Zelf een buitenbak aanleggen

Zelf een buitenbak aanleggen De paardensport is enorm populair in Nederland. Steeds meer mensen houden hun paarden aan huis. Om thuis te kunnen trainen is het van belang om te beschikken over een rijbaan. Je kunt voor vele duizenden euro's een buitenbak aan laten leggen, maar je kunt het ook zelf doen. Je zult dan geen all-weather bodem krijgen, maar het is wel een stuk goedkoper.

Vergunning aanvragen

Voor het aanleggen van een buitenbak is het van belang dat je een vergunning hebt. Deze vergunning kun je aanvragen bij de gemeente waar de bak komt te liggen. Bepaal van tevoren de plek waar je de bak wilt maken, de afmeting van de bak en het soort omheining. Meer over de regels bij het maken van een buitenbak kun je lezen in het bestemmingsplan van je gemeente. Hierin staan bijvoorbeeld voorschriften over afmeting en hoogte en kleuren van de omheining. Reguliere maten van een bak zijn 20 x 40 meter of 20 x 60 meter.

Het omzetten

Weet je waar de bak moet komen en heb je de afmetingen bepaald dan kun je een loonwerker inhuren die de bak komt omzetten. Met een graafmachine wordt er gegraven tot aan het witte zand. Dit wordt naar boven gehaald om te dienen als toplaag van de bak. Het laten omzetten zal enkele honderden euro's kosten. Mocht je drainage willen aanleggen, leg de buizen dan in geultjes op ongeveer 1,5 meter van elkaar vandaan. Daarna de geultjes opvullen met puin en dan het zand erover.

Omheining

Er zijn ontzettend veel soorten omheiningen, te veel om hier allemaal te benoemen. Bedenk allereerst of je een hoge of lage omheining wilt. In een bak met een hoge omheining kun je paarden ook los laten lopen. Een hoge omheining kan men het beste schuin naar buiten plaatsen, zodat je met rijden niet met je benen tegen de omheining aankomt. Een omheining kan ook erg makkelijk zelf geplaatst worden, bijvoorbeeld door paaltjes in de grond te slaan en deze door middel van lint of rubberband met elkaar te verbinden. Ook dit hoeft niet veel geld te kosten.

De bakletterbordjes kun je kopen in de ruitersportwinkel. Deze kunnen eenvoudig aan de omheining worden bevestigd. Natuurlijk kun je ook je eigen bordjes maken. De letters voor een standaard (20 x 40 meter) bak zijn: A-F-B-M-C-H-E-K. Als ezelsbruggetje kun je het volgende aanhouden: Alle Friese Boeren Met Centen Hebben Een Koe.

Bodemafwerking

Is de bodem erg los dan kun je er bijvoorbeeld houtsnippers in gooien. Houtsnippers nemen vocht op en zorgen voor een stabielere bodem. Polyvlokken zijn milieuvriendelijke, verteren niet en nemen veel vocht op. Ook zou je kunnen denken aan tapijtsnippers en kokosvezels. Tapijtsnippers bevriezen niet snel en zorgen ervoor dat je ook in de winter van je bak gebruik kunt blijven maken.

Aandachtspunten

Wil je zelf een bak aanleggen dan kan dat zeker goedkoper dan wanneer je dit laat doen door een bedrijf. Houd er wel rekening mee dat je geen topsportbodem aanlegt en dat de grond op elke plek in Nederland weer anders is. Hierdoor kan het resultaat van een op bovenstaande manier aangelegde bak per geval verschillen. Een loonwerker uit de buurt zal veel over de bodem weten en ook kunnen vertellen of drainage noodzakelijk is.

Een bak heeft regelmatig onderhoud nodig. Zo zal de bak gesleept moeten worden om de bodem recht te houden. Ook is het belangrijk om de hoefslag regelmatig te harken om het ontstaan van een geul te voorkomen. Verwijder mest en bladerafval om er voor te zorgen dat de bodem niet zal gaan dichtslibben.
© 2012 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanleg en onderhoud van een buitenbakAanleg en onderhoud van een buitenbakAls het gaat om de aanleg van een buitenbak zitten er altijd veel haken en ogen aan. Je hebt niet alleen te maken met de…
Verlichting buitenbak voor paardenIn het najaar en de winter wordt het al snel donker en om uw paard ook dan goed te kunnen trainen is een lichtvoorzienin…
Het aanleggen van een buitenbak voor paardenIedere paardenhouder wil het gehele jaar door een goed berijdbare paardenbak. Het aanleggen van een rijbak vergt de nodi…
Paardrijden  de figuren in de bakPaardrijden de figuren in de bakAls je begint met paardrijden vliegen de nieuwe en vreemde termen je om de oren. Je bent opgestegen en rijdt in colonne…

Tips over goedkoop brandhout vindenTips over goedkoop brandhout vindenDe nazomer en de herfst zijn goede jaargetijden om de brandhoutvoorraad aan te vullen. Daarom adverteren bedrijven met k…
Hoe kun je een laminaatvloer zelf leggen?Hoe kun je een laminaatvloer zelf leggen?Indien een laminaatvloer goed is gelegd en afgewerkt, dan ziet het er prachtig uit. Omdat je krap bij kas zit, ga je zel…
Reactie

Jantien, 02-01-2013
Wat nou als je op een boerderij woont en je doet het gewoon in de wei. Mag dat ook niet zonder vergunning? Reactie infoteur, 03-01-2013
Een buitenbak wordt officieel gezien als een bouwwerk en mag daarom niet zonder vergunning aangelegd worden. Ook niet in een weiland dus. Natuurlijk kun je wel zelf een stuk wei afzetten te grootte van een bak, bij voorbeeld met prikpaaltjes en lint, en daar dan in rijden.

Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.