Het leggen en afwerken van laminaat
Laminaat is voor veel panden de ideale vloer; het is slijtvast, ziet er goed uit, het is goedkoop en het is goed te isoleren. Het leggen van laminaat is gelukkig ook goed zelf te doen, waardoor de kosten van een laminaatvloer verder verlaagd worden. Er zit echter wel veel kwaliteits- en prijsverschil in de verschillende laminaatvloeren zelf; zo zit er verschil in slijtvastheid, dikte en geluidsreductie. Een kwaliteitsvloer kost wat extra in aanschaf, maar levert uiteindelijk een resultaat dat langer goed en mooi blijft.
Artikelindeling
Het kopen van het beste laminaat
Voordat begonnen kan worden met het leggen van laminaat is het belangrijk om het juiste laminaat te kopen. Hiervoor is het belangrijk om te weten welke eisen de ruimte en het gebruik van de ruimte stelt aan de kwaliteiten van het te kopen laminaat. Is het bijvoorbeeld een ruimte die vaak gebruikt wordt? Is het de bedoeling dat het zo weinig mogelijk geluid maakt? Is het de bedoeling dat de vloer zo lang mogelijk blijft liggen, of is het de bedoeling om de vloer na 5 tot 10 jaar weer te vervangen voor iets anders? Al deze vragen bepalen welk soort laminaat benodigd is. Op veel laminaat staat aangegeven wat de slijtvastheid is, daarnaast is de vuistregel ook dat dikker laminaat langer meegaat. Ook zijn er verschillen in het geluid dat een laminaatvloer produceert. Een vloer met geluidsreductie is iets duurder, maar wel stiller. Uiteraard is naast de kwaliteit ook de kleur en het uiterlijk van de vloer van belang, al is dat meer persoonlijk van smaak. Mocht het echter zo zijn dat de vloer gelegd wordt met het oog op een verkoop van de woning, kies dan voor een zo neutraal mogelijke vloer; donkere of grijze laminaatvloeren kunnen voor potentiële kopers afleiden van de mogelijkheden van de woning.
Zodra de juiste laminaatvloer gevonden is, is het van belang om te weten hoeveel vloer er nodig is. Meet hiervoor nauwkeurig de te leggen vloeren op en bereken aan de hand hiervan het aantal vierkante meters vloer dat nodig is. Tel bij dit getal 10% extra op, bij het leggen van de vloer zullen sommige stukken gezaagd worden wat een verlies oplevert. Indien het een pand met grote rechte oppervlaktes betreft kan een extra van 5% al voldoende zijn, wees er dan echter wel van verzekerd dat er altijd nog extra laminaat bij te krijgen is. Een teveel aan laminaat is vaak, mits de verpakking nog gesloten is, nog terug te brengen naar de winkel. Vraag dit van tevoren echter wel goed na.
De voorbereidingen voor het leggen van een laminaatvloer
Zorg dat de vloeren goed recht zijn en de ondervloer geen oneffenheden heeft. Kies er bij voorkeur niet voor om over een oude tegelvloer te leggen, ook al past dit goed bij de deuren en dorpels. Mocht er toch voor deze optie gekozen worden, gebruik dan een egalisatielaag om de hoogteverschillen in de tegels en voegen hiertussen uit te vlakken. Bovenop de egalisatielaag kunnen dan zachtbordplaten of een ondervloer gelegd worden.
Als de ondervloer bestaat uit beton is het ook belangrijk om te onderzoeken of de vloer egaal genoeg is. Als dit niet het geval is, kan dit bij de uiteindelijke vloer problemen opleveren. Ook is het belangrijk om te weten of er vocht opstijgt uit de bestaande vloer. Indien dit zo is, iets wat vaak zo is bij cement vloeren, dient er een vochtscherm aangebracht te worden. Bij sommige laminaatsoorten zit dit al in het laminaat, echter kan het ook dan geen kwaad om het scherm alsnog aan te brengen. Een dergelijk vochtscherm is niets anders dan een rol folie die over de cementen vloer gelegd wordt.
Als de vloer glad is kan er een ondervloer gelegd worden. Deze zijn te koop op grote rollen en zijn makkelijk te snijden en aan elkaar te plakken om de gehele vloer snel te dekken.
Het leggen van laminaat
Zodra de ondervloer gelegd is kan er begonnen worden met het leggen van de laminaatvloer. Dit is het laatste, doch het langdurigste proces bij het leggen van de vloer. Belangrijk als algemeen principe bij het leggen van de vloer is dat de vloeren niet strak tegen de muren opgelegd moeten worden. Hou rekening met een kleine ruimte tussen het laminaat en de vloer, deze kan overal gelijk gehouden worden met afstandshouders. Een centimeter of iets minder dan een centimeter per kant is voldoende.
Begin met het leggen van de eerste plank in een hoek, wees er tevoren wel zeker van dat je het juiste leg patroon krijgt in de kamer. Blijf vanuit hier steeds planken aanleggen aan de korte kant. Tegen het einde van de muur zal er een plank op maat gezaagd worden. De volgende rij planken kan dan gelegd worden en aangeklikt worden tegen de reeds liggende rij. Let hierbij op dat de rij begonnen wordt met een gezaagde plank. Eventueel kan de afgezaagde plank waar we mee uitkwamen gebruikt worden om mee te beginnen, maar als deze te kort is is het beter om een nieuwe plank doormidden te zagen en hiermee te beginnen. Schuif op deze wijze de hele vloer tegen elkaar aan. De laatste rij planken is de lastigste, deze dient in de breedte gezaagd te worden, waarbij niet vergeten wordt dat er ook aan deze zijde nog een kier tussen de muur en de planken over moet blijven.
Let op bij deurposten, drempels of andere obstakels bij het leggen; ook hier kunnen we niet direct tegen de obstakels aanleggen, maar moeten deze met een kleine ruimte uitgesneden zijn. Teken deze stukken dus goed uit op het laminaat alvorens het weg te zagen. Eventueel is een profielmal hierbij een geschikt middel; deze neemt de vorm over van hetgeen de mal tegenaan gelegd wordt om vervolgens goed uitgetekend te kunnen worden op het laminaat.
Als het gehele laminaat ligt is het belangrijk om de kieren langs de muren weg te werken. Dit wordt gedaan door het opleggen van plinten. Vaak zijn er kleine plinten verkrijgbaar in de kleur van het laminaat, zorg dat je anders van tevoren al geschikte plinten hebt gevonden.