Ladders en steigers – tips om veilig te klussen
Ladders en steigers veilig gebruiken spreekt voor de meeste mensen vanzelf. Niettemin gebeuren er veel ongelukken mee. Vooral door doe-het-zelvers die te licht denken over de combinatie ‘evenwicht’ en ‘hoogte’. Vaak is het onkunde die hen parten speelt. En heel soms ook stoerheid. Wie de basisregels aangaande het gebruik van ladders en steigers aan zijn laars lapt, neemt grote risico’s. Verantwoord klussen zou het devies van iedereen moeten zijn, zoals steigers conform de gebruiksvoorschriften monteren en niet boven schouderhoogte werken als men op een ladder staat.
Inhoud
Ladders, trapladders en schuifladders
Het voorkomen van ongelukken moet ieders verantwoordelijkheid zijn. Kleine t
rapladders zijn alleen geschikt als u op een lage werkhoogte klust. Ze zijn voorzien van drie, vijf, zeven of meer treden. Zorg ervoor dat trapladders goed gezekerd zijn en dus niet in ‘spagaat’ kunnen gaan. Ladders en schuifladders gebruikt u voor de hogere gedeelten van buitenmuren of andere objecten. De steunpunten moeten betrouwbaar zijn.
Ladders /
Bron: Paul Harrison, Pixabay Accessoires
Veiligheidsladders hebben allerlei accessoires om zo veilig mogelijk te klussen en ervoor te zorgen dat de ladder niet wegglijdt. De juiste
ladderhoek varieert tussen de 70 en 75 graden. Door de ladder in- of uit te schuiven kunt u de hoek van de ladder ten opzichte van de muur veranderen.
Basisregels
- Controleer de ladder eerst op beschadigingen.
- Gebruik alleen ladders die op veiligheid (keurmerk) getest zijn.
- Bij een nieuwe ladder: lees eerst de handleiding grondig door.
- Plaats de ladder met de brede kant onder en op een stabiele en vlakke ondergrond. Dus niet in rulle aarde of op kratten.
- Ladders met treden zijn beter dan ladders met sporten.
- Plaats de ladder in een hoek van ongeveer 70 graden. Het is de meest stabiele hoek.
- Een trapladder moet multifunctioneel zijn.
- Werk niet te ver zijwaarts. Verplaats de ladder liever. Dat kost wat meer tijd, maar het is wel veiliger.
- Verplaats de ladder altijd verticaal, dan kunt u achter u niets raken of omstoten.
- Draag werkschoenen met profiel en met schone, droge zolen. Dus geen gladde gympen met modderige zolen, om maar een voorbeeld te noemen.
- Ga niet op de bovenste drie treden of sporten staan. Klim hoog genoeg om te voorkomen dat u boven uw macht werkt (of boven schouderhoogte).
- Sta altijd met beide voeten op de ladder, en altijd met het gezicht naar de ladder toe.
- Stop het gereedschap in een schouder- of heuptas. Moderne ladders zijn voorzien van allerlei accessoires zodat u gereedschap en materiaal, zoals verfpotten en kwasten, veilig en binnen handbereik kunt wegleggen.
- Bij een schuifladder dienen de haken stevig over de sporten te grijpen.
Vaste steigers en rolsteigers
Soms is een
schraag al voldoende om een klus te klaren. Zorg er wel voor dat de planken dik genoeg zijn en niet doorbuigen. Verstelbare, metalen steigers zijn geschikt als u op grotere hoogte een klus moet doen. Een rolsteiger is trouwens handig, efficiënt en tijdbesparend, omdat u de steiger langs de
werkplek (muur of wand) kunt rijden en vastzetten.
Basisregels
- Houd u strikt aan de gebruiksvoorschriften van de leverancier. Een steiger die niet volgens die voorschriften is opgebouwd, wordt een levensgevaarlijke werkplek.
- Laat u eventueel adviseren over de juiste montage. Of laat de steiger monteren door een erkend bedrijf.
- Voorkom dat een steiger wegzakt in een te zachte ondergrond. Zorg voor een planken vloer of anderszins stevige ondergrond.
- Gebruik vaste steigers in principe alleen als u omvangrijke klussen moet uitvoeren.
- Klim nooit op een rolsteiger als u de wielen niet eerst hebt vastgezet.
- Verplaats een verrijdbare steiger heel langzaam. U voorkomt daarmee dat er gereedschap of ander materiaal af valt. Het is echter beter en het veiligst om het platform eerst leeg te maken.
- Verplaats de rolsteiger niet als er nog iemand aan het werk is op de steiger.
- Steigerplanken moeten minimaal 50 cm breed en 5 cm dik zijn. Klem of sjor ze vast volgens de geldende richtlijnen van de leverancier.
- Ga nooit op de rand van de steiger staan.
Veilig klussen
Veilig klussen met ladders en steigers komt er in een notendop op neer dat u bovenstaande regels serieus neemt. Doe nooit stoer tegen anderen als er ladders en steigers in het spel zijn, zo van ‘dat kan ik wel’ of ‘daar klim ik wel even op’.
Veiligheid boven alles. Ongetwijfeld kunt u de bovenstaande tips aanvullen. Doe dat vooral, en houd ze niet voor uzelf. Deel ze met anderen, zodat ongelukken met ladders en steigers tot een minimum beperkt blijven.
Lees verder