Moet ik een bouwvergunning aanvragen?

Moet ik een bouwvergunning aanvragen? Nederland is een land van regeltjes. U bent niet in alle gevallen vrij om zelf te bepalen in hoeverre u bijvoorbeeld een tuinhuisje kunt plaatsen of uw woonhuis kunt gaan uitbouwen. In de Woningwet is vastgelegd wanneer u verplicht bent om een bouwvergunning aan te vragen. De regels zijn niet eenvoudig. U doet er dus verstandig aan om bij twijfel altijd eerst navraag te plegen bij de gemeente. Bij een aanbouw, moet u er vanuit gaan dat u een vergunning moet aanvragen. Dit om te voorkomen dat later blijkt dat u een aanbouw hebt geplaatst, waarvan u achteraf toestemming had moeten vragen. De aannemer die u inschakelt zal in de meeste gevallen wel goed op de hoogte zijn van de regels daaromtrent. Voordat de gemeente een bouwvergunning afgeeft, doorloopt uw aanvraag een lichte procedure (met een beperkte toets) of een reguliere procedure (uitgebreidere toets).

Bouwen zonder bouwvergunning

Onder voorwaarden is het mogelijk dat u bouwvergunningvrij kunt gaan (ver)bouwen. Deze voorwaarden kunt u vinden in het: “landelijk besluit op grond van de Woningwet”. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel, maar ook een aanbouw aan de achterkant van uw huis (onder voorwaarden vrij). Indien uw verbouwing bouwvergunningvrij is, hebt u daar geen vergunning voor nodig van de gemeente.

Verbouwingen met een “lichte” bouwvergunning

Bij deze verbouwingen gaat de gemeente wel eerst toetsen of de verbouwing toegestaan is op basis van het bestemmingsplan. Bij deze soort vergunningen kijken ze ook naar de welstandseisen en de stedenbouwkundige voorschriften met betrekking tot de constructieve veiligheid uit het Bouwbesluit. De gemeente zal zich verder niet gaan verdiepen in de technische eisen uit het Bouwbesluit.

Verbouwingen met een reguliere bouwvergunning

Verbouwingen die niet vallen onder de vrijgestelde verbouwingen of de verbouwingen waar een lichte bouwvergunning voor toegestaan zijn, vallen onder de reguliere bouwvergunning. Hierbij wordt er naast de eisen bij de “lichte” bouwvergunning, ook gekeken naar de technische eisen met betrekking tot het Bouwbesluit.

Moet ik een vergunning aanvragen bij normaal onderhoud?

Indien uw verbouwing bestaat uit het vervangen van bestaande onderdelen van het huis, hoeft u geen vergunning aan te vragen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het vervangen van een goot, aanbouw of raamkozijnen. Bij een vergroting van bijvoorbeeld een aanbouw, kan een vergunning wel noodzakelijk zijn. Bij het verbouwing van een monument moet u in alle gevallen een vergunning aanvragen. Dit geldt tevens voor beschermde stads- en dorpsgezichten.

Hoe kan ik achterhalen of ik een vergunning moet aanvragen?

Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente. Om een indicatie te krijgen kunt u ook een berekening maken op de site van de VROM. Aan de hand van een aantal vragen kunt u achterhalen of u een vergunning moet aanvragen.

Eerste vereiste bij een verbouwing

Wat men vaak vergeet is om eerst met de buren te overleggen. U kunt gelijk naar de gemeente stappen om te informeren naar de mogelijkheden, maar door eerst met de buren te overleggen kunt u veel tijd besparen. Op deze manier kunt u eerst nagaan of er weerstand zal komen tegen uw verbouwing. Het gaat hierbij niet alleen om de buren direct naast u, maar ook andere buren die mogelijk hinder zouden kunnen ondervinden door uw plannen.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bouwvergunning aanvragenBouwvergunning aanvragenAls u uw huis wilt laten verbouwen moet in de meeste gevallen een bouwvergunning aanvragen. Dit moet bij de gemeente. Hi…
Bouwen in FrankrijkVeel mensen worden lekker gemaakt door de televisieprogramma's van mensen die naar het buitenland verhuizen. Dat hierbij…
Blokhut of tuinhuisje zelf monteren en plaatsenBlokhut of tuinhuisje zelf monteren en plaatsenAls je een blokhut voor in de tuin koopt, dan kun je kiezen voor het geheel zelf ontwerpen en opbouwen van een blokhut o…
Schuren: bouwen van een schuurSchuren: bouwen van een schuurEr zijn veel mensen met een schuur in de tuin. Dat doen ze om spullen in op te slaan die niet in het huis passen. In som…

Toegevoegde waarde van een verkoopstylistToegevoegde waarde van een verkoopstylistHuizen die in de verkoop staan worden verkocht als de potentiële kopers een prettig gevoel krijgen van het huis. De inri…
Tips: Op kamers gaanEen goede kamer vinden is een sport op zich. In dit artikel staan de beste tips voor het vinden van de perfecte betaalba…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.