Besparen op energie: tips voor een lagere energierekening

Besparen op energie: tips voor een lagere energierekening Hoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waarmee je gemakkelijk en snel honderden euro's kunt besparen op je energierekening? Lees hier eenvoudige tips voor minder verbruik van gas, water en licht in jouw woning op jaarbasis! Begin vandaag en verdien deze week nog 500 EUR voor de rest van het jaar, zo eenvoudig is het!

Waarom stijgt de energierekening van het gemiddelde huishouden jaarlijks?

Hoewel elektronische en elektrische apparaten steeds zuiniger worden, stijgt over het algemeen de energierekening. Niet alleen omdat gas, water en licht duurder worden maar ook omdat we energie verspillen, waardoor de rekening soms oploopt tot een netto maandinkomen voor een gemiddeld huishouden. Besparen is dan ook wenselijk en liefst zo snel mogelijk en zo moeilijk hoeft dat helemaal niet te zijn. De meeste tips voor besparen op energie zijn gemakkelijk op te volgen en leveren direct een aanzienlijke besparing op op de energierekening.

Hoe kun je geld besparen op de gasrekening?

  • Hoogrendement ketel of HR-ketel. Een meer energiezuinige ketel levert je jaarlijks tot wel 400 EUR op en koop je al nieuw voor 1500 EUR. Oftewel in vier jaar heb je je investering voor de aanschaf er al uit en maak je winst met stoken.
  • Afstellen van de radiatoren van de verwarming. Het professioneel laten afstemmen van je radiatoren door een installatiebedrijf levert minimaal 50 EUR per jaar op aan besparingen op stoken en is bovendien een eenmalige ingreep.
  • Een goede thermostaat voor de verwarming. Een goede thermostaat maakt het overdag en 's nachts warm genoeg maar niet te warm en geeft je de mogelijkheid om in te stellen wanneer de verwarming aan en uit gaat. Gemiddelde besparing is zo'n 30 EUR per jaar.

Hoe kun je besparen op de stroomrekening?

  • Energiezuinige apparatuur (met name witgoed). Wanneer je kiest voor een energiezuinig apparaat met energielabel, wanneer je jouw wasmachine, droger, televisie of vaatwasser vervangt, zul je direct verschil merken in jouw verbruik van elektriciteit op deze apparaten. Nieuw aanschaffen loont niet maar wel vervangen voor een zuiniger versie bij defecten.
  • Een standby-killer. Het standby staan van apparaten zoals je televisie of een magnetron kost je maar liefst 100 EUR per jaar, hier maak je vrij snel korte metten mee via stekkerdozen met een zogenaamde standby-killer, die je bij de bouwmarkt kunnen kopen voor een klein bedrag.
  • Spaarlampen en LED verlichting. Deze nieuwe lampen lijken duurder dan gloeilampen maar schijn bedriegt, want vervang al de lampen in je woning en win maar liefst 150 EUR per jaar op je elektriciteitsrekening.

Hoe kun je minder water verbruiken en sparen op de waterrekening?

  • Een waterbesparende douche-kop. Het gebruik van een waterbesparende douchekop spaart versus een reguliere douche-kop maar liefst 5 liter water per minuut en dat betekent gemiddeld een besparing van zo'n 25 EUR per jaar voor een gemiddeld huishouden.
  • Een douche-timer. Kiezen voor korter douchen betekent niet automatisch minder lekker douchen maar bespaart wel nog eens extra 10 EUR per jaar, die je kunt optellen bij de besparing voor de meer zuinige douche-kop.
  • Doortrekken met minder liters water. Schrik niet maar je bespaart bijna 20 EUR per jaar wanneer je jouw toilet zo instelt dat je minder liters water doorspoelt (gangbaar is dan 6 liter in plaats van een inhoud van de stortbak van 9 liter.
© 2014 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen van geld op energieBesparen van geld op energieHet is natuurlijk aantrekkelijk om geld te besparen op je maandelijkse kosten aan energie. Vaak wordt geadviseerd om nie…
Tien tips om energie te besparenGenoeg van de hoge energierekening? Tijd om een steentje bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artik…
Energie besparen: Zorgen voor het milieuEnergie besparen: Zorgen voor het milieuOveral om ons heen wordt energie verbruikt. Of je nu staat te koken of een douche neemt, een avondje tv-kijkt of een tel…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…

Nieuwbouw huizen te goed geisoleerd?Nieuwbouw huizen te goed geisoleerd?Woningisolatie brengt de bewoner van huis veel deugd. Hoe beter de isolatie van het huis is, hoe minder energie er verbr…
Houten of kunststof dakkapelEr komt veel kijken bij het laten plaatsen van een dakkapel. Een grote beslissing die gemaakt moet worden is het kiezen…
Sterretje999 (364 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.