Veilig klussen zonder bloed, brand en gebroken ledematen

Veilig klussen zonder bloed, brand en gebroken ledematen Veiligheidsmaatregelen nemen bij het doe-het-zelven is prioriteit nummer één. Want jaarlijks komen bijna 30.000 personen op de spoedeisende hulp terecht omdat ze gewond zijn tijdens het klussen in en rond de woning. Blijkt uit cijfers van de stichting veiligheidNL. Belangrijke tips om te voorkomen dat u, of een toeschouwer slachtoffer wordt van een klusongeval. Want uw ogen en andere lichaamsdelen zijn veel te waardevol. En dat geldt ook voor de vingertjes en voetjes van kleine kinderen. Zorg dus dat ook de kleintjes niet met onbeschermde ogen e.d.meekijken.

Veilig DoeHetZelven

Onderstaand een aantal tips waarmee u niet alleen veiliger klust maar die ook de kwaliteit van uw werk ten goede komen, zodat u na afloop trots de complimenten in ontvangst kan nemen. Met deze raadgevingen verkleint u het risico op onveilige situaties. Dat we om te beginnen goed uitgerust moeten zijn alvorens te klussen spreekt natuurlijk vanzelf.

Kinderen extra risico

En denk goed na of u wel kleine kinderen in uw omgeving wil als u geconcentreerd bezig bent met het klussen. Denk ook aan hun veiligheid en bescherming. Want kinderen in de buurt van vlijmscherpe zagen, vliegende houtsplinters en afspattende vonken lopen risico. En dan hebben we het nog niet over de zware attributen die op de handjes of voetjes kunnen terechtkomen. Ook willen ze nog wel eens impulsief op knoppen drukken, waardoor gevaarlijk elektrisch gereedschap onverwacht start.

Regels en discipline

Regels zijn er meestal niet voor niets, dus raadpleeg de aanwezige gebruiksaanwijzingen en montagevoorschriften bij het toepassen van bepaalde materialen en gereedschappen. Zorg ook dat u een overzichtelijke opgeruimde werkplek hebt. En dat er goed licht op uw handen is. Het risico dat u dan ergens intrapt, uitglijdt of over struikelt is daardoor een stuk minder. En neem maatregelen dat u niet gestoord wordt door kinderen die u afleiden of de ruimte binnen komen.

Ruim op en houd schoon

Zorg tijdens het klussen dat u af en toe wat materiaal en gereedschap opruimt. Dat voorkomt enerzijds dat u tijd kwijt bent aan het zoeken, maar ook dat u fouten maakt door onoverzichtelijkheid. Wees niet benauwd af en toe even een bezem of stofzuiger te pakken, want dat werk ook veel aangenamer. Na het gebruik van elektrisch gereedschap gelijk de stekker uit het stopcontact (officiëler: de contactstop uit de wandcontactdoos). En zorg dat de verlengsnoeren niet nodeloos zijn afgerold. Let wel op dat bij toepassing van een apparaat met een behoorlijk elektrisch vermogen (Wattage) het eventuele verlengsnoer volledig is uitgerold, want bij een hoog stroomverbruik dient het snoer de warmte aan de omgeving kwijt te kunnen, hetgeen bij een opgerold snoer natuurlijk niet mogelijk is. Dit kan leiden tot oververhitting van het snoer, smeulen en wellicht brand.

Het juiste gereedschap

Kies voor elk werk het goede gereedschap, niet alleen uit oogpunt van gevaar maar ook vanwege de kwaliteit:
  • Moeren draaien we met een steeksleutel, Engelse sleutel, of ringsleutel, maar in geen geval met een combinatietang of nog erger waterpomptang.
  • Een schroevendraaier is geen beitel, en een houtbeitel is geen steen- of staalbeitel.
  • Er is een groot verschil tussen spiraalboren, als het gaat om de bewerking van hout, staal of steen.

Steigers en ladders

Als u een steiger gaat gebruiken huur dan professioneel materieel. Ga niet zelf iets bouwen en werk ook nooit buiten- of boven uw macht. Ladders dienen stevig en stabiel te zijn en bij voorkeur te beschikken over een brede voet. Onder hoek van 75 graden op een stevige ondergrond zetten. Realiseer je dat ladders onveilige dingen zijn in vergelijking met een steiger, wat de reden is dat je eigenlijk alleen nog maar glazenwassers en particulieren op ladders ziet, omdat huisschilders, aannemers, gevelreparateurs enz. wel snappen dat je langer leeft als je een stabiele steiger plaatst.

Lichaamsbescherming

  • Afhankelijk van de klus uiteraard huid, ogen en oren beschermen.
  • Denk aan voldoende ventilatie bij gebruik van afbijtmiddel, ammoniak, wasbenzine, terpetine e.d. Neem daarbij de symbolen in acht die op het etiket worden vermeld.
  • Uiteraard voorzichtig met vuur bij ontvlambare vloeistoffen, gassen en vaste materialen.
  • Draag beschermende kleding indien nodig. Dus draag geen materiaal dat brandbaar is. Let ook op dat je zonodig schoeisel hebt dat de tenen beschermt. Maar zorg ook dat je voldoende profiel op de zolen hebt als je het dak op moet.

Gevaar als je vermoeid raakt

Gebruik altijd je gezond verstand.
  • Steek dus geen sigaret op als je met wasbenzine bezig bent (geweest).
  • Of ga niet op blote voeten met elektriciteit werken opdat je niet geëlektrocuteerd wordt.
  • Ga niet met hevige storm de ladder op.

Het wordt vast heel mooi met deze voorzorgsmaatregelen.
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ladders en steigers – tips om veilig te klussenLadders en steigers – tips om veilig te klussenLadders en steigers veilig gebruiken spreekt voor de meeste mensen vanzelf. Niettemin gebeuren er veel ongelukken mee. V…
Klussen in huis: doe het zelf & veilig klussenKlussen in huis: doe het zelf & veilig klussenVeilig klussen in en om het huis is noodzakelijk. Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken bij de doe het zelf klussen…
Is water een geschikt oplosmiddel voor alle stoffen?Dit is een scheikundige proef om te onderzoeken of water een geschikt oplosmiddel is voor alle stoffen. Deze proef is ge…

Behangen kun je zelf en zo doe je dat!Een kamer met kale, fletse muren fleur je op met kleur! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de kwast ter hand te nemen…
Staat van onderhoud ook van invloed op waarde van woningStaat van onderhoud ook van invloed op waarde van woningEen woning is een kapitaal bezit waarvan de waarde niet mag dalen wegens gebrek aan noodzakelijk periodiek onderhoud. Go…
Bronnen en referenties
  • Eigen huis magazine okt 2012
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.