Oorzaken van vochtschade aan buitenmuren

Oorzaken van vochtschade aan buitenmuren Vochtschade aan de buitenmuren van oude huizen. Ofwel brokkelig, verkleurd en bladderend stucwerk. Het kan aan het bouwmateriaal liggen in combinatie met de weersomstandigheden en de grond waarop het huis gebouwd is. Repareren is in veel gevallen een kostbare aangelegenheid. Ook als u zelf klust. Bij het voorkomen van vochtschade is het belangrijk om te weten hoe die inwerking van vocht tot stand komt. Vaak is continu optrekkend en doorslaand vocht de oorzaak. In veel gevallen heeft vochtschade te maken met regenwater dat niet weg kan.

Inhoud


Brokkelig, verkleurd stucwerk door vocht

U zult maar een oud boerderijtje gekocht hebben en pas na verloop van tijd merken dat de onderste stuclagen van de buitenmuren verkleuren en afbrokkelen. Zeer waarschijnlijk had de vorige eigenaar daar al last van en de boel gerepareerd met een nieuwe stuclaag aan de onderzijde.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay
Vochtschade
De oorzaak van de vochtschade heeft hij echter nooit opgelost. Anders zou u nu niet in de problemen zitten. Vochtschade herkennen en beoordelen is een van de vereisten om te voorkomen dat u in de toekomst opnieuw te maken krijgt met brokkelige muren en bladderend stucwerk.

Hygroscopisch evenwicht

Bouwmateriaal, zoals stenen en specie, bevat per definitie water. Dat is er tijdens de bouw ingekomen. Ook nieuwe stuc- en verflagen dragen ertoe bij dat de woning aanvankelijk zeer vochtig wordt. Bouwvocht kan lang in de muren blijven zitten. Het verdwijnt langzaam naarmate de woning opdroogt. Er ontstaat dan een hygroscopisch evenwicht.

Bouwmateriaal
Dat evenwicht in de vochthuishouding is afhankelijk van de weersomstandigheden en de aard van zowel het bouwmateriaal als de bouwgrond waarop het huis staat. Als er geen hygroscopisch evenwicht ontstaat, zal vochtschade u flink parten gaan spelen.

Vier belangrijke oorzaken van vochtschade

Is er in uw huis voortdurend sprake van optrekkend en doorslaand vocht? Mogelijk is uw woning niet vakkundig gebouwd en zijn er bouwkundige fouten gemaakt. Als het een oud pand betreft, is het bouwmateriaal wellicht verweerd en aan vervanging toe. De vochtschade waarmee u te kampen hebt, kan in principe vier oorzaken hebben.

Optrekkend funderingsvocht

Het betreft dan het fundament en de muren die in de grond staan, zoals die van de kelder. Het optrekkend vocht is waarschijnlijk te wijten aan gebrekkige drainage van grondwater en lekwater. Het water kruipt door het fundament omhoog naar de vloeren en muren, waar het zichtbaar wordt in de vorm van bladderend stucwerk en verzouting van de wanden (witte uitslag in de stenen en voegen).

Hemelwater dat niet kan wegstromen

Het is een van de meest voorkomende oorzaken van vochtschade. Bij lekkende daken en dakgoten dringt het vocht van bovenaf in de muren. Ook open verbindingsvoegen bij de ramen kunnen vochtschade veroorzaken. Slagregen kruipt dan via de open voegen in het muurwerk en de spouw. Bij balkons kan dat de oorzaak zijn van houtrot en roestvorming in de betonbewapening. Het is dus belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk te vinden. Voor het opsporen van deze problemen zult u de ladder op moeten om het dak, de dakgoten en de verbindingsvoegen in de muren te inspecteren. Of vraag een vakman om advies en laat hem een inspectie inzake de vochtschade uitvoeren. Neem bij het gebruik van ladders en steigers de veiligheidsvoorschriften in acht.

Bron: Wokandapix, PixabayBron: Wokandapix, Pixabay

Optrekkend en doorslaand vocht als gevolg van kapotte waterleidingen of rioolbuizen

Een lekkende of gebroken waterleiding of rioolbuis is dikwijls de oorzaak van vochtschade aan muren en fundering. Het euvel is vaak moeilijk op te sporen.

Vochtschade door condensvorming

Bij dit fenomeen slaat kamerlucht door ogenschijnlijk gesloten bouwmateriaal. Gipsmuurtjes zijn in dat opzicht berucht. Dit wordt waterdampdiffusie genoemd. De vochtige lucht slaat dan als condens neer in de (koudere) buitenmuren. Door open verbindingsvoegen van bijvoorbeeld isolatiemateriaal kan kamerlucht eveneens in de spouw stromen. Het gevolg is een slechte isolatie (hoge stookkosten), schimmelvorming en houtrot.

Vochtschade herkennen

Als u een vochtig huis hebt, is dat meestal te wijten aan een van bovengenoemde oorzaken. In een vergevorderd stadium zal er aan de buitenmuren, maar ook binnen, vochtschade ontstaan in de vorm van schimmel, houtrot, afbladerend pleisterwerk en brokkelige stuclagen.

Vakman
Vraag eventueel advies aan een vakman. Het vochtprobleem moet immers worden opgelost omdat een vochtig huis uiteindelijk ook gezondheidsklachten veroorzaakt. Bent u een doe-het-zelver? Spoor dan de oorzaak op en ga zelf aan de slag, waarbij veilig klussen natuurlijk voorop moet staan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Optrekkend vocht en andere vochtproblemen in huisOptrekkend vocht en andere vochtproblemen in huisTot de mogelijke oorzaken van een teveel aan vocht in de woning behoort het optrekkend grondvocht. Dit is typisch een pr…
Vocht in de kelder behandelenVocht in de kelder behandelenBij vocht in de kelder mag sanering aan de buitenkant misschien effectief zijn, probleem is dat de buitenmuren volledig…
Vochtschade door regen of andere oorzaak van buitenafVochtschade door regen of andere oorzaak van buitenafVocht in huis is niet altijd een kwestie een condensvorming in geïsoleerde ruimten. Het komt ook voor dat vocht van buit…
Optrekkend vocht bestrijden zonder chemicaliënOptrekkend vocht bestrijden zonder chemicaliënDertig procent van de woningen kent een vochtprobleem, te zien in slecht geventileerde kruipruimtes of badkamers. Ook op…

Een houtkachel installerenHoewel het misschien niet direct evident is, zijn er nog voldoende mensen die stoken met een houtkachel en dit om versch…
Linoleum en soortgelijke vloerbedekkingLinoleum en soortgelijke vloerbedekkingLinoleum is een vloerbedekking die in de loop der jaren zijn kwaliteiten duidelijk heeft bewezen. Bij de juiste wijze va…
Bronnen en referenties
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 15-01-2022
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.