Bouwen in Frankrijk

Veel mensen worden lekker gemaakt door de televisieprogramma's van mensen die naar het buitenland verhuizen. Dat hierbij niet altijd even goed met of naar de regels wordt gekeken, levert dan onaangename verrassingen op.

Certificat d'Urbanisme

Wanneer u een perceel heeft gekocht dient u eerst een Cerfificat d’Urbanisma te verkrijgen, het is daarom verstandig om alléén grond te kopen waar een Certificat bij aanwezig is! Let wel op de vervaldatum want de bepalingen en regels die in het Certificat staan zijn 6 maanden geldig met soms een verlenging van 6 maanden.

Binnen deze 6 (of 12 bij een verlengde termijn) maanden dient u de bouwvergunning aan te vragen.

Overschrijdt u deze termijn dankunnen er inmiddels andere regels en bepalingen in het bestemmingsplan gelden, waaraan de aanvraag van de bouwvergunning moet voldoen. Het kan dan voorkomen dat de bouwvergunning wordt afgewezen omdat u nog bent uitgegaan van de oude bouwvoorschriften in het Certificat d’Urbanisme.

Voor men met de bouw mag beginnen moet men in het bezit zijn van een “permis de construire”. Dit geldt voor alle vormen van nieuwbouw; voor lichte bouw die niet met de grond verbonden is, is geen bouwvergunning noodzakelijk. De aanvraagprocedure voor het verkrijgen van deze bouwvergunning moet strikt worden gevolgd. De aanvraag wordt openbaar gemaakt zodat eventuele bezwaren ingediend kunnen worden.

Bouwvergunning voor verbouwingen

Ook voor verbouwingen is in de meeste gevallen een bouwvergunning vereist. Het betreft dan verbouwingen die het aanzicht of het volume van de bestaande bouw wijzigen.

Binnenshuis dient men alleen een bouwvergunning aan te vragen wanneer door de verbouwing de bestemming van het onroerend goed veranderd en wanneer er extra etages worden gecreëerd.

Sloopvergunning (Permis de Demolir)

Indien u wilt gaan bouwen of verbouwen en u dient daarvoor het een en ander te slopen, vergeet dan niet een sloopvergunning aan te vragen. De procedure komt overeen met de aanvraag van een bouwvergunning.

Meldingsplicht (Déclaration Prálable)

Voor 13 categorieën bouwwerkzaamheden, waarvan de oppervlakte minder dan 20m2 bedraagt, is geen bouwvergunning meer nodig en volstaat een Déclaration préalable (een verklaring vooraf, waarin u met een eenvoudige schets aangeeft wat u van plan bent te gaan bouwen).

Informeer bij de gemeente voor welke 13 categorieen die geldt en of ook uw voorgenomen kleine verbouwing hieronder valt.

Bouwen zonder bouwvergunning

Het bouwen zonder bouwvergunning wordt in Frankrijk beschouwd als een misdrijf en hier staan zware sancties op. Van geldboetes tot herstel in de oude staat tot zelfs gevangenisstraf.

Altijd aanvragen

  • Vergunningen voor
  • Veranderen/aanleg van ramen, deuropenignen, dakramen, dakkapellen
  • Serres
  • Schuurtjes
  • Garages
  • Aanleg zwembad
  • Extra zolderkamers (dit geeft de gemeente het recht de belasting te verhogen die gebaseerd is op het aantal kamers in een huis
© 2007 - 2023 Bettyhores, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chalet: kopen en bouwen van een chaletChalet: kopen en bouwen van een chaletHet bouwen en kopen van een chalet hoeft niet heel duur te zijn. De chalet zit relatief eenvoudig in elkaar en kan daard…
Bouwen van een bungalowBouwen van een bungalowHet bouwen van een bungalow is een stuk goedkoper dan het bouwen dan een huis. U kunt sterk op de kosten besparen door m…
Moet ik een bouwvergunning aanvragen?Moet ik een bouwvergunning aanvragen?Nederland is een land van regeltjes. U bent niet in alle gevallen vrij om zelf te bepalen in hoeverre u bijvoorbeeld een…
Bouwvergunning aanvragenBouwvergunning aanvragenAls u uw huis wilt laten verbouwen moet in de meeste gevallen een bouwvergunning aanvragen. Dit moet bij de gemeente. Hi…

Het kleine ovenvisjeHet kleine ovenvisjeHet ovenvisje wordt vaak verward met zijn verwant het papiervisje. Ze lijken heel erg veel op elkaar, zo zijn ze niet al…
Het papiervisjeDoor de kennis van het bouwen en ontwikkelen van tochtvrije en goed verwarmde gebouwen, heeft Nederland er een nieuw soo…
Bettyhores (13 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.