Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste?

Haardhout prijs en kwaliteit: welke soort is het beste? Welke houtsoort is het beste om te gebruiken in de houtkachel en wat zijn de prijzen? Er bestaan verschillende soorten hout met allemaal hun eigen karakteristieke eigenschappen. Sommige houtsoorten branden lang, maar zijn erg duur. Andere houtsoorten zijn goedkoper, maar verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het kiezen van de juiste houtsoort is niet altijd even makkelijk.

Verschillende soorten hout

We kunnen kiezen uit vele soorten hout. Omdat de verschillende houtsoorten elke hun specifieke eigenschappen hebben kunnen is het niet altijd even makkelijk de juiste soort te kiezen. De volgende houtsoorten worden vaak aangeboden: berkenhout, essenhout, eikenhout en elzenhout, beukenhout, elzenhout, fruitbomenhout.

De eigenschappen van verschillende houtsoorten voor de haard:

Berkenhout

Prima haardhout met een schone verbranding. Berkenhout geeft veel warmte af en heeft bij de verbranding niet veel zuurstof nodig. Berkenhout is geschikt voor een kleine haard. Van Berkenhout hoef je niet veel blokken tegelijk in de kachel te leggen voor een mooie verbranding. Een nadeel van berkenhout is dat het redelijk snel verbrand. Berkenhout moet ongeveer 1,5 jaar drogen voordat het geschikt is voor de haard.

De prijs van berkenhout

De prijs van onbewerkt berkenhout is ongeveer 200 euro voor een halve pallet.

Essenhout

Brandt niet snel op en geeft goed warmte af. Essenhout is een houtsoort dat met meerdere blokken tegelijk in de kachel moet voor een optimale verbranding. Essenhout moet ongeveer 1.5 jaar drogen voordat het geschikt is voor de haard.

De prijs van essenhout

De prijs van essenhout is ongeveer 200 euro voor een halve pallet.

Eikenhout

Brandt traag op en geeft een lekkere warmte af met weinig rook. Eikenhout moet lang drogen (2-3 jaar) Hierna heb je wel prachtig haardhout. Niet voor niets kiezen veel mensen voor eikenhout als beste brandhout.

De prijs van eikenhout

De prijs van eikenhout is ongeveer 250 euro voor een halve pallet.

Elzenhout

Elzenhout is een lichte houtsoort, hierdoor brandt het snel op. Door de snelle verbranding geeft het wel veel warmte af. Elzenhout moet ongeveer 1.5 jaar drogen.

De prijs van Elzenhout

De prijs van elzenhout is voor een volle pallet, gedroogd hout, ongeveer 330 euro.

Ongeschikte houtsoorten

Sommige houtsoorten zijn minder geschikt om te gebruiken voor verbranding. Een reden dat een houtsoort minder geschikt is als brandhout is bijvoorbeeld dat er veel hars in het hout zit. Hout met veel hars geeft veel vonken. Ook ontstaat bij de verbranding van hars hardnekkige rook met teer die snel een aanslag vormen in je schoorsteen. Hierdoor moet de schoorsteen vaker worden schoongemaakt. Ongeschikte houtsoorten voor verbranding in de haard zijn: kastanje hout, naaldbomenhout, populierenhout, vurenhout, grenenhout, pallethout, tropisch hout.

Aanmaakhout

Aanmaakhout gebruik je om de kachel op temperatuur te brengen. Aanmaakhout kost ongeveer 5 euro per zak. Gebruik aanmaakhout en voorkom snelle vervuiling van het rookkanaal.

Houtpellets

Houtpellers zijn ontwikkeld voor verbranding in een pelletkachel. De pellets verbranden mooi en regelmatig. Pellets zijn niet gemaakt om in een haard te verbranden.

De prijs van houtpellets

De prijs van houtpellets is ongeveer 10 euro per zak van 14 kilo.

Het FSC keurmerk

Denk bij het kopen van haardhout (in de winkel) aan het FSC-keurmerk. Koop hout voorzien van dit keurmerk om onverantwoorde kap en ontbossing tegen te gaan. Hout voorzien van diit keurmerk komt uit goed beheerde bossen en heeft geen schade aangericht aan de natuur. Gelukkig is bijna al het hout voorzien van dit keurmerk, maar blijf er op letten. Het maakt het stoken een stuk aangenamer.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom ik aan kachelhout of haardhout?Hoe kom ik aan kachelhout of haardhout?Wanneer u een houtkachel of open haard stookt, heeft u een voorraad hout nodig. Er zijn verschillende manieren om aan ha…
Hout branden in de open haardHout branden in de open haardEen houtvuurtje maken is een kunst. Het is een beetje genant als het vuurtje steeds uitgaat. Het is niet vakkundig en ge…
Welk hout is het beste geschikt voor uw kachel of openhaard?Of u een kachel of openhaard heeft, is niet zo van belang. Wel welke houtsoorten u stookt. Veel houtsoorten branden slec…
Houten tuinpoorten, een aantal soorten en materialenBent u op zoek naar een mooie houten poort om uw terrein af te kunnen sluiten, bedenk dan dat er erg veel mogelijkheden…

Watertorens massaal gebouwd na cholera-epidemieWatertorens massaal gebouwd na cholera-epidemieEen watertoren is een gebouw met een soort torenmodel waarin zich bovenin een waterreservoir bevindt. Om het reservoir t…
Besparen op je energierekening: goedkoop gas en stroomBesparen op je energierekening: goedkoop gas en stroomDe energierekening kan er flink inhakken en het loont de moeite om hierop te besparen. Dat kan door de prijs voor elektr…
Bronnen en referenties
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.