Tapijtlijm verwijderen

Tapijtlijm verwijderen Het verwijderen van tapijtlijm is een lastige, vervelende en meestal langdurige klus. Vooral lijmresten op een trap kunnen je behoorlijk frustreren. Dat is niet nodig want er zijn een aantal mogelijke oplossingen om van de lijm af te komen. Lijmresten verwijderen is met een combinatie van gezond verstand (welke tapijtlijm is gebruikt), hulpmiddelen en fysieke inspanning goed te doen.

Soorten lijm

Het is belangrijk om eerst na te gaan wat voor tapijtlijm gebruikt is. Er zijn een drietal mogelijke lijmsoorten die gebruikt kunnen zijn:

  1. Kitten
  2. Op oplosmiddelbasis
  3. Op waterbasis

Kitten werden vooral in het verleden gebruikt. Dus als je tapijt al lang ligt dan is de kans groot dat de gebruikte lijm kitlijm is. Bij tapijtlijm op oplosmiddelbasis zijn lijmstoffen opgelost in een oplosmiddel. Na lijmen verdampt het oplosmiddel en wordt de lijm hard. Lijmen op waterbasis worden nog niet zo lang gebruikt. Als het tapijt op de trap of vloer nog niet zo lang ligt dan zou het heel goed lijm op waterbasis kunnen zijn.

Lijmkit verwijderen

Kitten zijn goed herkenbaar. Als je het tapijt van de trap losgetrokken zie je een keiharde donkerbruine of grijze lijmlaag. Als dit het geval is dan heb je de moeilijkste variant getroffen. In de meeste gevallen zijn de lijmen niet water oplosbaar. Ook zijn ze in de meeste gevallen ongevoelig voor zogenaamde tapijtlijmverwijderaars. Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden om kitlijm te verwijderen:

  1. Cola
  2. Schuurmachine, verfbrander en verfkrabber

Cola is goed om je dorst te lessen maar je krijgt er ook van alles mee los, van roestige schroeven tot tapijtlijm. Je moet de tapijtlijm goed nat maken met cola. Het is verstandig ook eerst wat gaatjes in de lijm te boren. Dat komt de cola dieper in de lijmlaag. Goed opletten dat je bijvoorbeeld niet in het hout van een trap boort. Verder moet je niet teveel knoeien vooral als het gaat om lijmresten op de trap. Het vocht moet niet door kieren in een trapkast druipen. Mocht cola niet helpen dan zit er niets anders op dan aan de slag te gaan met een schuurmachine, verfbrander of krabber. Als je op deze manier de lijmresten moet verwijderen pas dan wel op dat je geen schade aanricht op de ondergrond.

Tapijtlijm op waterbasis of oplosmiddelbasis

Als je weet dat de lijm niet een kitlijm is kun je eenvoudig te werk gaan. Maak eerst een stuk nat met warm water. Met name op de trap weer oppassen met knoeien. Daarna moet je het stuk afdekken met een stuk plastic zodat het water niet gelijk weer verdampt. Is het een lijm op waterbasis dan zouden de resten lijm na een nachtje weken ‘makkelijk’ te verwijderen moeten zijn. Mocht dat niet het geval zijn dan is een tweede optie weer cola. Je kunt dan op dezelfde manier te werk gaan. Mocht ook dit niet gaan dan heb je waarschijnlijk te maken met tapijtlijm op oplosmiddelbasis. Dan rest waarschijnlijk niets anders dan een vloerlijmverwijderaar te kopen van bijvoorbeeld Alabastine of HG. Een nadeel van vloerlijmverwijderaars is dat ze meestal vluchtige stoffen bevatten. Belangrijk is dat je dan goed ventileert. Voor veel mensen is een chemisch middel een bezwaar. Inmiddels zijn er ook eco lijmverwijderaars te verkrijgen. Net als bij water en cola moet je de lijmverwijderaars de tijd geven om in te werken. Dus goed insmeren en afdekken met plastic en een nachtje laten inwerken. Als het goed is kun je de volgende dag de lijmresten verwijderen met een verfkrabber.

Verwijderen van tapijtlijm vergt geduld

Lijmresten verwijderen is niet in een uurtje gedaan. Met een combinatie van gezond verstand (welke tapijtlijm is gebruikt), hulpmiddelen en fysieke inspanning zijn de lijmresten goed te verwijderen Maar bovenal heb je voor het verwijderen van tapijtlijm een flink portie geduld nodig!
© 2013 - 2024 Heinchess, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behang je muur met zelfklevend textielBehang je muur met zelfklevend textielEven snel je kamer, deur, kast of ander voorwerp opknappen? Met zelfklevend textiel verander je in een handomdraai elk e…
Handleiding: het maken van een krabpaal voor de katHandleiding: het maken van een krabpaal voor de katKrabpalen, het meest geliefde item van een kattenpoot. De dierenwinkels staat er vol van, maar de prijs- kwaliteitsverho…
Kapotte tegel vervangenKapotte tegel vervangenEen wandtegel of een vloertegel kan wel eens kapot gaan. Bijvoorbeeld door een harde slag of stoot, maar ook doordat er…
Hoe moet ik een muur of kamer schilderenHoe moet ik een muur of kamer schilderenHet is vaak het eerste dat gebeurt bij het verhuizen naar een nieuwe woning; het verven van de muren. Vaak wordt hier ge…

DIY: Pimp je eigen kledingkast heel gemakkelijk!Heb jij een mooie kledingkast, maar ben je toch niet helemaal tevreden met de uitstraling van de kast met betrekking tot…
Schilderen - Noodzaak van het reinigen en schurenSchilderen - Noodzaak van het reinigen en schurenReinigen en schuren bij het schilderen. Bij het schilderen of verven van nieuw of reeds behandeld hout is het altijd ver…
Heinchess (7 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.