Vocht in uw woning, een gevaar voor uw gezondheid
Vocht in de woning ontstaat o.a. door aanwezigheid van mensen, planten en dieren en door koken en wassen. Hierdoor kunnen vochtproblemen ontstaan. Deze vochtproblemen zijn niet alleen een bedreiging voor uw woning welke zal aftakelen door het vocht, maar ook voor uw gezondheid. Hoe kunt u vochtproblemen herkennen, wat zijn de belangrijkste oorzaken en welke eenvoudige maatregelen kunt u zelf nemen om vochtproblemen te verminderen.
Gevolgen vochtproblemen voor gezondheid
Van vocht in uw woning kunt u zelf wel last hebben maar dit vocht zal u niet direct ziek maken. Het vocht zorgt er echter wel voor dat schimmels en huisstofmijten goed kunnen groeien, zij voelen zich het beste thuis bij een luchtvochtigheid van boven de 70%. De beste luchtvochtigheid voor uw woning is 50%. Indien u twijfelt over de luchtvochtigheid in uw woning kunt u deze nagaan met behulp van een hygrometer.
De schimmels en huisstofmijt welke in de vochtige woningen groeien verspreiden prikkelende stoffen in uw woning. Deze stoffen kunnen bij mensen met aanleg voor astma en astmapatiënten allergische klachten veroorzaken als benauwdheid, hoesten of chronische neusverkouwdheid. Ook hebben kinderen die opgroeien in een vochtig huis een grotere kans op problemen met hun gezondheid dan kinderen die in een gezond huis wonen. Van alle kinderen die in een vochtig huis opgroeien krijgt ongeveer 25% chronische luchtwegklachten.
Hoe kunt u een vochtprobleem herkennen
- de aanwezigheid van ongedierte zoals pissebedden en/of zilvervisjes en “keldermotten op vochtige plaatsen in huis
- loslatend behang en bladderende verf
- rottend hout
- zoutuitslag
- langdurig beslagen ramen
- en duidelijk zichtbare natte plekken of kringen van opgedroogd vocht
- aanwezigheid van schimmelplekken in huis
Wat kan de oorzaak zijn
Bij een
verbouwing kunnen bestaande maatregelen welke zijn genomen om vochtproblemen in uw woning te voorkomen worden verwijderd. Hierdoor ontstaat er onvoldoende ventilatie. Het is dan ook van belang bij een verbouwing rekening te houden met de bestaande en eventueel nieuw aan te brengen ventilatie
Ga na of de bestaande
ventilatie in uw woning nog voldoet, zijn afvoerkanalen niet verstopt en werkt de motor van uw mechanische afvoer nog wel voldoende. Controleren ook of de muren vochtig worden van
optrekkend grondwater
De
kruipruimte onder de woning kan erg vochtig zijn, waardoor via de openingen in de vloer vochtige lucht de woning intrekt. Dit kunt u tegengaan door een schelpenlaag in uw kruipruimte aan te brengen en te zorgen dat de kieren in uw vloer voldoende worden gedicht. Een mogelijke oplossing hiervoor is bijvoorbeeld het aanbrengen van een vloerisolatie welke eveneens beschermd tegen optrekkend vocht.
Heeft de woning geen
spouwmuur, dan is het mogelijk dat er regen door het metselwerk van de muur komt, metselwerk is niet waterdicht. Deze vorm van vochtdoorslag kunt u tegengaan door de muur te laten isoleren. Heeft u wel een spouwmuur dan is het mogelijk dat de isolatie in deze muur niet goed is aangebracht of dat er iets anders in de muur aanwezig is (bijvoorbeeld hout). In dit geval is het goed een deskundige te raadplegen
Condensatie op koude plekken. Net zoals er op het glas van een koel drankje op een zomerse dag binnen de kortste keren druppels ontstaan, zo kan dit ook gebeuren in uw woning. Bijvoorbeeld een betonbalk boven het raam welke in verbinding staat met de buitenlucht kan op deze manier gaan condenseren.
Lekkage wordt vaak snel opgemerkt in de woning. Het opsporen van de oorzaak ervan kan een stuk moeilijker zijn waardoor er een grote vochtophoping in de woning kan ontstaan. Het is dan ook van belang bij de eerste tekenen van lekkage zo spoedig de oorzaak op te sporen. Eventueel kan dit door middel van lekdetectie, meer informatie over dit onderwerp treft u
hier aan.
Wat kunt u zelf doen tegen uw vochtproblemen
Een aantal eenvoudige maatregelen kunnen er al voor zorgen dat uw vochtproblemen aanzienlijk afnemen. U kunt hierbij denken aan.
- Zomer en winter de woning goed luchten door ramen of deuren open te zetten. Je kan ook ventilatierooster(s) aan laten brengen en als die er al zitten, controleren of ze wel open staan en schoon zijn, zodat de roosters optimaal hun werk kunnen doen. Voortdurend ventileren via open ventilatieroosters of een open klepraampje, is de makkelijkste manier van ventileren en helpt vochtproblemen in huis voorkomen.
- De was zoveel mogelijk buiten drogen.
- Na het douchen de badkamermuren en vloeren goed droog maken met een ruitenwisser en het vocht verwijderen. Ventileer extra tijdens het douchen
- Ventileer extra indien u wasgoed in huis droogt of als u gebruik maakt van een condenswasdroger.
- Zet je meubels (kast en bank) niet strak tegen een buitenmuur aan, als je ze 5 cm van de muur plaatst wordt de luchtcirculatie verbeterd en wordt de kans op condensatie kleiner
- Kook met de deksels op de pannen om waterdamp te verminderen en gebruik de afzuigkap
- Verwarming niet te laag! De verwarming van een huis heeft veel invloed op de luchtvochtigheid. Koude lucht kan minder vocht vasthouden dan warme lucht. Als de verwarming dan, bijvoorbeeld ’s nachts, erg laag staat koelt de lucht af en laat deze vocht los dat neer zal slaan op ramen en duren. Het is dan ook verstandig de thermosstaat niet onder de 15 graden Celsius in te stellen indien u een vochtprobleem heeft.
- Voor ruimtes die moeilijker te ventileren zijn, zoals bijvoorbeeld kasten, is het mogelijk een Vochtbestrijders in te zetten. Deze apparaten zijn verkrijgbaar in de bouwmarkt en dienen vaak tevens als luchtverfrisser.