Luchtzuiverende planten voor schone lucht en gezondheid

Luchtzuiverende planten voor schone lucht en gezondheid Uw woonkamer opfleuren met kamerplanten is altijd leuk. Nog leuker wordt het als de kamerplant niet alleen decoratief is, maar daarnaast ook nog een extra functie heeft. En dit is mogelijk, want er zijn een aantal kamerplanten, die aantoonbaar een luchtzuiverende werking hebben. Schadelijke stoffen, die nu eenmaal in elke woonkamer aanwezig zijn, worden door de luchtzuiverende werking van deze kamerplanten namelijk geneutraliseerd. Met een paar mooie kamerplanten kunt u op een fraaie manier uw leefomgeving verbeteren.

Schadelijke stoffen in de woonkamer

Onderzoek NASA naar leefomgeving

De NASA, National Aeronautics and Space Administration, doet al jaren onderzoek naar de productie van zuurstof door planten. E.e.a. ten behoeve van de leefomgeving van de astronauten tijdens hun ruimtereizen. Bij deze onderzoeken is naar voren gekomen dat binnenshuis veel schadelijke stoffen in de lucht aanwezig zijn.

Oorzaak ongezonde leefomgeving in de woonkamer

We beseffen vaak niet dat er in onze directe leefomgeving schadelijke stoffen aanwezig zijn. Ook in onze eigen woning en eigenlijk in de hele woning, komt dit voor. Daarbij moet u denken aan schadelijke stoffen die worden afgegeven door:
 • Bouwmaterialen en kunststoffen van het gebouw zelf
 • Elektrische apparatuur
 • Meubels, vloerbedekking en muurbekleding
 • Ademhaling, transpiratie en kleding van de mensen zelf

Sick Building Syndrome door schadelijke stoffen in huiskamer

Door de uitstoot van deze schadelijke gassen én door de vaak lage luchtvochtigheid binnenshuis krijgen veel mensen klachten. Deze klachten bestaan o.a. uit:
 • Branderige ogen
 • Hoofdpijn
 • Geïrriteerde slijmvliezen in keel en neus

Bovengenoemde klachten staan bekend onder de naam Sick Building Syndrome.

Verbeteren kwaliteit woonomgeving

Voor het eenvoudig verbeteren van de luchtkwaliteit in een woning is het van groot belang om alle ruimtes goed te ventileren. Door het steeds verder isoleren van woningen om energiegebruik terug te dringen ontstaat er binnenshuis een opeenhoping van gassen. Zet roosters eens open en lucht extra door ook regelmatig een raam open te zetten. Ook het plaatsen van planten in een ruimte heeft een positieve invloed op de luchtkwaliteit. De organisaties Fytagoras en PPO (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving) doen onderzoek naar de effecten van planten op de kwaliteit van de aanwezige lucht en zuurstof in een ruimte. Het toepassen van een bepaalde groep planten haalt het gehalte aan schadelijke stoffen in de lucht aantoonbaar omlaag. Zo kunt u door het plaatsen van één of meerdere luchtzuiverende planten op een vrij simpele en fraaie manier de kwaliteit in uw directe woonomgeving aanzienlijk verbeteren. Dat is één van de conclusies van jarenlang internationaal onderzoek op het gebied van plant, mens, kantoor en omgeving.

Wat zijn luchtzuiverende kamerplanten?

Elke kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Er is echter een groep kamerplanten waarvan wetenschappelijk bewezen is, dat ze een sterke luchtzuiverende werking hebben. Uit onderzoeken is gebleken dat deze kamerplanten:
 • Schadelijke gassen neutraliseren door ze op te nemen en af te breken
 • De luchtvochtigheid verbeteren door hun regulerende verdampingsproces
 • De lucht gezonder maken door effectief CO² om te zetten in zuurstof

Luchtzuiverende kamerplant / Bron: Aaaoff, PixabayLuchtzuiverende kamerplant / Bron: Aaaoff, Pixabay

Soorten luchtzuiverende planten

Uit het onderzoek van de NASA kwam naar voren dat sommige planten effectiever CO² omzetten in zuurstof dan andere planten. Daarnaast zijn deze planten ook in staat om het gehalte aan schadelijke stoffen in de lucht te laten afnemen. Deze eigenschappen maken de planten daarom zeer geschikt voor plaatsing in de huiskamer of op kantoor.
Deze kamerplanten zijn in staat de lucht binnenshuis te zuiveren:
 • Chamaedorea (Chamaedorea palm)
 • Chrysalidocarpus (Areca palm)
 • Dracaena Janet Craig (Drakenbloedboom)
 • Dracaena Massangeana (Drakenbloedboom)
 • Ficus alii (voorheen: Ficus longifolia)
 • Ficus elastica (Rubberplant)
 • Hedera (Klimop)
 • Nephrolepis (Krulvaren)
 • Phoenix canariensis (Canarische dadelpalm)
 • Spathiphyllum (Lepelplant)

Air So Pure®

Air So Pure® omvat een groep planten waarvan de gezonde effecten wetenschappelijk bewezen zijn. Deze zogenaamde "natuurlijke luchtverfrissers" zijn speciaal geselecteerd op hun sterke luchtzuiverende werking en worden onder de naam Air So Pure® op de markt gebracht. Ze worden ook wel het groene medicijn genoemd. Air So Pure® planten zijn te herkennen aan de witte Air So Pure-hoes en het witte Air So Pure-etiket.
Het assortiment bestaat op dit moment uit de volgende kamerplanten:
 • Areca "Chrysalidocarpus Lutescens" (Goudpalm)
 • Hedera "Ester", "Gold Child", "Harlekijn", "White Wonder" en "Wonder" (Klimop)
 • Nephrolepis "Boston" en "Green Lady" (Krulvaren)
 • Spathiphyllum "Sensation", "Sweet Benito", "Sweet Chico", "Sweet Dario", "Sweet Lauretta", "Sweet Pablo", "Sweet Rocco", "Sweet Silvio" en "Yess" (Lepelvaren)

De Air So Pure® luchtzuiverende kamerplanten zijn leverbaar in verschillende potmaten en hoogtes en verkrijgbaar bij de betere bloemist of tuincentra.

Air So Pure® en het Astma Fonds

Voor het Astmafonds is in het Air So Pure®-assortiment een speciale plant opgenomen: Spathiphyllum "Begrip". Met dit plantje willen Air So Pure® en het Astma Fonds meer begrip kweken voor mensen met een chronische longziekte. Een deel van de opbrengst is bestemd voor het Astma Fonds.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?Kamerplanten of sierplanten in huis zijn een echte must. De mooie planten creëren een rustieke sfeer en kunnen bijdragen…
Scindapsus of Epipremnum, een luchtzuiverende kamerplantScindapsus of Epipremnum, een luchtzuiverende kamerplantKamerplanten brengen een stukje natuur in huis. Ze zijn decoratief, maken een leefruimte gezelliger en het is fijn om ze…
Verschillende kamerplantenEen kamerplant geeft altijd een beetje extra sfeer. Er zijn verschillende kamerplanten. De ene is bedoeld voor een korte…
Kamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten zijn makkelijk online te bestellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kamerplant nemen. De be…

Shurgard, stalling en/of tijdelijke opslag van uw inboedelAls u op zoek bent naar een, al dan niet tijdelijke opslagmogelijkheid van uw interieur of andere goederen, kunt u bij S…
Kopen bij de kringloopwinkel biedt voordeelKopen bij de kringloopwinkel biedt voordeelUw huis inrichten kan goedkoop door in te kopen bij de kringloopwinkel. De kringloopwinkels hebben geprofiteerd van de e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • www.healt-hygreenatwork.org
 • www.airsopure.nl
 • www.fytagoras.com
 • Afbeelding bron 1: Aaaoff, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.