Vloeren functie en samenstelling

Vloeren functie en samenstelling Een vloer is volgens het woordenboek: “het deel van een kamer of zaal waar men op loopt”. Een bouwer zal inderdaad aan dat onderdeel van een huis denken maar een vloerenbedrijf bedoelt met een vloer de gezamenlijke materialen die op een vloer zijn bevestigd zoals bijvoorbeeld tegels, parket of laminaat. Een stoffeerder denkt bij het woord vloer aan het tapijt dat door hem is gelegd. In elk geval is een vloer een horizontaal scheidend element dat de totale inhoud van een huis of gebouw in kamers of ruimten deelt. Het materiaal is dikwijls beton maar er zijn meer mogelijkheden.

Functie van een vloer is scheidend element

In alle gevallen is de vloer een horizontaal element dat de bodem van een ruimte vormt en tevens een scheidende functie heeft. Een vloer bevindt zich niet alleen op de grond als scheidend element, tussen de grond en de zogenaamde begane grond van het gebouw, maar ook tussen de verschillende hogere verdiepingen.

Voldoende draagkracht

De vloeren van de begane grond en de verdiepingen hebben verschillende functies. De vloer van de begane grond heeft de functie van isolatie tegen uit de grond optrekkende kou en het tegenhouden van vocht. Verdiepingsvloeren hebben naast een scheidende functie ook een belangrijke geluidsisolerende functie. Vanwege die verschillende functies worden ook andere bouwkundige eisen gesteld aan de vloeren. Ook zullen fabrieksvloeren aan andere eisen moeten voldoen dan vloeren in een woning. Bij alle vloeren is voldoende draagkracht een belangrijk uitgangspunt.

Vloeren meestal van beton

Een vloer kan uit verschillende materialen worden vervaardigd. Zo bestaat een houten vloer uit een balkenlaag met daar over planken of plaatmateriaal. De meeste vloeren bestaan echter uit beton dat ofwel direct op het zand is gestort of op een bekisting of uit betonnen plaatwerk bestaat zoals prefab elementen.

Balkenlaag

Een balkenlaag is opgebouwd uit een rij evenwijdig van elkaar aangebrachte balken die van muur tot muur lopen. De afstand van de balken heeft een directe relatie met de draagkracht die de vloer aan moet kunnen en bedraagt in de regel een aantal decimeters. Ook de dikte van de planken of houten platen die op de balken worden bevestigd houden verband met de draagkracht.

Bekisting

Bekisting wordt aangebracht om beton in te storten. Het bestaat uit een mal die meestal van hout is gemaakt en waarin de eventuele wapening op zijn plaats wordt gehouden. Zodra het beton is uitgehard wordt de mal meestal weer verwijderd om te worden hergebruikt.

Plaatwerk

Ook kunnen vloeren uit betonnen plaatwerk bestaan waar een afwerklaag op wordt gestort. Een zogenaamde broodjesvloer bestaat uit prefab balken met daar over prefab elementen waar, afhankelijk van de gewenste dikte, een laag beton of een afwerklaag over wordt gestort.

Prefab elementen

Prefab elementen zijn materialen, of combinaties van materialen, die tevoren in een fabriek worden samengesteld en in zijn geheel naar de bouwplaats worden vervoerd om te worden verwerkt. Prefab elementen verkorten de bouwtijd ter plekke maar vragen een goede voorbereiding zodat alles meteen past op de bouwplek. Een groot voordeel van prefabricage is dat de elementen in optimale fabrieksomstandigheden kunnen worden gemaakt. Vooral in een strenge vorstperiode heeft het vervaardigen van prefab elementen grote voordelen en kan er doorgewerkt worden.

Wapening ter versterking en beperking scheurvorming

Zowel vloeren als prefab elementen zijn meestal voorzien van wapening. Wapening bestaat uit een vlechtwerk van staalvezels of kunststofvezels dat aangebracht wordt door betonvlechters die uiteraard geen beton vlechten maar vezels. De functie van wapening is tweeledig. Het is een versterking, waardoor sprake is van zogenaamd gewapend beton, omdat beton wel drukkrachten kan opnemen maar geen trekkrachten. Tevens zorgt wapening er voor dat een eventueel scheurpatroon, dat na droging van het beton ontstaat, wordt verfijnd maar wapening kan scheurvorming niet geheel voorkomen. Een goed samengesteld betonmengsel en een juiste wapening kan scheurvorming echter wel beperken en is een waarborg voor de duurzaamheid van de vloer.
© 2012 - 2023 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vloeren: soorten vloeren, vloerbedekking en vloerverwarmingVloeren: soorten vloeren, vloerbedekking en vloerverwarmingEen vloer is na de fundering het eerste grote bouwelement van een huis of ander bouwwerk. Door de vloer kan een eerste i…
Prefab huis bouwenEen prefab huis bouwen houdt in dat een huis wordt opgebouwd uit vooraf geproduceerde onderdelen. Een prefab huis bouwen…
Beton en gewapend betonBeton is een bouwmateriaal dat bij iedereen bekend is. Het komt voor in vele bouwwerken, zowel grote (bijvoorbeeld water…
Prefab woningen prijs: Wat kost een prefab huis eigenlijk?Je eigen huis bouwen is natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar zelf een woning bouwen is aan de dure kant. Wanneer je jouw…

Wat is mijn huis nog waard?Op verschillende manieren kunt u de waarde van uw huis proberen te achterhalen. De verkoopwaarde wordt uitsluitend bepaa…
Industriële vloeren ook in woningenIndustriële vloeren ook in woningenIndustriële vloeren zijn vloeren die aanvankelijk alleen in industriële gebouwen werden toegepast maar door moderne ontw…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 10-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.