Probleem met verwarming? Oorzaken, tips en oplossingen!

Een niet werkende of slecht werkende centrale verwarming is erg vervelend. Zoiets komt altijd ongelegen, maar vooral op momenten dat het buiten koud is en we juist een lekkere warme woning willen hebben. Er zijn allerlei redenen te verzinnen waarom een verwarmingsinstallatie het huis niet langer meer (voldoende) warm krijgt. We zetten een aantal veel voorkomende oorzaken en mogelijke oplossingen voor je op een rij.

Heb je wel echt een probleem?

Voordat je van alles probeert of uitzoekt, moet je eerst een paar basiszaken controleren. Het zijn misschien open deuren, maar in dit soort situaties is het beter gestructureerd en te werk te gaan. Op die manier voorkom je dat je een probleem gaat oplossen dat niet bestaat, of nog erger: juist een groter probleem veroorzaakt.

Staat alles aan?

Controleer of de CV-ketel aan staat. En ook of de thermostaat informatie weergeeft. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het niet verwonderlijk dat het koud blijft in je woning. Uiteraard moet je ook controleren of de knoppen op je radiator wel open staan. Heb je kinderen dan kan het maar zo zijn, dat zij er aan hebben gedraaid.

Wat zegt de thermostaat?
Controleer wat je thermostaat weergeeft. Er zijn allerlei soorten thermostaten, dus is het ondoenlijk hierover gedetailleerde informatie te geven in dit artikel. Maar op zijn minst heb je een gemeten temperatuur en een ingestelde temperatuur. Controleer dus of de ingestelde temperatuur wel inderdaad goed staat. Daarnaast geven de meeste thermostaten aan, wanneer de ketel aan het verwarmen is. Komt dit maar niet in beeld, maar is de ingestelde temperatuur wel hoger dan de gemeten temperatuur, dan weet je dat de CV-ketel om de een of andere reden niet aanslaat.

Wat zegt de CV-ketel?

Op de meeste CV-ketels zit een display dat informatie weergeeft. Controleer dus wat daar staat. In veel gevallen wordt er met codes gewerkt die je in de handleiding of serviceboekje moet opzoeken. Op internet kun je die informatie ook vinden, wanneer je zoekt op je model CV-ketel. Als je geluk hebt, vertelt de code je precies wat het probleem is, zodat je gericht het probleem kunt oplossen.

Resetten van je CV-ketel

Je kunt ook altijd even je CV-ketel resetten of helemaal uit en weer aan zetten. Het is een kleine moeite en in sommige gevallen voldoende om alles weer naar behoren te laten functioneren.

Niet alle radiatoren worden goed warm

Een probleem dat zich weleens voordoet is dat bepaalde radiatoren niet heet of heet genoeg worden. Dit terwijl andere radiatoren het juist wel goed doen. Meestal komt dat doordat er of niet voldoende water (en druk) in de leidingen zit, of omdat er lucht in het leidingsysteem en vooral de radiator zit. Een te lage druk kun je meestal zien op je CV-ketel. Mogelijk geeft de ketel het zelf aan, maar anders heb je wel een drukmeter op de ketel zitten. Normaal is een druk tussen 1 en 2 bar. Zit je daar onder, dan is dat te weinig.

Ontluchten van radiatoren

Lucht in een radiator raak je kwijt door te ontluchten. Dit doe je door met een speciaal ontluchtingssleuteltje het ontluchtingsgaatje op de radiator open te draaien. Je laat de lucht ontsnappen, totdat er water uit komt. Het is maar een klein gaatje, maar het is handig om een doekje bij de hand te hebben, om knoeien te voorkomen. Meestal zit de lucht in de hoogst geplaatste radiatoren.
Heb je last van geluiden uit je radiator(en) dan duidt dat ook op lucht in het systeem. Je moet dan dus ook ontluchten.

Water centrale verwarming bijvullen

Bij te weinig water in je systeem, kan het ook gebeuren dat niet alle radiatoren goed warm worden. Water bijvullen, doe je door een slang aan te sluiten op de vulkraan. De andere kant sluit je aan op een koudwaterkraan. Draai je de vulkraan open, dan zal het water het leidingsysteem instromen. Het beste is om de CV-ketel uit te zetten, gedurende dit proces. Ook is het handig eerst de waterslang met water vol te laten lopen, voordat je deze aansluit op de vulkraan. Daardoor voorkom je dat je ongewenste lucht in je systeem krijgt.

Vul het systeem bij, totdat je een druk van ongeveer 1,5 - 1,8 bar hebt. Voorkom dat je boven de 2 bar uitkomt. Het water dat je toevoegt is koud en door het verwarmen, zal de druk nog verder toenemen. Meestal is het verstandig om na het bijvullen, je radiatoren even te ontluchten. Niet direct, maar bijvoorbeeld later op dezelfde dag. Het is hoe dan ook verstandig om de eerste dagen na het bijvullen de druk en je radiatoren in de gaten te houden, om te kijken of alles goed functioneert.

Water CV-ketel steeds opnieuw moeten bijvullen

Soms heb je het probleem dat je herhaaldelijk water moet bijvullen. Dat betekent logischerwijs, dat je ergens water kwijt raakt. Ga dus op zoek naar een plek waar dat water blijft. De eerste plek waar je dat moet doen is bij je CV ketel. Controleer of het ergens nat is. Kijk in het bijzonder naar kranen, koppeling, vulkranen en dergelijke.

Het overdrukventiel lekt

Een overdrukventiel is een kraan, met meestal een rode knop. De functie van deze kraan is dat bij een te hoge druk, de kraan zal gaan lekken. Normaal gesproken is dat vanaf 3 bar. Daarmee wordt voorkomen, dat er echt een onderdeel van je installatie kapot gaat bij een ongewoon hoge druk. Om die reden mag het overdrukventiel niet rechtstreeks worden aangesloten op een afvoer. Dan zou je immers nooit in de gaten hebben dat er iets niet deugt.

Is het expansievat kapot?

Het expansievat is een rond vat, dat meestal naast de ketel hangt. Vaak is het rood, maar wit komt ook voor. Het expansievat heeft als functie om druk verschillen op te vangen. Loopt de druk op, dan zet het bovenste compartiment in het expansievat uit, waardoor de druk weer zal afnemen. Dat doet het expansievat tot ongeveer drie bar. Een expansievat kan echter ook kapot gaan.

In dat geval gaat het membraan in het vat kapot. Aan de buitenkant zie je daar niets van. De functie van het vat is daarmee echter verloren gegaan. Daarmee kan het CV-systeem niet langer een te hogere druk compenseren. Het kan als gevolg daarvan gebeuren, dat het overdrukventiel gaat lekken. Vooral na herhaaldelijk bijvullen van het systeem, kan het voorkomen dat het hele expansievat vol water komt te staan.

Expansievat controleren

Je kunt controleren of het expansievat nog goed is, door met een hard voorwerp op de zijkant te tikken. De bovenste helft zou namelijk duidelijk anders moeten klinken dan de onderste helft. In het onderste compartiment zit namelijk een gas en het bovenste staat in verbinding met je leidingsysteem. Is het membraan kapot, dan is het een enkel compartiment geworden en zal je geen noemenswaardig verschil horen.

Conclusie

In veel gevallen kun je bij een slecht werkende CV-installatie zelf het probleem oplossen. En je kunt in ieder geval een aantal basiszaken controleren, om zo een beter idee te krijgen van wat het probleem is. Basiskennis van de werking van een CV-installatie is daarbij erg handig. Het spreekt voor zich, dat je bij twijfel altijd een vakman moet raadplegen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energiebesparingstips: gas en verwarmingEnergiebesparingstips: gas en verwarmingDe energieprijzen stijgen nog altijd. Het loont daarom energie te besparen. De verwarming (van water) is wellicht de gro…
Centrale Verwarming CV Ketel - Radiator ontluchten-bijvullenCentrale Verwarming CV Ketel - Radiator ontluchten-bijvullenDe CV - Centrale Verwarming. De CV ketel en radiatoren controleren qua druk, water bijvullen, ontluchten (bij geluiden u…
Cv-ketel bijvullen en ontluchtenAls de waterdruk te laag is dan moet de cv-ketel worden bijgevuld. De juiste waterdruk is tussen één en twee bar. Een cv…
Onderhoud je CV-ketel: tipsOnderhoud je CV-ketel: tipsHet is fijn wanneer je CV-ketel goed functioneert als de winter er aan komt. Een energieservice of monteur kan je CV-ket…

Kamerplanten in de badkamer: de Nephrolepis of krulvarenKamerplanten in de badkamer: de Nephrolepis of krulvarenBadkamers krijgen in onze moderne woontrends steeds meer aandacht. Ze worden ontworpen als luxueuze leefruimtes waar het…
Verbod op asbestdaken in 2024Verbod op asbestdaken in 2024Per 1 januari 2024 is een verbod van kracht op het bezitten van asbesthoudende daken. Dit verbod geldt voor zowel partic…
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.