Ladders en steigers – tips om veilig te klussen

Ladders en steigers – tips om veilig te klussen Ladders en steigers veilig gebruiken spreekt voor de meeste mensen vanzelf. Niettemin gebeuren er veel ongelukken mee. Vooral door doe-het-zelvers die te licht denken over de combinatie ‘evenwicht’ en ‘hoogte’. Vaak is het onkunde die hen parten speelt. En heel soms ook stoerheid. Wie de basisregels aangaande het gebruik van ladders en steigers aan zijn laars lapt, neemt grote risico’s. Verantwoord klussen zou het devies van iedereen moeten zijn, zoals steigers conform de gebruiksvoorschriften monteren en niet boven schouderhoogte werken als men op een ladder staat.

Inhoud


Ladders, trapladders en schuifladders

Het voorkomen van ongelukken moet ieders verantwoordelijkheid zijn. Kleine trapladders zijn alleen geschikt als u op een lage werkhoogte klust. Ze zijn voorzien van drie, vijf, zeven of meer treden. Zorg ervoor dat trapladders goed gezekerd zijn en dus niet in ‘spagaat’ kunnen gaan. Ladders en schuifladders gebruikt u voor de hogere gedeelten van buitenmuren of andere objecten. De steunpunten moeten betrouwbaar zijn.

Ladders / Bron: Paul Harrison, PixabayLadders / Bron: Paul Harrison, Pixabay
Accessoires
Veiligheidsladders hebben allerlei accessoires om zo veilig mogelijk te klussen en ervoor te zorgen dat de ladder niet wegglijdt. De juiste ladderhoek varieert tussen de 70 en 75 graden. Door de ladder in- of uit te schuiven kunt u de hoek van de ladder ten opzichte van de muur veranderen.

Basisregels

  • Controleer de ladder eerst op beschadigingen.
  • Gebruik alleen ladders die op veiligheid (keurmerk) getest zijn.
  • Bij een nieuwe ladder: lees eerst de handleiding grondig door.
  • Plaats de ladder met de brede kant onder en op een stabiele en vlakke ondergrond. Dus niet in rulle aarde of op kratten.
  • Ladders met treden zijn beter dan ladders met sporten.
  • Plaats de ladder in een hoek van ongeveer 70 graden. Het is de meest stabiele hoek.
  • Een trapladder moet multifunctioneel zijn.
  • Werk niet te ver zijwaarts. Verplaats de ladder liever. Dat kost wat meer tijd, maar het is wel veiliger.
  • Verplaats de ladder altijd verticaal, dan kunt u achter u niets raken of omstoten.
  • Draag werkschoenen met profiel en met schone, droge zolen. Dus geen gladde gympen met modderige zolen, om maar een voorbeeld te noemen.
  • Ga niet op de bovenste drie treden of sporten staan. Klim hoog genoeg om te voorkomen dat u boven uw macht werkt (of boven schouderhoogte).
  • Sta altijd met beide voeten op de ladder, en altijd met het gezicht naar de ladder toe.
  • Stop het gereedschap in een schouder- of heuptas. Moderne ladders zijn voorzien van allerlei accessoires zodat u gereedschap en materiaal, zoals verfpotten en kwasten, veilig en binnen handbereik kunt wegleggen.
  • Bij een schuifladder dienen de haken stevig over de sporten te grijpen.

Vaste steigers en rolsteigers

Soms is een schraag al voldoende om een klus te klaren. Zorg er wel voor dat de planken dik genoeg zijn en niet doorbuigen. Verstelbare, metalen steigers zijn geschikt als u op grotere hoogte een klus moet doen. Een rolsteiger is trouwens handig, efficiënt en tijdbesparend, omdat u de steiger langs de werkplek (muur of wand) kunt rijden en vastzetten.

Steiger / Bron: FaceMePLS, Flickr (CC BY-2.0)Steiger / Bron: FaceMePLS, Flickr (CC BY-2.0)

Basisregels

  • Houd u strikt aan de gebruiksvoorschriften van de leverancier. Een steiger die niet volgens die voorschriften is opgebouwd, wordt een levensgevaarlijke werkplek.
  • Laat u eventueel adviseren over de juiste montage. Of laat de steiger monteren door een erkend bedrijf.
  • Voorkom dat een steiger wegzakt in een te zachte ondergrond. Zorg voor een planken vloer of anderszins stevige ondergrond.
  • Gebruik vaste steigers in principe alleen als u omvangrijke klussen moet uitvoeren.
  • Klim nooit op een rolsteiger als u de wielen niet eerst hebt vastgezet.
  • Verplaats een verrijdbare steiger heel langzaam. U voorkomt daarmee dat er gereedschap of ander materiaal af valt. Het is echter beter en het veiligst om het platform eerst leeg te maken.
  • Verplaats de rolsteiger niet als er nog iemand aan het werk is op de steiger.
  • Steigerplanken moeten minimaal 50 cm breed en 5 cm dik zijn. Klem of sjor ze vast volgens de geldende richtlijnen van de leverancier.
  • Ga nooit op de rand van de steiger staan.

Veilig klussen

Veilig klussen met ladders en steigers komt er in een notendop op neer dat u bovenstaande regels serieus neemt. Doe nooit stoer tegen anderen als er ladders en steigers in het spel zijn, zo van ‘dat kan ik wel’ of ‘daar klim ik wel even op’. Veiligheid boven alles. Ongetwijfeld kunt u de bovenstaande tips aanvullen. Doe dat vooral, en houd ze niet voor uzelf. Deel ze met anderen, zodat ongelukken met ladders en steigers tot een minimum beperkt blijven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klussen in huis: doe het zelf & veilig klussenKlussen in huis: doe het zelf & veilig klussenVeilig klussen in en om het huis is noodzakelijk. Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken bij de doe het zelf klussen…
Altrex voor ladders, trappen en steigermateriaalAltrex voor ladders, trappen en steigermateriaalAltrex is een bekende Nederlandse fabrikant van ladders, trappen, steigers, hangbruggen en ander klimmateriaal. Ze hebbe…
Veilig klussen zonder bloed, brand en gebroken ledematenVeilig klussen zonder bloed, brand en gebroken ledematenVeiligheidsmaatregelen nemen bij het doe-het-zelven is prioriteit nummer één. Want jaarlijks komen bijna 30.000 personen…
Klussen! Bereid je eerst goed voorAls je op tv een klus geklaard ziet worden, denken de meeste mensen: dat kan ik ook. En de meeste klussen zijn ook wel g…

Een houtkachel installerenHoewel het misschien niet direct evident is, zijn er nog voldoende mensen die stoken met een houtkachel en dit om versch…
Linoleum en soortgelijke vloerbedekkingLinoleum en soortgelijke vloerbedekkingLinoleum is een vloerbedekking die in de loop der jaren zijn kwaliteiten duidelijk heeft bewezen. Bij de juiste wijze va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TheDigitalWay, Pixabay
  • http://www.werkenveiligheid.nl/preventie/de-praktijk/veilig-werken-op-hoogte
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ladder
  • Afbeelding bron 1: Paul Harrison, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: FaceMePLS, Flickr (CC BY-2.0)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 06-12-2021
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.