Klussen in huis: doe het zelf & veilig klussen

Klussen in huis: doe het zelf & veilig klussen Veilig klussen in en om het huis is noodzakelijk. Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken bij de doe het zelf klussen in huis. Let op uw veiligheid en gezondheid. Hanteer de juiste voorzorgsmaatregelen om zo problemen te voorkomen. Let op de stand van de ladder en zorg voor goed gereedschap. Wat voor kleding trekt u aan om veilig te kunnen klussen? Zorg ook altijd voor een goede verlichting en laat het gereedschap nooit slingeren. Zo zij er nog vel meer de tips om veilig te kunnen klussen in huis.

Veilig klussen in huis

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de kans op ongelukken neemt toe naarmate men slecht is voorbereid en onervaren is. En dat geldt zeker ook voor klussen in huis en de doe-het-zelver. Een goede voorbereiding neemt niet alle risico's weg, maar maakt het werken wel een stuk veiliger.

Algemene tips voor veilig klussen in huis

Doe het zelf, maar doe het veilig. Een aantal algemene tips om, veilig te kunnen werken zijn:
 • Haal loszittende kleedjes en dergelijke weg.
 • Voorkom gladde ondergronden en houd de boel schoon.
 • Gebruik alleen maar veilig gereedschap en controleer of het in goede staat is. Ga zo veilig mogelijk met het gereedschap om. Houd het gereedschap stevig vast en lees de gebruiksaanwijzing altijd goed. Raak de werk gedeeltes niet voortijdig aan, omdat ze tijdens de klus gloeiend heet kunnen worden.
 • Zorg ervoor dat de werkplek goed verlicht is. Zorg ook voor een goede ventilatie.
 • Zorg voor een goed opgeruimde en overzichtelijke werkplek. Laat rommel en los gereedschap niet rondslingeren.
 • Werk systematisch en niet overhaast, maar planmatig.
 • Bescherm u goed. Gebruik stevige schoenen, liefst met een verharde neus. Gebruik zo nodig oordoppen, stof maskers, kniebeschermers, veiligheidsbrillen en werkhandschoenen.
 • Houd geen sieraden aan en voorkom los zittende kledij die achter iets kan blijven haken. U kunt er aan blijven hangen, met alle gevolgen van dien.
 • Houd kinderen en dieren weg van de werkplek en laat u zich ook niet anderszins afleiden.

Klussen en elektriciteit

Schakel voordat u gaat klussen aan de elektriciteit eerst de spanning er af door de hoofd- of groepsschakelaar om te zetten. Haal eventuele zekeringen er voor alle zekerheid uit en noteer waar wat zat. Gebruik alleen goed geïsoleerd gereedschap en werk alleen met droge handen. Draag schoenen met goed geïsoleerde zolen.

Klussen en gas, brandbare stoffen en veiligheid

Lees voordat u flessen gas gaat gebruiken de voorschriften en aanwijzingen goed. Let op voor het ontploffingsgevaar en verstikkingsgevaar van gas. Produceer geen vonken, ook niet door het aandoen van de netschakelaar. Ook die kan immers vonken produceren. Reparatie van gastoestellen en gas lekken zijn geen karwei voor doe-het-zelvers. Gebruik zeepsop om vast te stellen of een gasslang van een toestel lekt en nooit een lucifer. Overigens geeft het keurmerk op gastoestellen aan of de toestellen uitvoerig onderzocht zijn op veiligheid en doelmatigheid.

Ladders, steigers en ander klim materieel

Blijf altijd met beide voeten op trap of ladder staan en zorg ervoor dat de ondergrond van de ladder stevig is. Leun dus niet voorover of opzij, maar verplaats de ladder als u even niet goed bij een bepaalde plaats kunt komen. Even boven de knie moet u tegen een knie beugel, sport of trede voldoende steun kunnen vinden. Dat is namelijk veel veiliger. Laat ook geen gereedschap of materiaal op de ladder liggen. Bij verplaatsing van de ladder kan het naar beneden vallen. Gebruik ook geen stoel of kruk om het plafond met moeite te bereiken. Of de vensterbank of radiator. Dat is vragen om ongelukken. Zorg eventueel voor wat hulp als u boven uw hoofd moet werken. Gebruik zo nodig ook een stempel, zodat u uw handen vrij houdt bij het klussen.

Slot

Deze tips en regels zijn er niet voor niets, u werkt niet alleen veel veiliger, maar ook veel plezieriger. Daarmee zal wat u maakt of herstelt er veel mooier uit komen te zien, en zal u uitnodigen om vaker een klusje te doen. Licht en veilig werk is immers het halve werk.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doe het zelf garageEen auto is vaak een grote kostenpost. Naast brandstof, verzekering en belasting betaalt u waarschijnlijk ook voor het o…
Klussenbedrijf in plaats van doe-het-zelverKlussenbedrijf in plaats van doe-het-zelverKlussen is voor velen een leuke hobby en voor anderen een noodzakelijk kwaad. Maar ook hobbyisten moeten wel eens erkenn…
Veilig en verantwoord klussen tips en adviezenVeilig en verantwoord klussen tips en adviezenKlussen is populair. Wie handig is, spaart immers veel geld uit. Mede dankzij de vele doe-het-zelfketens, en het juiste…
Ladders en steigers tips om veilig te klussenLadders en steigers tips om veilig te klussenLadders en steigers veilig gebruiken spreekt voor de meeste mensen vanzelf. Niettemin gebeuren er veel ongelukken mee. V…

Sluipverbruiker in woning vervangen: de ventilatie unitVrijwel elk recente woning, bestaand of verse 'nieuwbouw', beschikt over een mechanische ventilatie unit. Deze unit staa…
Klussen in huis & doe het zelf: losse tegels herstellenKlussen in huis & doe het zelf: losse tegels herstellenVooral in de wat oudere huizen komt het regelmatig voor: tegels die losraken en dus weer moeten worden vastgezet. Door v…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 20-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.