Zelf een muur stucen, goedkoper dan een stukadoor

Wil je een muur laten stucen maar vind je een stukadoor te prijzig? Je kunt ook zelf een muur stucen. Met de juiste gereedschappen en materialen kun je strak pleisterwerk krijgen. Als je zelf gaat stuken dan ben je ongeveer één derde van de prijs van een stukadoor kwijt.

Prijs stukadoor

Als je muren wilt voorzien van stucwerk dan kun je er voor kiezen om een stukadoor in te huren. De vierkante meter prijs die een stukadoor vraagt ligt meestal tussen de tien en vijftien euro. Het soort stucwerk bepaalt mede de hoogte van de prijs. Hoe gladder het stucwerk moet worden des te hoger de vierkante meter prijs vaak is. Dit heeft te maken met de extra handelingen die de stukadoor moet verrichten om de muur mooi glad te krijgen.

Stucen kun je ook zelf doen. Het kost misschien meer tijd, maar het is zeker goedkoper dan het inhuren van een stukadoor.

De juiste stucmaterialen

Voor een goed eindresultaat van je stucwerk heb je goede materialen nodig. Als er een stukadoorsgroothandel in de buurt zit dan kun je het beste daar je materialen aanschaffen. Je krijgt er vaak ook nog goed advies bij. De meeste bouwmarkten hebben ook alle materialen te koop.

Allereerst heb je de juiste gereedschappen nodig. De ervaring leert dat je met goed gereedschap beter kunt werken. Koop daarom niet de aller-goedkoopste zaken. Goedkoop is vaak duurkoop. De gereedschappen die je bij het stucen nodig hebt zijn:
  • een speciekuip
  • een grote garde
  • een boormachine met voldoende kracht
  • een spaarbord
  • een troffel
  • een plakspaan
  • een aluminium rei
  • een spackmes

Dit zijn de basisgereedschappen die je zeker nodig zult hebben bij het stucen. Je kunt dit nog uitbreiden met allerlei extra hulpmiddelen om moeilijke hoekjes strak te krijgen.

Naast deze gereedschappen heb je mortel nodig. Er zijn vele soorten gipsmortels te koop waarmee je kunt stucen. Belangrijk is om te kijken naar de verwerkingstijd en welk eindresultaat een bepaalde mortel oplevert. Neem niet een mortel die je erg snel moet verwerken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor MP 75. Let daarbij ook op de korrelgrootte van de mortel. Als je een dun laagje wilt aanbrengen, van enkele millimeters, dan kun je beter kiezen voor goudband of fix & finish. Gaat het om een dikkere laag, dan kun je het beste een mortel met een grotere korrel nemen. Deze blijft beter plakken.

Het stukadoren voorbereiden

Voordat je kunt beginnen met het aanbrengen van het stucwerk moet er voorstrijk op de muur. Voorstrijk zorgt voor een goede hechting van het gips aan de muur. Zie het als een soort lijmlaag, het haalt de zuiging uit de muur waardoor tijdens het stucen niet gelijk al het water uit de stucmortel wordt gezogen. Het gevolg daarvan is dat het mooi aangebrachte stucwerk binnen de kortste keren van de muur zal vallen.

Afhankelijk van het soort muur kies je een voorstrijk. In de productbladen van de verschillende soorten voorstrijk kun je lezen welke voor jouw muur het meest geschikt is. Er zijn ook universele voorstrijkmiddelen te koop. Voorstrijk breng je aan met een kwast en/of een roller.

Stucwerk aanbrengen

Na het voorstrijken van de muur kun je beginnen met het aanmaken van de stucmortel. Lees goed de verpakking en houd je aan de mengverhoudingen. Na het mengen van het water met de mortel moet je de substantie even laten rusten. Dit is belangrijk, vergeet dit niet. Tijdens het rusten werken verschillende bestanddelen op elkaar in waardoor een goede stucmortel ontstaat.

Het aanbrengen van het pleisterwerk kun je uit de losse pols doen. Vertrouw je er echter niet op dat dit een mooi strak resultaat zal opleveren, dan kun je gebruik maken van stucgeleiders. Dit zijn aluminium strips die je op de muur plakt met een beetje gips. Je kunt dan met de rei over twee stucgeleiders de muur afreien zodat overal de juiste dikte komt.

Smeer de muur vol met pleister, eventueel tussen de stucgeleiders in. Maak gebruik van de rei om het gips goed te verdelen. Nu moet het stucwerk even rusten. Wees niet bang dat je straks de muur niet meer glad krijgt. Stucwerk moet een beetje opdrogen om het gemakkelijker te kunnen bewerken. Met wat water kun je het stucwerk weer zacht maken en bijwerken. Je kunt het ook altijd nog bijschuren mocht je niet tevreden zijn.

Na een korte rustpauze maak je de muur glad met een plakspaan en een spackmes. Ga net zo lang door met strijken totdat je muur glad genoeg is. Dit is de laatste handeling in het zelf stucen van een muur.
© 2012 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Badkamer stucenDe badkamer stucen is een origineel en hygiënisch alternatief voor de traditionele betegelde badkamer. Er is ontzettend…
Sierpleisters, een aantal soorten en structurenSierpleisters vormen een prima afwerking van uw muren of plafonds. Er zijn vele soorten sierpleisters te verkrijgen en e…
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…

Verf en het aanbrengen, voor het opknappen van een huisVerf en het aanbrengen, voor het opknappen van een huisVerf wordt meestal aangebracht op hout of ander materiaal om het te beschermen of te verfraaien. Eenmaal aangebracht dro…
Verschillende soorten muurverf, wanneer gebruik je welke?Misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt. Heb je het plafond mooi gewit, zie je na enkele uren of dagen de verf er…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.