Zelf een buitenbak aanleggen
De paardensport is enorm populair in Nederland. Steeds meer mensen houden hun paarden aan huis. Om thuis te kunnen trainen is het van belang om te beschikken over een rijbaan. Je kunt voor vele duizenden euro's een buitenbak aan laten leggen, maar je kunt het ook zelf doen. Je zult dan geen all-weather bodem krijgen, maar het is wel een stuk goedkoper.
Vergunning aanvragen
Voor het aanleggen van een buitenbak is het van belang dat je een vergunning hebt. Deze vergunning kun je aanvragen bij de gemeente waar de bak komt te liggen. Bepaal van tevoren de plek waar je de bak wilt maken, de afmeting van de bak en het soort omheining. Meer over de regels bij het maken van een buitenbak kun je lezen in het bestemmingsplan van je gemeente. Hierin staan bijvoorbeeld voorschriften over afmeting en hoogte en kleuren van de omheining. Reguliere maten van een bak zijn 20 x 40 meter of 20 x 60 meter.
Het omzetten
Weet je waar de bak moet komen en heb je de afmetingen bepaald dan kun je een loonwerker inhuren die de bak komt omzetten. Met een graafmachine wordt er gegraven tot aan het witte zand. Dit wordt naar boven gehaald om te dienen als toplaag van de bak. Het laten omzetten zal enkele honderden euro's kosten. Mocht je drainage willen aanleggen, leg de buizen dan in geultjes op ongeveer 1,5 meter van elkaar vandaan. Daarna de geultjes opvullen met puin en dan het zand erover.
Omheining
Er zijn ontzettend veel soorten omheiningen, te veel om hier allemaal te benoemen. Bedenk allereerst of je een hoge of lage omheining wilt. In een bak met een hoge omheining kun je paarden ook los laten lopen. Een hoge omheining kan men het beste schuin naar buiten plaatsen, zodat je met rijden niet met je benen tegen de omheining aankomt. Een omheining kan ook erg makkelijk zelf geplaatst worden, bijvoorbeeld door paaltjes in de grond te slaan en deze door middel van lint of rubberband met elkaar te verbinden. Ook dit hoeft niet veel geld te kosten.
De bakletterbordjes kun je kopen in de ruitersportwinkel. Deze kunnen eenvoudig aan de omheining worden bevestigd. Natuurlijk kun je ook je eigen bordjes maken. De letters voor een standaard (20 x 40 meter) bak zijn: A-F-B-M-C-H-E-K. Als ezelsbruggetje kun je het volgende aanhouden: Alle Friese Boeren Met Centen Hebben Een Koe.
Bodemafwerking
Is de bodem erg los dan kun je er bijvoorbeeld houtsnippers in gooien. Houtsnippers nemen vocht op en zorgen voor een stabielere bodem. Polyvlokken zijn milieuvriendelijke, verteren niet en nemen veel vocht op. Ook zou je kunnen denken aan tapijtsnippers en kokosvezels. Tapijtsnippers bevriezen niet snel en zorgen ervoor dat je ook in de winter van je bak gebruik kunt blijven maken.
Aandachtspunten
Wil je zelf een bak aanleggen dan kan dat zeker goedkoper dan wanneer je dit laat doen door een bedrijf. Houd er wel rekening mee dat je geen topsportbodem aanlegt en dat de grond op elke plek in Nederland weer anders is. Hierdoor kan het resultaat van een op bovenstaande manier aangelegde bak per geval verschillen. Een loonwerker uit de buurt zal veel over de bodem weten en ook kunnen vertellen of drainage noodzakelijk is.
Een bak heeft regelmatig onderhoud nodig. Zo zal de bak gesleept moeten worden om de bodem recht te houden. Ook is het belangrijk om de hoefslag regelmatig te harken om het ontstaan van een geul te voorkomen. Verwijder mest en bladerafval om er voor te zorgen dat de bodem niet zal gaan dichtslibben.