherm aanbrengen
Bij het isoleren van een hellend dak is het belangrijk om een dampscherm aan te brengen over het isolatiemateriaal en de kepers. Gebruik hiervoor dampdichte PE-folie met een dikte van 0,2mm. Je kunt de folie eenvoudig vastnieten op de kepers. De verschillende stroken folie moeten elkaar ongeveer 10cm overlappen voor een goede dampdichtheid.
Na het aanbrengen van de isolatiefolie plaats je latten haaks op de kepers. Hou hierbij rekening met eventuele snoeren en inbouwspotjes die er achterlangs moeten lopen. Neem dus voldoende dikte latten. Het gemakkelijkste is om er enkele pvc buizen achterlangs te leggen om snoeren te kunnen trekken.
Afwerkingslaag aanbrengen
Als je de latten haaks op de kepers heb bevestigd dan kun je het hellende dak afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Je kunt er voor kiezen om de gordingbalken zichtbaar te laten. Het niet zichtbaar laten van de gordingbalken vereenvoudigd de afwerking aanzienlijk.
Gereedschappen en materialen bij isolatie schuin dak
Om een schuin of hellend dak te kunnen isoleren heb je bepaalde gereedschappen en materialen nodig. Deze lijst met basismaterialen en gereedschappen moet in principe voldoende zijn:
- isolatiemateriaal
- scherp mes
- metalen lat
- nietapparaat
- nietjes
- hamer
- houtschroeven
- gipsplaatschroeven
- houten latten
- rolmaat of duimstok
- plakband, aluminium of plastic
- schroevendraaier of accu schroefmachine
- dampschermfolie van 0,2mm dik