Oorzaken van een vochtprobleem in huis

Wonen in een huis met een hoge luchtvochtigheid kan zeer deprimerend werken en is bovendien heel ongezond. De oorzaak van dit probleem is meestal te wijten aan het fenomeen van optrekkend vocht en slechte ventilatie. Gelukkig bestaan er verscheidene acties die we kunnen ondernemen om dit probleem zoveel mogelijk te verlichten. Met een minimum aan kennis en de hulp van een eenvoudige hygrometer ben je al een hele stap verder.

Hoe komt vocht in je huis?

Er zijn twee belangrijke oorzaken die aan de basis liggen van een vochtprobleem in huis. Het ene is optrekkend vocht en het andere is een gebrek aan adequate ventilatie.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht treedt op wanneer het grondwater buiten het pand in de structuur van het gebouw binnendringt en zich een opwaartse weg baant door de muren heen. De meeste moderne gebouwen worden uitgerust met waterdicht materiaal om zo te voorkomen dat het vocht toch toegang krijgt tot de muren. Oudere gebouwen daarentegen krijgen veel vaker te maken met het probleem van optrekkend vocht omdat ze niet deze waterdichte isolatie bezitten. Er zijn bepaalde signalen die de aanwezigheid van optrekkend vocht zullen verraden:

  • De aanwezigheid van schimmel net boven de plinten
  • Geschilferde verf of behang boven de plinten
  • Een watermerk in de buurt van het onderste gedeelte van de vloer

Als je vermoedt dat er optrekkend vocht aanwezig is, is het aangeraden om dit zo snel mogelijk te laten controleren door een professional aangezien een vroegtijdige behandeling gewoonlijk veel goedkoper is. Het probleem niet aanpakken kan immers leiden tot grotere problemen.

Als je een vochtprobleem in huis opmerkt maar je weet niet zeker wat juist de bron of oorzaak is kan een vochtdetector of vochtmeter heel nuttig zijn. Tegenwoordig kan je al een vrij nauwkeurig exemplaar online verkrijgen. Het is wel belangrijk dat dit toestel gekalibreerd is voor bouwmaterialen. Met behulp van dergelijk toestel kan je nagaan of bepaalde muren vochtiger zijn dan de anderen. Wanneer de onderkant van de muur vochtiger blijkt dan de bovenkant is dit waarschijnlijk een teken dat er optrekkend vocht aanwezig is.

Wanneer de binnenkant van de muren relatief droog zijn volgens de vochtmeter is het vochtprobleem meestal te wijten aan slechte ventilatie.

Slechte ventilatie

Lucht bevat vocht en warme lucht is zelfs in staat om meer vocht te bevatten dan koude lucht. Er wordt continu vocht toegevoegd aan de lucht uit verscheidene bronnen waaronder:

  • De lucht die we uitademen
  • Stoom die vrijkomt tijdens het koken
  • Stoom afkomstig van bad en douche
  • Het binnenshuis drogen van wasgoed

Uit bovenstaande lijst kunnen we opmaken dat de toevoeging van vocht aan de lucht haast natuurlijk en onvermijdelijk is. Het wordt enkel een probleem als er onvoldoende ventilatie in het gebouw aanwezig is wat leidt tot een hoge relatieve luchtvochtigheid.

Relatieve luchtvochtigheid

Relatieve luchtvochtigheid is een percentage voor de hoeveelheid vocht die de lucht in staat is te bevatten. Een relatieve luchtvochtigheidsgraad van zestig procent betekent dat de lucht zestig procent van de maximale hoeveelheid vocht bevat die aanwezig kan zijn in de lucht. Bij een relatieve luchtvochtigheid van honderd procent zal de lucht niet meer in staat zijn om deze vast te houden. Op dit punt zal de lucht het vocht moeten vrijgeven in de vorm van regen. De relatieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer.

Condensatie

Condensatie treedt op wanneer de vochtige lucht in aanraking komt met een kouder oppervlak. Het koude oppervlak koelt de lucht af wat de relatieve luchtvochtigheid zal doen stijgen (warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht) en zal leiden tot een vochtlozing op het koude oppervlak. Als de relatieve luchtvochtigheid tachtig procent bereikt zal condensatie optreden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teveel vocht in de woningTeveel vocht in de woningDe nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar dit voorkomt niet dat er soms toch nog een teveel aan vocht in h…
Huis goed ventileren: hulpmiddelenHuis goed ventileren: hulpmiddelenJe huis goed ventileren is beter voor de gezondheid. In een huis met een goede ventilatie voel je je energieker, wakkerd…
Vocht in uw woning, een gevaar voor uw gezondheidVocht in de woning ontstaat o.a. door aanwezigheid van mensen, planten en dieren en door koken en wassen. Hierdoor kunne…
Optrekkend vocht en andere vochtproblemen in huisOptrekkend vocht en andere vochtproblemen in huisTot de mogelijke oorzaken van een teveel aan vocht in de woning behoort het optrekkend grondvocht. Dit is typisch een pr…

Tips om van je huis een stressvrije zone te makenTips om van je huis een stressvrije zone te makenHelaas heb je niet altijd veel zeggenschap over de omstandigheden waarin je je tijd buitenshuis doorbrengt. Misschien he…
Inbouw espressomachine in je keuken: luxe, mooi en duur?Voor de echte liefhebbers van espresso biedt een espressomachine de ultieme koffie ervaring voor thuis. Om die reden is…
Bronnen en referenties
  • http://www.optimalegezondheid.com/vocht-in-huis-deel-1-oorzaken-en-gevolgen/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Relatieve_luchtvochtigheid
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.