Chalet: kopen en bouwen van een chalet
Het bouwen en kopen van een chalet hoeft niet heel duur te zijn. De chalet zit relatief eenvoudig in elkaar en kan daardoor snel worden gebouwd. Er zijn zeer veel verschillende chalets. Oorspronkelijk was het de aanduiding voor een herdershut, maar tegenwoordig ook voor een boerderij, tuinhuisje, vakantiehuisje of bungalow. Veel mensen laten een chalet bouwen in België, Frankrijk, Zwitserland of Duitsland. Het is goedkoper dan huren.
Veel mensen willen als vakantiehuisje een chalet bouwen. Het chalet lijkt enigszins op een bungalow, maar is meestal de benaming voor een houten woning of boerderij. In het Nederlandse taalgebruik wordt een bungalow echter ook wel aangeduid als chalet. Ook huisjes voor tijdens de wintersportvakantie krijgen vaak deze benaming. In enkele gevallen krijgen zelfs een tuinhuisje de aanduiding chalet. Het is ook geen beschermd woord, dus in principe is geen van de aanduidingen per se verkeerd. Veel mensen willen een chalet, omdat deze eenvoudig in elkaar zitten en daardoor snel kunnen worden gebouwd. Op deze manier hoeven de kosten ook niet heel hoog op te lopen, omdat ze snel kan worden gebouwd.
Chalet bouwen
Het woord chalet is oorspronkelijk afkomstig uit het Latijn en heeft zo haar weg gevonden naar het Middeleeuws-Latijns. Het woord chalet is daar afgeleid van het woord calittum, dat in het Latijns schuilplaats betekent. Waarschijnlijk werden er vooral in het begin kleine herdershutjes mee aangeduid. Deze werden vooral in de zomer bewoond. Later werd het woord ook gebruikt om grotere bewoningen mee aan te duiden, zoals complete houten gezinswoningen. Die zijn er in het alpengebieden veel te vinden. Een belangrijk kenmerk zijn de overhangende dakranden en de balkons en galerijen. De oorspronkelijke chalets werden van zwaar hout gemaakt. Dat was vooral bedoeld voor de isolatie. De wanden zelf rustte meestal op een stenen muurthe dat gemetseld was.
Kosten en prijs van bouwen van chalet
Vanaf het einde van de 19e eeuw was het toerisme ook in opkomst. Veel rijkere toeristen bezochten landen als Zwitserland en Oostenrijk en kwamen daar in aanraking met de pittoreske chaletstijl. Zij namen die vaak ook mee terug naar hun eigen land en verwerkte de stijl in hun eigen gebouwen, woningen en villa’s. Zij noemden die dan ook chalets. Op deze manier kreeg het begrip chalet wel een veel bredere betekenis.
Chalet bouwen in België, Zwitserland, Frankrijk of Duitsland
U kunt er voor kiezen de chalet zelf te bouwen of dat te laten doen door een specialist, bijvoorbeeld een aannemer. U kunt dit doen op een eigen gekochten perceel, maar bijvoorbeeld ook in de tuin als deze groot genoeg is. Er zijn een groot aantal modellen. Er zijn ook kant-en-klare bouwpakketten, bijvoorbeeld van prefab. Deze zijn makkelijk in elkaar te zetten. U kunt er ook voor kiezen de chalet te bouwen op een vast vakantieverblijf in bijvoorbeeld België (de Ardennen), Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk. U doet er dan wel goed aan na te gaan wat voor prijs u moet betalen. Op de lange termijn zal het in ieder geval altijd goedkoper zijn dan huren.
Bouwvergunning aanvragen voor bouwen chalet
Houdt er ook rekening mee dat u mogelijk altijd een bepaalde bouwvergunning, in Nederland tegenwoordig bekend als omgevingsvergunning, nodig heeft. U kunt daar het beste informatie over inwinnen bij de overheid in het betreffende land. Als u in Nederland wilt bouwen kunt ook contact opnemen met de betreffende gemeente. In Nederland hangt het vaak af van het bestemmingsplan of u zomaar een chalet mag bouwen.