Kiezen voor een pvc-vloer of gewoon laminaat?

Kiezen voor een pvc-vloer of gewoon laminaat? Een pvc-vloer is populair. Niet verwonderlijk, want ten opzichte van normaal laminaat biedt pvc-laminaat veel voordelen en is een pvc-vloer in sommige gevallen zelfs de enige mogelijkheid, zoals bij vloerverwarming of toepassing in vochtige ruimtes. Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer voor je huis en al wel hebt besloten dat je graag een soort laminaat wilt, hoe maak je dan de keuze tussen traditioneel laminaat of een pvc-vloer? Wat zijn de voordelen, nadelen en onderlinge verschillen tussen deze twee soorten laminaat?

De verschillen tussen een pvc-vloer en laminaat

Een pvc-vloer is zeer stil, normaal laminaat heeft een stevige ondervloer nodig

Ten opzichte van een gewone laminaatvloer heeft een pvc-vloer als voordeel dat hij veel minder geluid maakt als je er overheen loopt. Pvc-laminaat is daardoor zeer geschikt voor een appartement of flatwoning als je geen geluidsoverlast voor de onderburen wilt veroorzaken. Ook op een trap kan pvc-laminaat uitstekend toegepast worden. Bij een normale laminaatvloer is het geluid te dempen door gebruik te maken van een goede en dikke ondervloer, maar toch zal deze nooit zo stil worden als een pvc-vloer.

Een Pvc-vloer is ideaal of zelfs de enige oplossing bij vloerverwarming

Indien je vloerverwarming hebt, dan is een pvc-vloer eigenlijk een must. Pvc-laminaat heeft namelijk uitstekende warmtegeleidende eigenschappen, waardoor de vloerverwarming goed zijn werk kan doen. Als je gewoon laminaat gebruikt, dan heeft dit vaak een sterk isolerende werking, waardoor de warmte juist niet goed de kamer in kan stralen. Een pvc-vloer zorgt er ook voor dat je minder energie verbruikt en sneller geniet van een aangenaam warme vloer.

Een pvc-vloer kan goed tegen water, laminaat wat minder

Als normaal laminaat nat is geworden en het vocht ook in de naden van de vloer is gelekt, dan gaat een laminaatvloer bobbelen, waardoor de vloer er ongelijkmatig uit gaat zien. Een pvc-vloer kan juist erg goed tegen vocht en zal nooit gaan vervormen als de vloer nat geworden is. Pvc-laminaat is zelfs uitstekend toe te passen in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de keuken, het toilet of de kelder en kan een ideale vervanger zijn voor een stenen vloer of plavuizen.

Een pvc-vloer is hygiënisch en gemakkelijk schoon te houden

Pvc-vloeren behoren tot de meest hygiënische vloeren. De pvc-vloer is daardoor niet alleen populair in huishoudens, maar ook in ziekenhuizen. Als er wat gemorst wordt, dan is de vloer met een schoonmaakdoekje en een beetje water zo weer schoon. Doordat de stroken pvc strak tegen elkaar aanliggen blijft het vuil op de oppervlakte liggen. De belangrijkste hygiënische eigenschappen van een pvc-vloer:
 • Vocht wordt tegengehouden
 • Gemakkelijk te dweilen en te stofzuigen
 • Sterkte toplaag voorkomt beschadiging en geeft vuil geen kans
 • Bacteriën en andere organismen overleven niet

Ook laminaat is hygiënisch, maar de vochtwerende eigenschappen van een pvc-vloer winnen het in dit geval van normaal laminaat.

Zowel een pvc-vloer als laminaat is gemakkelijk te leggen

Een pvc-vloer is dunner dan een normale laminaatvloer en is daardoor iets gemakkelijker te leggen dan een traditionele laminaatvloer. Wel heeft pvc als nadeel dat de ondergrond voordat je begint zeer egaal moet zijn. Ook bij pvc-vloeren bestaat het bekende clicksysteem om de individuele stroken goed en snel aan elkaar te monteren. Eventueel kan een pvc-vloer ook gelijmd worden.

Pvc-vloer heeft een langere levensduur dan laminaat

Stroken pvc-laminaat krijgen standaard een extra beschermlaag in de fabriek, waardoor het ook geschikt is voor kantoren en zelfs als winkelvloer goed ingezet kan worden. Ten opzichte van gewoon laminaat hoeft pvc-laminaat pas jaren later vervangen te worden, waardoor de over het algemeen hogere aanschafprijs vergelijkbaar is met die van laminaat. Let bij aanschaf wel op de dikte van de slijtlaag. De slijtlaag bepaalt vaak de levensduur van de vloer. De meest voorkomende slijtlaagdiktes zijn 0,2mm, 0,3mm en 0,55mm. Kies je voor een te dunne slijtlaag? Dan is het risico op krassen groter.

Afhankelijk van de mate van gebruik van de pvc-vloer zijn de volgende slijtlaagdiktes aan te raden:
 • 0,20mm: Weinig gebruik (kelder, zolder, slaapkamer)
 • 0,30mm: Licht huishoudelijk gebruik (slaapkamer, kinderkamer)
 • 0,40mm: Normaal gebruik (woonkamer, kinderkamer)
 • 0,55mm: Redelijk tot zwaar gebruik (woonkamer met gezin of huisdieren, keuken, kantoor)
 • 0,70mm: Zwaar gebruik (winkel, kantoor, fabriek)

Pvc-laminaat heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding

Zowel normaal laminaat als pvc-laminaat bestaat in allerlei prijsklassen. Hoewel de prijzen van normaal laminaat over het algemeen lager liggen dan de prijzen van pvc-vloeren, zijn de prijzen gekeken naar de levensduur van pvc ten opzichte van traditioneel laminaat vergelijkbaar of zelfs lager. Je doet immers een stuk langer met dezelfde vloer. Wil je in een ruimte die je slechts weinig gebruikt een goedkope vloer? Dan kan laminaat een goede optie zijn.

Nadelen van een pvc-vloer?

Ondanks alle voordelen heeft een pvc-vloer ook een aantal nadelen, of in ieder geval een aantal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden voordat je een pvc-vloer gaat kopen:
 • De ondergrond van de vloer moet zeer egaal zijn
 • De aanschafprijs ligt hoger dan bij normaal laminaat
 • Bij goedkopere pvc-vloeren kunnen snel krassen ontstaan
 • Let op dat er geen loodhoudende en andere gevaarlijke stoffen in de pvc-vloer verwerkt zijn

Conclusie: pvc-vloer of laminaat?

Een pvc-vloer is de ideale oplossing voor gehorige huizen of appartementen en is vaak de enige oplossing om efficiënt gebruik van vloerverwarming te kunnen maken en is het overwegen waard in vochtige ruimtes of plekken waar de hygiëne van groot belang is. Houd wel rekening met het feit dat je ondervloer perfect egaal moet zijn, wat mogelijk extra geld kost.

Traditioneel laminaat kan een goede optie zijn als je voor zo weinig mogelijk geld een mooie vloer wilt hebben. Je zult wel extra moeten investeren in een goede ondervloer om geluidsoverlast te voorkomen. Het voordeel is dat de ondergrond voor het leggen niet perfect egaal hoeft te zijn, wat bij het leggen van een pvc-vloer wel een vereiste is. Beide soorten hebben voordelen en nadelen en het is afhankelijk van je budget en eisen welk type vloer voor jou het meest geschikt is.
© 2016 - 2024 Smw101, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Verschil tussen parket en laminaatIn dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer li…
Laminaat leggen in 5 stappen!Laminaat leggen is aantrekkelijk om meerdere redenen. Het is een mooie strakke vloer die weinig onderhoud vraagt. Lamina…
Ikea laminaat: kleuren en prijzenIkea laminaat: kleuren en prijzenDe laminaatvloeren van Ikea staan bekend vanwege de degelijkheid en de eenvoudige wijze waarop het laminaat zelf kan wor…

Riverdale, een bekend merk voor woonaccessoiresRiverdale, een bekend merk voor woonaccessoiresRiverdale is een merk dat hoofdzakelijk gericht is op woonaccessoires. Deze woonaccessoires zijn onderdeel van een herke…
Kroonluchters: veel nagemaakte modellen uit verledenKroonluchters: veel nagemaakte modellen uit verledenEen kroonluchter is een veelarmige lamp of kandelaar die met een ketting aan het plafond hangt en die naast lichtgever e…
Bronnen en referenties
Smw101 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.