Het toilet opknappen: tips, trends en ontwikkelingen

Het toilet opknappen: tips, trends en ontwikkelingen Naast de slaapkamer wellicht een van de meest gebruikte kamers in het huis: het toilet. Een ruimte van het huis waar vaak weinig aandacht aan wordt geschonken en er saai uitziet. Omdat ook het toilet een onderdeel vormt van het huis is ook deze ruimte onderhevig aan interieur trends en ontwikkelingen. Vervang de oude gedateerde wc pot door een moderne variant of pak het eenvoudiger aan en verf alleen de wanden.

Het toilet

Meestal de kleinste ruimte in het huis, ziet er vaak ouderwets uit en past niet bij de stijl van de rest van het huis. In de geschiedenis is het toilet lange tijd een los onderdeel van het huis geweest, een klein hokje in de tuin was goed genoeg. In de hedendaagse samenleving behoort het toilet tot een onderdeel van het huis en we willen dat ook deze ruimte er schoon en trendy uitziet. Er zijn verschillende manieren om dit doel te bereiken met een zowel klein als groot budget. Om de uitgaven in de hand te houden is het verstandig te werken met een budget.

Het opknappen met een groot of klein budget

Het opknappen van het toilet kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wanneer het budget groot is zijn grote aanpassingen mogelijk. Als het vervangen van het sanitair , het plaatsen van luxe tegelwerk en het gebruiken van luxe verfsoorten. Bij een klein budget beperkt het zich tot schilderwerk, nieuw zeil/tegelwerk en overig wc-garnituur.
Bij deze mogelijkheden zien we de volgende ontwikkelingen:

Sanitair:

De less is more trend wordt gecombineerd met ronde en robuuste vormen. Nieuwe innovaties worden toegevoegd aan het hedendaagse sanitair en het zier er luxe uit. Het ontwerp van wcs en wastafels is origineel en modern. Het urinoir, vooral bekend door zijn aanwezigheid in openbare ruimten is ook een zeer handige aanvulling voor thuis. Bovendien is een urinoir hygiënisch en modern vormgegeven.

Tips:

  • Kijk en vergelijk de kosten van sanitair kunnen erg verschillen.
  • Het sanitair bepaalt voor een groot deel de sfeer maak een weloverwogen keuze.

Tegelwerk en zeil:

Doordat het sanitair er steeds moderner, perfect vormgegeven en er soms als ware designstukken uit komen te zien, kan het tegelwerk hierin niet achterblijven. Zeer strak naadloos tegelwerk in combinatie met zeer strak sanitair geeft een zeer minimalistisch effect. Door te kiezen voor robuust tegelwerk met een grove structuur ontstaat veel contrast met het sanitair het resultaat is hiermee strak en modern maar doet toch speels aan. In tegenstelling tot compleet nieuw tegelwerk kan ook worden gekozen voor zeil. Door dit meestal goedkoper alternatief ziet het toilet er al snel een stuk beter uit.

Tips:

  • Luxe zeil/vinyl kan soms gelijk in prijs zijn als dat van een goedkope tegelvloer. Kijk en vergelijk dus goed.
  • Omdat de ruimte klein is blijven de kosten vaak beperkt met betrekking tot de kosten per vierkante meter vloer. Een iets duurdere variant zal de kosten dus niet dramatisch doen toenemen.
  • Nieuwe verf soorten maken het mogelijk oud tegelwerk te verven waardoor het er weer fris en nieuw uit komt te zien.

Verven:

Het opnieuw verven dan het toilet is meestal niet veel werk en de oppervlaktes zijn meestal klein. Nieuwe verfsoorten met een parelmoer-glans, glitter, zilver en goud effecten worden steeds vaker toegepast.

Tips:

  • Gebruik deze verfsoorten wel in beperkte mate het kan snel te overdadig worden.
  • Gebruik verfsoorten die speciaal geschikt zijn voor vochtige ruimtens. Er kan snel schimmel ontstaan in een vochtige ruimte. Het gebruik van speciaal daarvoor geschikt verf kan dit veelvoorkomend probleem voorkomen.
  • Gebruik niet teveel kleuren op het toilet. Het gebruik van veel kleuren doet de ruimte meestal nog kleiner lijken dan deze in werkelijkheid is.
  • Om de ruimte breder/dieper te laten lijken gebruik horizontale belijningen . Om de ruimte hoger te laten lijken gebruik verticale belijningen. Patronen laten de ruimte meestal kleiner lijken.
© 2010 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chemisch toilet huren en kopenChemisch toilet huren en kopenEr zijn verschillende situaties denkbaar waarin het handig kan zijn om een chemisch toilet te kopen of huren. Een chemis…
Het kleinste kamertje opknappenHet kleinste kamertje opknappenWat moet je daar nu van maken en toch kan het kleinste kamertje in veel woonhuizen wel een opknapbeurt gebruiken. Niet i…
Aanschaf van een hangend toiletEen hangend toilet is niet alleen mooi, maar vaak ook erg praktisch. Wie zijn badkamer wil verbouwen kiest tegenwoordig…
Toilet (ook wel wc)Het toilet (of wc) is een onderdeel van het sanitair dat wordt gebruikt om te ontlasten. Toilet heeft twee betekenissen:…

Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…
Zelf een tuinhuis of blokhut bouwenHoe bouw je zelf een tuinhuis of een blokhut? Het is vrij eenvoudig. Een kant en klaar (prefab) tuinhuis of blokhut is n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lumpi, Pixabay
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.