Hoe kun je een laminaatvloer zelf leggen?

Hoe kun je een laminaatvloer zelf leggen? Indien een laminaatvloer goed is gelegd en afgewerkt, dan ziet het er prachtig uit. Omdat je krap bij kas zit, ga je zelf aan de slag. Maar op wat voor manier kun je redelijk goed een vloer leggen en waar moet je zoal op letten? Het klikken van een vloer lijkt zo simpel, maar het moet uiteraard ook werkelijk goed uitkomen. Hoe kun je een prachtige laminaatvloer leggen, zonder dat je daar een dure specialist voor in huis haalt?

Laminaatvloer leggen


De ondervloer

Voordat je een parketvloer kunt leggen moet je gebruik maken van een ondervloer. Die ondervloer heeft tot taak om een scheiding aan te brengen met de harde ondergrond, zodat de parketvloer als het ware zwevend is aangebracht, waardoor:
  • geluidsoverdracht te beperken is;
  • voorkomen wordt dat damp wordt overgedragen;
  • de harde ondervloer egaliseert, zodat het laminaat strak ligt zonder een bobbel in het laminaat.

De ondervloer bestaat normaal uit alufoam, welke uitgerold kan worden of wordt aangebracht middels de bekende groene ondervloerplaten. Zodoende kan een goede scheiding worden gemaakt, welke het woongenot van jou en overige bewoners gemoedelijk maakt. Leg zoveel als mogelijk de ondervloer voordat je aan het leggen van het laminaat begint.

Plan om te leggen

Voordat je begint is het van belang om te bepalen hoeveel vierkante meters laminaat je werkelijk nodig hebt. Standaard kun je een laminaatpakket verkrijgen met een inhoud van drie vierkante meter per pakket. Dit houdt in dat als je een kamer van vier bij vijf meter hebt dat je twintig vierkante meter laminaat nodig hebt. Normaal heb je dan aan zeven pakken genoeg. Mits je netjes en accuraat met het laminaat werkt zonder veel restafval. Doe je het zelf en ben je jammer genoeg minder handig dan kan het zijn dat je een extra pak laminaat nodig hebt.

Voldoende randafstand

Een laminaatvloer is een bewegende vloer. Het kan door warmte en vocht krimpen maar nog belangrijker uitzetten. Dit gebeurt voornamelijk in de lengte richting van de vloer en dus dient aan de kopse zijde van de vloer speling met de muur in acht worden genomen. Normaal dien je daarbij rekening te houden met twaalf tot vijftien millimeter speling om ervoor te zorgen dat de vloer gewoon kan werken. Heeft de vloer te weinig speling dan kan het voorkomen, dat de vloer op gaat staan of gaat knappen. Als je voldoende marge aanhoudt dan voorkom je dit probleem.

Netjes zagen

Zorg ervoor dat je een haakse hoek bij de hand hebt, zodat je een kaars rechte lijn haaks op de lengte van de plank met een zacht potlood kunt aftekenen. Volg die lijn en je laminaat zaag je met de decoupeerzaag (speciaal fijn zaagje om beschadigingen te voorkomen) kaarsrecht af, zodat het resultaat langs de randen er ook zeer netjes uitziet. Op die manier kun je de planken snel en effectief zagen en plaatsen. Let wel dat je iedere eindplank voor de zekerheid nameet om zo er zeker van te zijn dat de plank op de juiste lengte is.

De eerste rijen klikken

Bij het leggen van de eerste rijen is het van belang om te beginnen met een lang deel, waar je reeds de volgende rij een half deel plaatst. Klink direct de volgende plank van beide rijen hierop en begin met de derde rij. Op die manier krijgt je vloer snel volume en gewicht, zodat het blijft liggen waar het ligt. Heb je op die manier de eerste drie of vier rijen volledig gelegd dan heeft het gelegde deel reeds voldoende weerstand met de ondervloer, waardoor het blijft liggen tijdens de vervolg handelingen.

Verder leggen

Zijn eenmaal de eerste paar rijen over de volledige breedte gelegd dan schuif je de vloerdelen exact op de gewenste plek waarna je verder legt. Dit verder leggen gaat op zich vrij snel, omdat de vloer niet verschuift en je lekker snel kunt doorpakken. Het is van belang dat je de planken even goed afmeet en netjes afzaagt. Let wel dat je het afzagen in een andere ruimte doet als waar je de planken legt, omdat het veel stof kan veroorzaken en mogelijk tussen de planken komt. Voorkom problemen tijdens het leggen door in een tweede ruimte te gaan zagen. Zorg daarbij dat je eveneens een mondkapje draagt des gewenst met een oogbeschermer.

Tips

Er zijn meerdere laminaat vormen beschikbaar, waarbij de handigheid van het leggen per type zeer uiteenloopt. Welke tips kun je als thuisklusser bij het leggen van de vloer goed gebruiken? Denk onder andere aan het volgende:
  • kom je leidingen tegen langs de rand dan zul je onverhoopt toch een stukje achter de leidingbuis moeten uitzagen, zodat je de gelegenheid hebt om dat deel te plaatsen. Zorg ervoor dat je voldoende speling hebt zodat je het laminaat werkelijk goed kunt klikken of laten aansluiten;
  • laat het materiaal reeds enkele uren tot een dag acclimatiseren in de ruimte, zodat het kan aanpassen aan de luchtvochtigheid;
  • moet je tegen het laminaat slaan omdat het laminaat lastig in elkaar glijdt zaag dan van restanten een klosje. Die plaats je netjes in de gleuf, zodat je voorzichtig via het goed passende klosje het laminaat zonder het oplopen van beschadigingen kunt aantikken;
  • een smalle kamer juist lang of breed laten lijken hangt er vanaf hoe je het laminaat legt. Leg je in de dwarsrichting het laminaat dan lijkt het eerder breder, leg je het echter in de lengte richting dan lijkt het langer echter smal. Voordat je gaat leggen moet je dus afvragen hoe je het wilt leggen en hoe je de kamer dus wilt laten uitkomen. Normaal wordt de vloer in de dwarsrichting gelegd;
  • zorg ervoor dat draden onder de afwerkplint is weggewerkt, zodat je geen storende elementen ziet. Soms lopen er kabels zoals voor de TV welke je liever niet wilt zien. Voordat je de afwerkplint plaatst kun je die draden netjes verbergen;
  • schakel vrienden of een kennis in om alle stappen voor het leggen van de vloer versneld uit te voeren;
  • kom je plinten tegen die verwijderbaar zijn, haal ze dan weg. Een door gelegd laminaat verbindt de verschillende kamers op een prachtige zeer nette manier, waarbij het gelegde laminaat zeer mooi staat.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leggen en afwerken van laminaatHet leggen en afwerken van laminaatLaminaat is voor veel panden de ideale vloer; het is slijtvast, ziet er goed uit, het is goedkoop en het is goed te isol…
Laminaat leggen in 5 stappen!Laminaat leggen is aantrekkelijk om meerdere redenen. Het is een mooie strakke vloer die weinig onderhoud vraagt. Lamina…
Ikea laminaat: kleuren en prijzenIkea laminaat: kleuren en prijzenDe laminaatvloeren van Ikea staan bekend vanwege de degelijkheid en de eenvoudige wijze waarop het laminaat zelf kan wor…
Kiezen voor een pvc-vloer of gewoon laminaat?Kiezen voor een pvc-vloer of gewoon laminaat?Een pvc-vloer is populair. Niet verwonderlijk, want ten opzichte van normaal laminaat biedt pvc-laminaat veel voordelen…

Zelf een buitenbak aanleggenZelf een buitenbak aanleggenDe paardensport is enorm populair in Nederland. Steeds meer mensen houden hun paarden aan huis. Om thuis te kunnen train…
Eenvoudige houtverbindingen voor klussersDe tijd dat een klusser de techniek moest beheersen om op allerlei traditionele manieren houten onderdelen met elkaar te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ayla87, Rgbstock
  • http://www.laminaatleggen-info.nl/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.