Teveel vocht in de woning

Teveel vocht in de woning De nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar dit voorkomt niet dat er soms toch nog een teveel aan vocht in huis is of kan ontstaan. En dan hebben we het nog niet eens over oudere woningen. Wat is daaraan te doen?

Te veel vocht?

Om te weten wat je aan vocht in huis kunt doen, moet je eerst de oorzaak weten. Als er een lekkage is geweest, dan is de oorzaak snel voor handen. Maar niet altijd is het even duidelijk waar het vocht vandaan komt.
Hierbij wat uitleg over wat het met de gezondheid kan doen en enkele veel voorkomende vormen van vocht in de woning.

Gezondheid

Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de veertig en zeventig procent en de hygrometer kan je aangeven of de luchtvochtigheid in je woning goed is. Een woning die niet de juiste luchtvochtigheid heeft kost veel geld aan stookkosten en kan op den duur schadelijk voor de gezondheid zijn. Bacteriën, schimmels en huisstofmijten gedijen goed bij het extra vocht en kunnen allergieën, hoofdpijnen of luchtweginfecties bevorderen.
Wat ook nog kan gebeuren is dat het vocht verkeerde stoffen uit de bouwmaterialen van de woning vrij laat komen.

Als we alleen al van de gezondheid uitgaan is het belangrijk de juiste luchtvochtigheid in huis te hebben. Daarmee gesteld dat te droge lucht natuurlijk ook niet goed is.

Woning

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht, wat nogal eens de oorzaak is van te veel vocht in huis, kan behalve de gezondheid ook de woning schaden. Het veroorzaakt bijvoorbeeld veel schade aan behang of stucwerk en de lucht in de woning wordt “muf”.

Natuurlijk kan je ventileren, maar bereik je – als het al even speelt – meestal niet het gewenste resultaat mee. Men wil nog wel eens de afzuigkap op de hoogste stand een tijdje laten draaien. Als echter de woning te lang te vochtig is, is een drastischer middel noodzakelijk. Naast het ventileren, wat altijd goed is, kunnen bijvoorbeeld de muren geïnjecteerd worden. Er wordt dan een milieuvriendelijk product onder hoge druk in de muur gespoten wat reageert op vocht en het niet meer door laat dringen in de woning.

Vochtige kruipruimte

De kruipruimte kan ook, door een te hoge luchtvochtigheid en een hoge grondwaterstand, te vochtig worden. Meestal merk je dit al wel aan de muffe grondlucht. Ook dit kan gevolgen hebben voor de woning, zoals rottende plinten en bolstaand parket of vloerbalken die gaan rotten. Ook hier kan schimmelvorming gaan plaatsvinden en uiteraard de eerder genoemde stank.
Voor vocht in de kruipruimte heb je apparatuur die als het ware extra ventileert. Zo kan door een natuurlijke luchtcirculatie het teveel aan vocht in de kruipruimte onttrokken worden. Een hoge grondwaterstand kan nu eenmaal niet altijd voorkomen worden.

Condens

Als je boven de ca. zeventig procent luchtvochtigheid zit, kan er condens ontstaan. Iedereen die in een woning leeft produceert condens, maar als dit gecombineerd wordt met kookapparatuur en doucheruimtes, dan kan het percentage oplopen en de druppels op de ramen verschijnen. Als dit eens een keer gebeurt, is er niet zoveel aan de hand. Echter, als het regelmatig gebeurt, is de luchtvochtigheid niet goed in de woning. Ook door te veel en te lang condens in de woning kan er ongedierte op af komen, de muren kunnen te vochtig worden etc.

De mobiele luchtontvochtiger is overal te koop en kan in geval van condens prima werken. Je moet bij de aanschaf wel letten op het oppervlak wat de luchtontvochtiger aan kan (ondermeer te koop bij de doe-het-zelf zaken). Je kunt ook een permanente luchtontvochtiger in je woning laten plaatsen die aan de muur (met een ontsluiting naar buiten) gemaakt worden.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Optrekkend vocht en andere vochtproblemen in huisOptrekkend vocht en andere vochtproblemen in huisTot de mogelijke oorzaken van een teveel aan vocht in de woning behoort het optrekkend grondvocht. Dit is typisch een pr…
Oorzaken van een vochtprobleem in huisWonen in een huis met een hoge luchtvochtigheid kan zeer deprimerend werken en is bovendien heel ongezond. De oorzaak va…
Ventileren en vocht bestrijdenEen van de belangrijkste dingen in je huis is ventileren en vocht bestrijden. Niet genoeg ventileren en een vochtig huis…
Oorzaken van vochtschade aan buitenmurenOorzaken van vochtschade aan buitenmurenVochtschade aan de buitenmuren van oude huizen. Ofwel brokkelig, verkleurd en bladderend stucwerk. Het kan aan het bouwm…

Wat kost verhuizen?Huiseigenaren of huurders die niet meer tevreden zijn met hun huis kunnen op zoek gaan naar een ander huis. Men staat er…
De getallen van de Burj Khalifa in DubaiEen wandelklimtocht in de Zwitserse Alpen naar een 828 meter hoger gelegen punt is een behoorlijke dagtocht. Om dit te e…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-11-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.