Houtsoorten voor zelf meubels maken

Houtsoorten voor zelf meubels maken Het zelf maken van meubels is makkelijker dan u denkt. Het is belangrijk dat u weet waar u rekening mee dient te houden, dat u weet welke omstandigheden van invloed kunnen zijn op de keuze van het materiaal en welk materiaal er gekozen dient te worden. Daarnaast zal er voor de duidelijkheid een toelichting worden gegeven voor drie verschillende omstandigheden zodat u alvast een eind op weg geholpen wordt met het kiezen van de juiste houtsoort. U bent toe aan een nieuwe kast maar u heeft geen zin om honderden euro's uit te geven aan een dure op maat gemaakte design kast? Het zelf maken van bijvoorbeeld een kast is makkelijker dan u denkt. En net als bij heel veel dingen in het leven, oefening baart kunst. Een beginnende doe-het-zelver is al snel in staat om een eenvoudig nachtkastje te maken. Maar voordat u aan de slag kunt gaan met het maken van uw meubel, dient u te kijken naar de omstandigheden waar het meubel in komt te staan.

Omstandigheden

De omstandigheden waar het meubel mee te maken krijgt heeft invloed op het te kiezen materiaal. Komt het meubel buiten in de regen? Of wordt het een nachtkastje voor naast het bed? In elk van deze situaties dient een andere houtsoort gekozen te worden. Hier zal worden toegelicht welke houtsoorten in de meeste bouwmarkten te vinden zijn, en wat de eigenschappen van deze houtsoorten zijn. Daarmee kunt u vervolgens een keuze maken welk houtsoort u gaat gebruiken voor uw meubel.

houtsoorten buiten ja / nee / mits behandeld buiten mits behandeld met eigenschappen hout
spaanplaatneenietprima zaag- en schroefbaar, niet vocht bestendig
mdfneenietprima zaag- en schroefbaar, niet vocht bestendig
multiplex interieur (hecht hout)neenietprima zaag- en schroefbaar, niet vocht bestendig
multiplex exterieur (okoumé)mits behandeldgrondverf en aflak of beitsprima zaag- en schroefbaar, goed vocht bestendig. wordt veel gebruikt in badkamers e.d.
vurenmits behandeldgrondverf en aflak of beitsprima zaag- en schroefbaar, redelijk vocht bestendig
grenenmits behandeldgrondverf en aflak of beitsredelijk zaag- en schroefbaar, voorboren gewenst. goed vocht bestendig
steigerhoutmits behandeldgrondverf en aflak of beitsgoed zaag- en schroefbaar, goed vocht bestendig.
eikenjabeitsen of oliën verlengd de levensduur buitenredelijk zaag- en schroefbaar, voorboren gewenst. goed vocht bestendig
berkenjabeitsen of oliën verlengd de levensduur buitenredelijk zaag- en schroefbaar, voorboren gewenst. goed vocht bestendig
merantijabeitsen of oliën verlengd de levensduur buitenredelijk zaag- en schroefbaar, voorboren vereist. zeer vocht bestendig
merbaujabeitsen of oliën verlengd de levensduur buitenredelijk zaag- en schroefbaar, voorboren vereist. zeer vocht bestendig
teakjabeitsen of oliën verlengd de levensduur buitenredelijk zaag- en schroefbaar, voorboren vereist. zeer vocht bestendig

Zoals in bovenstaande tabel te zien is, zijn er in een bouwmarkt diverse houtsoorten. Afhankelijk van de situatie, heeft u nu een idee van welke houtsoorten u het beste kunt kiezen. Hoe beter het hout tegen vocht kan en hoe harder het hout wordt, hoe duurder het ook is vaak. Dit heeft te maken met de levensduur en sterkte van het hout.

Voorbeeld situaties

Zoals eerder vermeld zullen er drie verschillende voorbeelden gegeven worden om u op te weg te helpen met de keuze van de houtsoort. De situaties hebben betrekking op een "gewone" ruimte binnen, een vochtige ruimte binnen en een buiten situatie.

"Gewone" binnen ruimte

Stel u wilt een nieuw tv-meubel voor in de woonkamer maar u heeft niet zoveel geld om een nieuwe te kopen. Dan kunt u er voor kiezen deze zelf te maken. Hiervoor kunt u eigenlijk elke houtsoort uit bovenstaande tabel gebruiken. Maar om het budget laag te houden kunt u het beste kiezen voor mdf, multiplex interieur, vuren hout of grenen hout. Dit zijn de voordeligste houtsoorten die binnen gebruikt kunnen worden. Ook kunnen deze houtsoorten gemakkelijk en voordelig aangepast worden naar de kleuren van het interieur.

Als u een strak interieur heeft en niet met hout structuren werkt, kunt u het beste kiezen voor mdf of multiplex interieur. Dit kunt u op maat zagen of laten zagen, in elkaar zetten en schilderen in elke gewenste kleur. Let wel op met mdf. Hier heeft u een speciale grondverf voor nodig i.v.m. de zuigende werking van mdf.

Houdt u juist van veel hout structuur in huis en wilt u dit ook terug laten komen in uw nieuwe meubel dan kunt u het beste kiezen voor vuren hout of grenen hout. Dit kunt u vervolgens op maat zagen of laten zagen, in elkaar zetten en behandelen met een interieur lak om het zo goed mogelijk te beschermen.

Vochtige binnen ruimte

Bij vochtige binnen ruimtes moet u denken aan de badkamer, het toilet of misschien een washok. Dit zijn ruimtes waar de luchtvochtigheid een stuk hoger kan zijn dan in de rest van het huis. Om die reden dient u rekening te houden met de keuze van het hout. Niet elk soort hout is geschikt voor vochtige ruimtes. Mdf bijvoorbeeld trekt vocht aan en zal uiteindelijk een paar millimeter dikker worden dankzij het vocht. En dat wilt u uiteraard niet.

Houtsoorten die het meest geschikt zijn voor vochtige ruimtes zijn multiplex exterieur en hardhout soorten zoals teak, merbau of meranti. Meestal wordt er gekozen voor multiplex exterieur omdat deze houtsoort voordeliger is dan een hardhout soort.
En als u de multiplex exterieur minimaal één keer behandelt met een verf of een lak zal deze jaren meegaan zonder dat er iets mee gebeurt.

Buiten situatie

Met het wisselvallige weer in Nederland is niet elke houtsoort geschikt voor het maken van een meubel voor buiten. Stel u wilt een nieuwe tuintafel maken. Welke houtsoort kiest u dan? Het beste hiervoor zijn houtsoorten zoals teak, merbau, meranti, eiken, steigerhout of exterieur multiplex. Er wordt vaak voor een massieve hout gekozen zoals teak, merbau, meranti, eiken of steigerhout omdat dit over het algemeen mooier wordt gevonden dan een tuintafel van multiplex exterieur. En als u het tuinmeubel behandelt met speciale hout olie gaat deze tientallen jaren mee. U zult enkel om de paar jaar de tafel met de olie moeten bijwerken.

Hopelijk heeft u er veel aan gehad en weet u nu welke houtsoort u kunt kiezen in de bouwmarkt voor het maken van uw tuinmeubel.
© 2014 - 2024 Sanderpeters, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Populariteit rotanPopulariteit rotanRotanmeubels en accessoires zijn niet meer weg te denken in ons interieur. Waarom overstijgt het de trends?
Het huis inrichten met design meubelsHet huis inrichten met design meubelsEen trendy woonkamer wie wil het niet. In grote woonboulevards worden we overspoeld met de mooiste meubels, lampen en al…
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…
Trends in interieurTrends in interieurHet voorjaar is bij uitstek de periode om weer eens te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor het interieur. Enkele stijl…

Een vergelijking van isolatiematerialenEr zijn diverse isolatiematerialen op de markt, met allemaal hun eigen eigenschappen en prijzen. Van ecologisch schapenw…
Palen verankeren in de grond met betonPalen verankeren in de grond met betonWanneer u bijvoorbeeld speeltoestellen, tuinhekken of een droogmolen wilt vastzetten in de grond, zijn daar speciale mat…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eigenschappen_van_hout
  • http://www.houtinfo.nl/toepassingen/houtdatabase
Sanderpeters (2 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.