Chalet: kopen en bouwen van een chalet

Chalet: kopen en bouwen van een chalet Het bouwen en kopen van een chalet hoeft niet heel duur te zijn. De chalet zit relatief eenvoudig in elkaar en kan daardoor snel worden gebouwd. Er zijn zeer veel verschillende chalets. Oorspronkelijk was het de aanduiding voor een herdershut, maar tegenwoordig ook voor een boerderij, tuinhuisje, vakantiehuisje of bungalow. Veel mensen laten een chalet bouwen in België, Frankrijk, Zwitserland of Duitsland. Het is goedkoper dan huren. Veel mensen willen als vakantiehuisje een chalet bouwen. Het chalet lijkt enigszins op een bungalow, maar is meestal de benaming voor een houten woning of boerderij. In het Nederlandse taalgebruik wordt een bungalow echter ook wel aangeduid als chalet. Ook huisjes voor tijdens de wintersportvakantie krijgen vaak deze benaming. In enkele gevallen krijgen zelfs een tuinhuisje de aanduiding chalet. Het is ook geen beschermd woord, dus in principe is geen van de aanduidingen per se verkeerd. Veel mensen willen een chalet, omdat deze eenvoudig in elkaar zitten en daardoor snel kunnen worden gebouwd. Op deze manier hoeven de kosten ook niet heel hoog op te lopen, omdat ze snel kan worden gebouwd.

Chalet bouwen

Het woord chalet is oorspronkelijk afkomstig uit het Latijn en heeft zo haar weg gevonden naar het Middeleeuws-Latijns. Het woord chalet is daar afgeleid van het woord calittum, dat in het Latijns schuilplaats betekent. Waarschijnlijk werden er vooral in het begin kleine herdershutjes mee aangeduid. Deze werden vooral in de zomer bewoond. Later werd het woord ook gebruikt om grotere bewoningen mee aan te duiden, zoals complete houten gezinswoningen. Die zijn er in het alpengebieden veel te vinden. Een belangrijk kenmerk zijn de overhangende dakranden en de balkons en galerijen. De oorspronkelijke chalets werden van zwaar hout gemaakt. Dat was vooral bedoeld voor de isolatie. De wanden zelf rustte meestal op een stenen muurthe dat gemetseld was.

Kosten en prijs van bouwen van chalet

Vanaf het einde van de 19e eeuw was het toerisme ook in opkomst. Veel rijkere toeristen bezochten landen als Zwitserland en Oostenrijk en kwamen daar in aanraking met de pittoreske chaletstijl. Zij namen die vaak ook mee terug naar hun eigen land en verwerkte de stijl in hun eigen gebouwen, woningen en villa’s. Zij noemden die dan ook chalets. Op deze manier kreeg het begrip chalet wel een veel bredere betekenis.

Chalet bouwen in België, Zwitserland, Frankrijk of Duitsland

U kunt er voor kiezen de chalet zelf te bouwen of dat te laten doen door een specialist, bijvoorbeeld een aannemer. U kunt dit doen op een eigen gekochten perceel, maar bijvoorbeeld ook in de tuin als deze groot genoeg is. Er zijn een groot aantal modellen. Er zijn ook kant-en-klare bouwpakketten, bijvoorbeeld van prefab. Deze zijn makkelijk in elkaar te zetten. U kunt er ook voor kiezen de chalet te bouwen op een vast vakantieverblijf in bijvoorbeeld België (de Ardennen), Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk. U doet er dan wel goed aan na te gaan wat voor prijs u moet betalen. Op de lange termijn zal het in ieder geval altijd goedkoper zijn dan huren.

Bouwvergunning aanvragen voor bouwen chalet

Houdt er ook rekening mee dat u mogelijk altijd een bepaalde bouwvergunning, in Nederland tegenwoordig bekend als omgevingsvergunning, nodig heeft. U kunt daar het beste informatie over inwinnen bij de overheid in het betreffende land. Als u in Nederland wilt bouwen kunt ook contact opnemen met de betreffende gemeente. In Nederland hangt het vaak af van het bestemmingsplan of u zomaar een chalet mag bouwen.
© 2011 - 2022 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneeuw en wintersport op de Mont VentouxSneeuw en wintersport op de Mont VentouxDe Mont Ventoux in de Provence van Frankrijk is een bekende berg bij fietsers. De bijna tweeduizend meter hoge top is be…
Bouwen met houtBouwen met houtHet kan erg voordelig zijn om te bouwen met hout. Er is een hernieuwde aandacht voor en steeds meer mensen laten hun won…

Particulier huren van woningWie niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning of de wachtlijsten te lang vindt, kan een woning particulier hur…
Bouwen van een bungalowBouwen van een bungalowHet bouwen van een bungalow is een stuk goedkoper dan het bouwen dan een huis. U kunt sterk op de kosten besparen door m…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.