Asbestsanering: verwijderen van asbest
Het kan nodig zijn om asbest te laten verwijderen uit uw huis. Asbest werd tot de jaren tachtig vooral gebruikt als isolatiemateriaal in woningen. Soms kwam het ook in de vloerbedekking voor. Toen werd bekend dat het gevaarlijk is en dat mensen er mogelijk kanker door kunnen krijgen. Er zijn nu speciaal gecertificeerde bedrijven die asbest verwijderen. In veel oude woningen zit nog asbest, dus bij sloopwerkzaamheden moet daar zeker rekening mee worden gehouden.
Wie een huis dat al iets ouder is gaat slopen of verbouwen moet er rekening mee houden dat het huis mogelijk asbest bevat. Dit is vooral het geval bij huizen die voor 1980 gebouwd zijn. Het inademen van de vezels van asbest kan leiden tot stoflongen of zelf het krijgen van long- en buikvlieskanker. Dit is pas iets waar wetenschapper relatief recent achter zijn gekomen. Daarvoor werd asbest veel gebruikt als isolatiemateriaal. Dat was omdat het een aantal positieve eigenschappen bevat. Het is namelijk slijtvast, bestand tegen zuren, het isoleert goed en het is niet duur. Maar intussen is asbest verklaard als een gevaar voor de volksgezondheid. Sinds 1993 is de verkoop ervan dan ook verboden en pas sinds 2005 is er in de hele Europese Unie een verbod op asbest.
Soorten asbest
Asbest is op twee verschillende manieren gebruikt, namelijk als hechtgebonden en als als niet-hechtgebonden. Hechtgebonden asbest kom je bijvoorbeeld tegen in asbestcementplaten, tenminste zolang de conditie daarvan goed is. Niet-hechtgebonden asbest, ook wel losgebonden asbest genoemd, is vooral gebruikt als spuitasbest. Dat betekent dat het tussen de muren werd gespoten om gebruikt te worden als isolatiemateriaal. Deze vorm van asbest is de gevaarlijkste, omdat de kans op vezels daar het grootst is. Onbeschadigd asbestcementplaten hoeven niet pers se verwijderd te worden wanneer u deze aantreft. Bij spuitasbest is dat wel het geval.
Asbestsanering
In principe komen de kosten van verwijdering voor rekening van de eigenaar van het pand. Deze kosten kunnen best hoog oplopen, zeker als u speciaal een bedrijf moet inschakelen. In het geval dat u een uitkering heeft wilt de gemeente soms nog wel bijspringen. Kijk dus ook wat daar de regelingen voor zijn. In sommige gevallen kunt u de vorige eigenaar van een huis aansprakelijk stellen voor de asbestsanering, bijvoorbeeld als hij wist dat er asbest in het huis aanwezig was en u daar niet van op de hoogte heeft gesteld.
Asbest in vloerbedekking
Ook vloerbedekking kan in principe asbest bevatten. In de periode van 1963 tot 1982 werd er wel vinylvloerbedekking verkocht, beter bekend als zeil, waar de onderlaag bestond uit asbest. Wanneer u het bekijkt, dan lijkt deze onderlaag op karton en is meestal lichtgrijs gekleurd. In sommige gevallen ook wel lichtgroen. Het gevaar dat u iets oploopt aan deze vloerbedekking is niet heel groot. Het kan echter zo zijn dat het tapijt versleten is en dat er vezels loskomen. Vervang het dan ook. Lijm de vloerbedekking in ieder geval nooit vast aan de vloer, want dan is de kans dat er na verwijdering vezels achter blijven zeker erg aanwezig.