Behangen kun je zelf en zo doe je dat!

Een kamer met kale, fletse muren fleur je op met kleur! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de kwast ter hand te nemen en de wanden te gaan schilderen. Een alternatief is behangen! Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten behang, dat er altijd een behang tussen zit dat bij jou in de smaak zal vallen! Velen denken dat behangen een hels karwei is, maar dat valt reuze mee. Behangen kun je makkelijk zelf en zo doe je dat!

Soorten behang

Door de grote variëteit in kleuren, materialen en motieven kun je kiezen voor dat behang dat het beste past bij jouw interieur. Of je doet eens gek en gaat combineren met verschillende soorten en kleuren behang. De keuzes uit bijvoorbeeld kleuren, motieven, materialen en dikte zijn zo divers dat het te ver gaat om dit allemaal te beschrijven. Je kunt je het beste oriënteren in de betere behangspeciaalzaak. Neem gerust wat monsters mee naar huis om te kijken hoe het thuis staat.

Voorbereiding

Als je zelf gaat behangen, doe je er verstandig aan een goede voorbereiding te treffen. Daar heb je eigenlijk de helft van het werk al mee gedaan. Ten eerste zorg je er voor dat je al het benodigde materiaal in huis hebt. Dat begint natuurlijk met de juiste hoeveelheid rollen van het behang van jouw keuze. Daarnaast heb je ook de nodige gereedschappen en andere materialen nodig. Let op, in sommige gevallen dien je bepaalde materialen in huis te halen die niet in elk behangproject nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan voorstrijkmiddel, dat je dient aan te brengen op een pas gestucte wand om de zuigende werking van het stucwerk op te heffen.
  • Voldoende behang naar keuze
  • Zachte en harde behangborstel
  • Schuurpapier
  • Hobby mes
  • Schaar
  • Emmer
  • Rolmaat
  • Behangplaksel
  • Muurvuller / nadenvuller
  • Plamuurmes (breed en smal)
  • Behangtafel
  • Trap
  • Voorstrijkmiddel
  • Blokkwast

Aan de slag

Met een stappenplan weet je zeker dat je de zaken in de juiste volgorde doet. Het is wel belangrijk om alle stappen vooraf goed door te lezen, alvorens aan de slag te gaan. Neem ook de tips mee, die kunnen goed van pas komen!

Stap 1

De eerste stap is uitrekenen hoeveel behang je nodig hebt. Op basis van jouw berekeningen doe je namelijk jouw inkopen. En voordat je echt aan de slag gaat, wil je immers alles graag in huis hebben. Bereken de breedte van de wand die je wilt behangen. Zijn het meerdere wanden, dan tel je de breedtes van alle wanden bij elkaar op. Een gemiddelde rol behang is 53 centimeter breed. Deel de opgemeten breedte van de wand(en) door 53 centimeter en je weet hoeveel banen je moet behangen. Kies je voor een afwijkende behangbreedte, dan gebruik je natuurlijk die.

Meet nu ook de hoogte van de wand(en) op. Elke baan behang moet minimaal deze hoogte hebben. Tel voor de zekerheid bij elke baan 10 centimeter op. Daarmee heb je wat spelingsruimte bij het behangen. Het overtollige behang per baan snijd je tijdens het behangen weg met het hobby mes.

Nu moet je berekenen hoeveel banen je uit één rol kunt halen. De uitkomst van deze berekening gebruik je om te berekenen hoeveel rollen je nodig hebt: het aantal banen dat je moet behangen deel je door het aantal banen dat je uit één rol kunt halen! Behangen doe je met hele banen. Mocht jij een restant hebben uit een rol behang nadat jij er het maximaal haalbare aantal banen af hebt gehaald, gooi deze niet direct weg. Je kunt deze restanten goed gebruiken voor kleine hoekjes of misschien boven een deur, waar je geen hele baan voor nodig hebt!

Wees je ervan bewust dat behang met een patroon extra rekenwerk vergt. Je zult rekening meten houden met het patroon, dat je graag per baan mooi op elkaar aan wilt laten sluiten. Koop je behang wat ruimer in en maak, indien mogelijk, met de verkoper de afspraak dat je ongebruikte rollen terug kunt brengen.

Stap 2

Zorg dat de wand die je gaat behangen helemaal glad, schoon en stofvrij is. Zitten er vele lagen oud behang op de wand, dan kun je die het beste verwijderen. Hier zijn meerdere methoden voor, zoals stomen of het ouderwetse krabben. Eventuele scheuren en naden vul je op met muurvuller. Een nieuwe wand van gipsplaten heeft naden tussen de platen. Deze vul je op met nadenvuller. Gebruik voor het opvullen een plamuurmes om het direct glad te strijken en overtollig vulmateriaal te verwijderen. Met schuurpapier schuur je alles nog eens goed glad!

Is de wand net gestuct? Dan dien je rekening te houden met de zuigende werking van de stuc. Het water in het behangplaksel zal in de muur trekken en daardoor blijft jouw behang niet meer aan de wand hangen. Je heft de zuigende werking op door de wand te behandelen met voorstrijkmiddel. Dit breng je aan met een blokkwast.

Stap 3

Je bent nu klaar met het voorbereiden van de wand. Je kunt nu beginnen met het maken van het behangplaksel. Maak je het zelf vanuit een pak, volg dan de instructies die op het pak staan. Wees hierbij niet gehaast en ga zorgvuldig te werk, dan weet je zeker dat een gladde lijm krijgt zonder klonten. Strooi het poeder geleidelijk in de aangegeven hoeveelheid water en blijf continu roeren! Laat de lijm uiteindelijk even rusten (10-15 minuten) en roer dan nogmaals door. Dan kun je aan de slag. Je kunt tegenwoordig ook kant-en-klaar behangplaksel kopen, dat scheelt in de voorbereiding, maar is wel wat duurder.

Stap 4

Bepaal nu waar je wilt beginnen met de eerste baan. Je kunt starten vanuit verschillende punten:
  • Vanuit een (binnen)hoek
  • Midden op een wand
  • Vanaf een raam of deur

Kies je als startpunt een binnenhoek, waarvan de aansluitende wand met hetzelfde behang wordt behangen, trek dan met een potlood een verticale streep op de muur op een afstand uit de hoek van één centimeter minder dan de breedte van het behang. Dus als de breedte 53 centimeter is, dan zet je de streep op 53 – 1 = 52 centimeter. Deze centimeter behang komt dus ‘in de hoek’ te zitten. Je plakt de baan behang van de aansluitende muur over deze centimeter heen, zodat je later een mooie, dichte hoek krijgt.

Begin je midden op de want, trek dan met een potlood een loodrechte streep op de wand. Gebruik hiervoor de waterpas. Hierlangs ga je straks de eerste baan behang plakken.

Heeft jouw behang een strepenmotief en de muur bevat een raam of deur, gebruik dan de deur of het raam als startpunt. Stel dat je deur niet helemaal loodrecht is (beetje scheef), dan valt dit niet op wanneer jij de strepen van jouw behang in dezelfde hoek laat lopen.

Stap 5

Nu gaan we echt behangen. Als je eenmaal bent begonnen met behangen, maak je karwei dan af! Neem geen pauzes! Leg nu de stapel banen behang met de te lijmen zijde naar boven op de behangtafel. Smeer de eerste baan gelijkmatig in met het behangplaksel. Vouw de baan losjes en harmonica gewijs op. Smeer ook al de tweede baan in met het plaksel. Je kunt de banen behang eventjes ‘ingelijmd’ laten liggen, maar niet te lang. Dit ingelijmd laten liggen wordt ook aangeraden in verband met het intrekken van de lijm.

Stap 6

Pak de eerste baan en ontvouw het bovenste deel zodat je het kunt plakken op de muur langs de getrokken potloodlijn of in de hoek waar je gaat beginnen. Begin bovenaan: plak de baan behang losjes maar stevig genoeg tegen de wand. Houd een strookje van circa 5 centimeter extra (overlap) aan in de hoek tussen de muur en het plafond. Je hebt bij het meten en knippen immers 10 centimeter speling per baan aangehouden. Met een harde borstel veeg je het behang mooi strak en wrijf je de lucht die er onder terecht is gekomen weg. Ontvouw nu het tweede deel van de opgevouwen baan behang en plak deze tegen de muur. Ook dit deel veeg je weer glad met de borstel. En zo verder tot je onderaan bent gekomen. Controleer tussentijds wel of de baan behang keurig langs de door jouw getrokken streep loopt. Is dat niet zo, dan direct loshalen en opnieuw beginnen. De eerste baan behang moet goed recht hangen, want de opvolgende banen gebruiken de eerste baan als ijkpunt.

Stap 7

De boven- en onderhoeken moeten worden afgeknipt. Dit moet gebeuren voordat het plaksel is gedroogd dus vrijwel direct na het aanbrengen van het behang. Duw het behang met een stomp voorwerp, bijvoorbeeld de achterzijde van een schaar of pen, stevig in de hoek. Er komt een duidelijke vouw in het behang! Haal het behang nu voorzichtig weer los en knip langs de vouw het behang keurig af. Je plakt nu het behang weer stevig tegen de wand en klaar! Eventueel kun je een klein beetje plaksel aanbrengen bij het opnieuw plakken tegen de wand.

Stap 8

Je kunt nu met de volgende baan aan de slag. Er zijn twee manieren waarop je kunt behangen:
  • De banen strak tegen elkaar aan (stotend)
  • De banen overlappen elkaar (overlappend)

Het behangen met de banen stotend tegen elkaar aan, is het meest makkelijk. Is de eerste baan recht geplakt, dan kun je ervan uitgaan dat ook de andere banen keurig recht komen te hangen. Bij overlappend behangen moet je bij elke baan blijven controleren of de nieuw aangebrachte baan ook weer recht is komen te hangen. Als je stotend behangt en je hebt de banen goed strak tegen elkaar aan, dan is het effect ook het mooist: je zult bijna geen naden zien. Bij overlappend behangen blijf je de naden wel degelijk zien.

Met een nadenroller kun je de stroken nog wat extra aandrukken, voor een mooier effect. Let wel, heb je behang met een reliëf, gebruik dan de nadenroller niet! Je duwt de structuur kapot en dat is niet meer te herstellen! Met het volgen van deze stappen kan (bijna) iedereen zelf behangen. Kijk nog even naar onderstaande tips. Daar heb je zeker wat aan, mochten deze situaties zich voordoen in jouw behangproject!

Tips voor zelf behangen

Deur- of raamkozijn

Bij een deur- of raamkozijn kun je het beste over het kozijn plakken. Je duwt dan het behang goed in de hoeken en snijdt daarna langs de hoek van het kozijn het overtollige behang weg. Je trekt het behang dat op het kozijn zit geplakt er makkelijk af zolang de lijm nog niet opgedroogd is. Met een vochtige doek haal je het plaksel van de kozijnen.

Stopcontact

Zit er een stopcontact in de wand? Haal de stroom van het netwerk en verwijder de wanddoos. Behang nu over het gat van het stopcontact heen. Is het behang opgedroogd, snijd dan met het hobby mes het gat van het stopcontact weer vrij en bevestig de wanddoos weer. Zo creëer je een strak effect en keurige afwerking!

Binnenhoek

Een binnenhoek lijkt lastig, maar is simpel te behangen. Je plakt het behang op beide wanden. De hoek druk je stevig aan met bijvoorbeeld de achterkant van een schaar of pen. Zorg ervoor dat je het behang niet breekt! Het lastige zit in de boven- en onderhoeken, bij het overtollige strookje behang. Knip het overtollige strookje precies in de hoek even in, zodat je beide stroken keurig kunt vouwen in de hoek met het plafond (en later kunt wegknippen, zie elders in dit artikel).

Ondergrond door behang heen zien?

Ga je een behang aanbrengen op een wand met grote kleurverschillen of felle, ‘harde’ kleuren? Controleer dan of jouw nieuwe behang goed dekt? Sommige behangsoorten zijn dun en daar zie je de oude kleuren doorheen. Als dit het geval is, dan kun je de wand eerst wit schilderen. Daarmee los je het probleem in één keer op!

Glasvezelbehang

Ga je behangen met glasvezelbehang, breng dit dan voorzichtig aan op de wand. Ga niet trekken en schuiven wanneer het eenmaal is aangebracht, want bij het drogen trekt het glasvezelbehang dan scheef!

Luchtbel

Heb je onverhoeds toch een luchtbel in het behang zitten? Die prik je makkelijk door met een speld of naald. Met de harde borstel veeg je alsnog de lucht uit de bel en van het kleine gaatje zie je later niets meer.

Lees verder

© 2013 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen bij en na het behangen oplossenBehangen op zich is al een kunst. Maar soms gaat het dan toch nog fout. En niets is frustrerender dan na een dag lijm sm…
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…
Zelf behangen: voorbereidingZelf behangen: voorbereidingZelf behangen: behang en behangplaksel uitzoeken, muur klaar maken, voorbereiding. Zelf behangen is leuk en bespaart een…

Kippenhok kopen of zelf bouwen?Kippenhok kopen of zelf bouwen?Als je van plan bent kippen te gaan houden, dan heb je een kippenhok nodig. Een kippenhok kun je zelf bouwen. Er zijn ve…
Veilig klussen zonder bloed, brand en gebroken ledematenVeilig klussen zonder bloed, brand en gebroken ledematenVeiligheidsmaatregelen nemen bij het doe-het-zelven is prioriteit nummer één. Want jaarlijks komen bijna 30.000 personen…
Bronnen en referenties
  • Klusidee
  • Gamma
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.