Kamerplanten in de badkamer: de Nephrolepis of krulvaren

Kamerplanten in de badkamer: de Nephrolepis of krulvaren Badkamers krijgen in onze moderne woontrends steeds meer aandacht. Ze worden ontworpen als luxueuze leefruimtes waar het heerlijk vertoeven is. Hoe heerlijk ontspannend immers is een zalig warm bad, liefst nog met je lievelingsmuziek erbij, een glaasje wijn en geurkaarsjes? Dit gevoel van rust en ontspanning wordt nog groter met een beetje groen in het interieur. Kies voor de badkamer een plant die van vochtige warmte houdt: de krulvaren of Nephrolepis is de ideale kamerplant voor deze omgeving!

Varens

Varens zijn primitieve planten, ze stammen uit de beginfase van de aarde en zijn een van de eerste planten die onze planeet groen maakten. Van varens worden dan ook vaak fossielen gevonden. De krulvaren of Nephrolepis behoort tot de familie van de Nephrolepidaceae, een familie van epifytische en terrestrische varens. Epifyten zijn planten die op bomen groeien zonder er voedsel aan te onttrekken. Terrestrische varens groeien op de bodem in vochtige humusrijke grond en nemen daaruit water en mineralen op. Varens zijn sporenplanten: zij vormen geen zaden maar planten zich voort met sporen, een bruine stof onderaan de bladeren. Varens zijn gemakkelijk te herkennen aan de geveerde bladeren: de bladeren zijn zover ingesneden dat de middennerf geraakt wordt. Vaak zijn die veren zelf nog eens geveerd, dat wordt dan een dubbel geveerd blad genoemd.

Varens in de vrije natuur / Bron: AHorstK, PixabayVarens in de vrije natuur / Bron: AHorstK, Pixabay
Varens zijn bosplanten en groeien in de humusrijke bodem van tropische en subtropische regenwouden. Een vochtige atmosfeer is levensnoodzakelijk voor deze planten. In onze huiskamers is het wel warm genoeg maar de lucht is vaak te droog voor varens. Als kamerplant gedijen ze beter in badkamers omwille van de grotere luchtvochtigheid.

De krulvaren of Nephrolepis

De naam Nephrolepis is afgeleid van de Griekse woorden nephros of nier en lepis of schub. Deze benaming verwijst naar de dekblaadjes die de vorm hebben van een nier. Het geslacht Nephrolepis is, zoals alle varens, een zeer oud plantengeslacht. Van de Nephrolepis zijn ongeveer 30 soorten bekend. De soort die we het meest aantreffen als kamerplant is de Nephrolepis exaltata. Hij heeft lange, sierlijke, geveerde bladeren. Van deze soort is de bostoniensis of bostonvaren in Nederland en België de meest populaire cultivar. Met zijn weelderige bladeren en zijn natuurlijke uitstraling heeft hij een grote decoratieve waarde.

Standplaats van de krulvaren

De krulvaren houdt van vocht en warmte. De droge lucht in onze huiskamers doen hem geen goed. De warme, vochtige atmosfeer in een badkamer daarentegen wel. Hij houdt van licht maar direct zonlicht moet vermeden worden. Ideaal is een plaats aan een raam op het oosten of het noorden. Als hij op een te donkere plaats staat, gaan de bladeren al snel afvallen. De krulvaren houdt niet van tocht, zoek dus een tochtvrij plekje voor hem uit. Een temperatuur van 20° tot 22° overdag is ideaal. 's Nachts mag de temperatuur dalen tot 13°. Deze varen wordt vaak als hangplant gebruikt.

Verzorging van de krulvaren

Een krulvaren reageert onmiddellijk op een te droge of te natte grond. Het is dus niet zo eenvoudig om deze plant gelijkmatig vochtig te houden. Daarom is een pot met een watergeefsysteem de ideale oplossing. Als je ervoor zorgt dat het reservoirtje steeds gevuld blijft, dan zal de plant lang meegaan. Zet je hem toch in een gewone pot, hou de potgrond dan vochtig maar niet te nat. Als er nog water uitloopt wanneer je de pot optilt, mag je zeker geen water bijgeven.Giet op de potgrond en nooit op het hart van de plant want dan wordt dat gauw bruin. Regenwater is beter dan kraantjeswater omdat er dan geen kalkaanslag mogelijk is. Regenwater op kamertemperatuur is dan helemaal perfect. De krulvaren krijgt graag een 'douche', dus besproei hem ook regelmatig met regenwater.

Varens kunnen wel wat voeding gebruiken maar niet in hoge concentraties. Tijdens het groeiseizoen, van mei tot oktober, mag je wekelijks kamerplantenmest toevoegen aan het gietwater maar neem telkens slechts de helft van de normale dosis. In de winter hoeft de krulvaren geen extra voeding. Verpotten bevordert de groei van de plant en moet in het voorjaar gebeuren. De potgrond mag niet veel kalk bevatten. Lichte, zurige potgrond is geschikt. In de meeste plantencentra kan je kant en klare potgrond voor varens kopen.

Krulvarens vermeerderen

Omdat varens zich voortplanten via sporen is vermeerderen een complexe zaak, werk voor specialisten dus. Je kan het beter overlaten aan professionele plantentelers.

Luchtzuiverend

De krulvaren is niet alleen heel decoratief, hij heeft nog een andere kwaliteit: het is een luchtzuiverende plant. Volgens studies zou hij een van de meest efficiënte luchtfilterende planten zijn omdat hij ook schimmels in de lucht elimineert. Bovendien is hij een uitstekende regelaar van de luchtvochtigheid.
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luchtzuiverende planten voor schone lucht en gezondheidLuchtzuiverende planten voor schone lucht en gezondheidUw woonkamer opfleuren met kamerplanten is altijd leuk. Nog leuker wordt het als de kamerplant niet alleen decoratief is…
Planten in de badkamerEr zijn maar weinig badkamers waar een kamerplantje te vinden is. Toch is deze ruimte zeer geschikt voor planten. Door d…
Probleemloze kamerplanten voor thuisOp zoek naar een kamerplant die niet te veel onderhoud vergt? Hier volgen enkele voorbeelden van erg gemakkelijke kamerp…
Met mooie kamerplanten het nieuwe jaar inMet mooie kamerplanten het nieuwe jaar inWe kunnen het ons wellicht nog niet helemaal voorstellen, maar het komt er wel degelijk aan het voorjaar. Sinds de laa…

Grote kamerplanten: de kamerlinde of Sparmannia africanaGrote kamerplanten: de kamerlinde of Sparmannia africanaKamerplanten zijn een tijdlang minder populair geweest maar doen het weer goed in onze interieurs. Een groen accent is a…
Probleem met verwarming? Oorzaken, tips en oplossingen!Een niet werkende of slecht werkende centrale verwarming is erg vervelend. Zoiets komt altijd ongelegen, maar vooral op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • http://www.tuinadvies.be/artikels/kamerplant_krulvaren.htm
  • http://www.detuingids.be/pages/detail.asp?Id=2727
  • http://www.homeserver.nl/A-LvanderBurg.nl/informatie/Varens-NEGL.htm
  • http://www.groen.net/Article.aspx?id=7407
  • http://www.dotpsd.com/hoe-de-zorg-voor-uw-boston-varen-nephrolepis-exaltata-bostoniensis/
  • http://www.habitos.be/nl/duurzaam-wonen/verse-lucht-kun-je-laten-groeien-4385/
  • Afbeelding bron 1: AHorstK, Pixabay
Reactie

Zoabique (infoteur), 24-10-2018 #1
Ik heb geen raam in mijn badkamer. Is er een manier om toch planten te laten groeien, onder kunstlicht (led) bijvoorbeeld? Ik wil dan liever niet zon growlight met rare kleuren, want dan ziet de plant er gek uit. Reactie infoteur, 24-10-2018
Beste Zoabique, daar heb ik helaas geen antwoord op, ik heb het nooit zelf geprobeerd. Toch veel succes!

Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 22-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.