Laminaat leggen in 5 stappen!

Laminaat leggen is aantrekkelijk om meerdere redenen. Het is een mooie strakke vloer die weinig onderhoud vraagt. Laminaat is slijtvast en gezien andere vloersoorten erg goedkoop. Als u onderstaande stappen zorgvuldig uitvoert, kunt u zelf uw eigen vloer in een handomdraai leggen. Om helemaal lekker aan de gang te gaan geeft het de voorkeur om deze klus met z’n tweeën te doen.

Wat heb ik nodig?

  • Egaliseercement (eventueel)
  • Laminaat
  • Ondervloer + aluminiumtape
  • Plinten
  • Verstekzaag/decoupeerzaag
  • Rolmaat
  • Hamer
  • Afstandhouders
  • Potlood
  • Winkelhaak

Stap 1

Als u alles in huis hebt gehaald kan de klus beginnen. De vloer waar u het laminaat gaat leggen moet geheel vlak zijn. (Met de ondervloer kunnen hele kleine oneffenheden weggewerkt worden.) Om een vloer vlak te maken gebruikt u Egaliseercement.

Stap 2

Dan kunt u beginnen met de ondervloer. Deze is voor de geluid-, vocht- en warmte-isolatie. Er zijn verschillende soorten ondervloeren in de handel. Zorg bij de koop voor een keuze die bij uw vloer past. (In de woonkamer worden andere eisen gesteld aan geluidsisolatie dan op een zolder.) Bij het uitrollen van de ondervloer zorgt u ervoor dat er ongeveer 1 centimeter ondervloer tegen de muur omhoog staat. U plakt de ondervloer met aluminiumtape aan elkaar vast. De ondervloer kan ook uit platen bestaan. Deze platen legt u iets los van elkaar in een halfsteens verband (net als de tegels op het trottoir).

Stap 3

Nu kan worden begonnen met het leggen van het laminaat. Begin altijd in een hoek met leggen. Plaats tussen de muur en het laminaat afstandshouders. (Te koop in iedere bouwmarkt.) Dit voorkomt dat het laminaat bij uitzetten tegen de muur aan komt. Leg eerst een lange baan (het laminaat dus met de korte kant tegen elkaar). Daarna kunt u verder de kamer in werken. Om een de planken in elkaar te drukken, houdt u de plank in een hoek van ongeveer 45 graden.

Tip: Gebruikt het laminaat van verschillende pakken door elkaar heen. Als er een klein kleurverschil in zit valt het minder op.
Teken het laminaat af met een winkelhaak. Zo krijgt u mooie uiteinden. In iedere bouwmarkt zijn decoupeerzaagjes verkrijgbaar waarvan de tandjes naar beneden wijzen. Hierdoor splintert het laminaat niet als u het zaagt met de ‘mooie’ kant naar boven. Gebruikt u een ‘normaal’ decoupeerzaagje? Zaag dan met de ‘mooie’ kant naar beneden.

Stap 4

Als het laminaat gelegd is kunt u de plint aanbrengen. Er zijn verschillende soorten plinten te koop. De makkelijkste is de plakplint. U hoeft deze namelijk niet te schroeven of te lijmen. Zaag de plinten in een hoek met een verstekzaag op 45 graden. Zo krijgt u mooie, strakke hoeken. U kunt voor een plakplint ook een plintenschaar gebruiken. Dat werkt sneller en zeker zo netjes!

Stap 5

Uw vloer is klaar! Maak de vloer schoon met een licht(!) vochtige doek. Niet te nat, want daar kan laminaat niet goed tegen. Pas op met het plaatsten van meubels. Op laminaat (zeker op het goedkopere) ontstaan snel krassen. Het beste kunt u onder de poten vilt bevestigen.

Tip: Leg in een smalle kamer het laminaat in de breedte, hierdoor lijkt de kamer breder. In een korte kamer legt u het laminaat in de lengte, hierdoor lijkt de kamer langer.
© 2011 - 2024 Gerard85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ikea laminaat: kleuren en prijzenIkea laminaat: kleuren en prijzenDe laminaatvloeren van Ikea staan bekend vanwege de degelijkheid en de eenvoudige wijze waarop het laminaat zelf kan wor…
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Het leggen en afwerken van laminaatHet leggen en afwerken van laminaatLaminaat is voor veel panden de ideale vloer; het is slijtvast, ziet er goed uit, het is goedkoop en het is goed te isol…
Verschil tussen parket en laminaatIn dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer li…

Een nieuwe boormachine kopenEen boormachine is een veel gebruikt middel met klussen. Maar hoe weet u nu eigenlijk welke machine geschikt is voor uw…
Kippenren: bouwen van een kippenhokKippenren: bouwen van een kippenhokHet bouwen van een kippenhok hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn veel ontwerpen die u kunt overnemen om zelf uw kippen…
Gerard85 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.